Pět způsobů jak využít oheň na grilu

Grilování je jednoduché, to ví přece každý. Prostě hodíte jídlo na rošt, pod kterým zapálíte oheň. No jo, ale to je doopravdy jen jedna z možností, jak na grilu jídlo připravit. A my vám představíme hned 5 různých metod, jak pracovat s ohněm a grilem. Snad se naučíte něco nového a budete některých z těchto způsobů i využívat. Každý způsob je specifický a hodí se na přípravu jen některých určitých jídel, ale to se všechno dozvíte. Každý způsob přináší něco jiného, chuť, vůni, atd.

  1. Přímé grilování
    Toto je nejčatější a asi opravdu i nejjednodušší způsob grilování. A taky je to to, co lidé většinou považují za grilování. Charakteristické pro tento způsob je grilování malých, měkkých kousků masa, které se griluje rychle nad přímým ohněm.
    Teplota
    Přímé grilování je o vysokých nebo středně vysokých teplotách. Větší a tlustší kusy masa (kuřecí stehna) se grilují na středních teplotách. Platí, že čím menší kusy masa, tím vyšší teploty.
    Doba grilování Krátka. Většinou 3 až 6 minut, záleží to samozřejmě na velikosti masa. Vhodné pro steaky, kotlety, žebírka, hamburgery, kebab, kuřecí prsa, rybí filety, zelenina, houby, kukuřice, chřest a cibule, ovoce, chleba a pizza, dorty a dezerty.
  2. Nepřímé grilování
    Nepřímé grilování je grilování mezi dvěma ohni, ale ne přímo nad plameny. Tato metoda je skvělá na velké kusy masa, jako je například celé kuře nebo vepřový pupek, kachna nebo plecko. Nepřímé grilování poznáte taky podle toho, že víko grilu je zavřené.  Doménou nepřímého grilování jsou třeba grily Big Green Egg nebo jiné keramické Kamado grily
    Teplota-střední a středně vysoké teploty.
    Doba grilování delší než přímé grilování. Půl hodiny až 45 minut na kuře a salám. Jedna až hodina a půl na vepřový pupek. Dvě až čtyři hodiny na plecko nebo pečínku. Vhodné pro velké tlusté kusy masa, celá kuřata, kachny a krocany, vepřovou, jehněčí nebo telecí pečínku, celé ryby, větší kusy zeleniny jako je zelí, celé brambory a celá cibule.
  3. Uzení
    Přidejte tvrdé dřevo (ve formě třísek nebo polen) do ohně a udíte. Někdy se udí na středních a vysokých teplotách, tak se říká uzené pečení. Ale správně se má udit dlouho a při nízkých teplotách. Udit se dá na grilu různými způsoby. Obtížně se udí na plynovém grilu, protože při uzení je důležitá chuť a vůně a tu na plynu nedosáhnete.
    Teplota -pečené uzení je při středních teplotách kolem 160°C nebo středně vysokých teplotách kolem 200°C. Opravdové uzení je ale o nízkých až středně nízkých teplotách kolem 120°C.  Pokud potřebujete nižší teploty, musíte sáhnout po nějakém typu elektrické udírny, tam je tohle na pohodu
    Doba uzení podobné jako nepřímé grilování kolem 30 až 40 minut na kuřecí maso a salám. Kolem hodiny a hodiny a půl na celé kuře a pupek. Dvě až čtyři hodiny na pečeni. Vhodné pro kuře, krocana, vepřový pupek a pečeni, hovězí žebra, celé ryby, celou zeleninu a tofu.
  4. Kombinace přímého a nepřímého grilování
    Toto byl způsob grilování masa už ve starém Římě. Je to v podstatě grilování s pomalým otáčením masa, aby se velké kusy masa udělali rovnoměrně ze všech stran a šťáva zůstala uvnitř.
    Teplota -stejně jako nepřímé grilování je to o středních a středně vysokých teplotách. Doba grilování Opět stejně jako při nepřímém grilování. 30 až 40 minut na kuřecí maso a salám. Kolem hodiny a hodiny a půl na celé kuře a pupek. Dvě až čtyři hodiny na pečeni.
  5. Grilování na uhlících
    Toto je asi vůbec nejstarší metoda grilování, kterou používali naši předci už před miliony let. Tento způsob je o tom, že nepoužíváte rošt, ale grilujete maso přímo na rozžhavených uhlících. Je to takový špinavější druh přímého grilování. Tímto způsobem dostanete pěknou kůrku a silnou vůni masa.
    Teplota -podobně jako přímé grilování mezi 260°C a 370°C. Paradoxně to není víc, protože dřevěné uhlí v kontaktu s masem funguje jako izolátor. Doba grilování Tato metoda je a muí být velice rychlá, tzn. 3 až 6 minut na každou stranu masa. Vhodné pro steaky, ale taky na zeleninu, která takto připravená zůstane křupavá. Skvěle se takto připravují sladké brambory, cibule, kuličky pepře, lilek. Asi bychom nečekali, že toto je vhodný způsob pro přípravu korýšů.
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.