Nový gril na pelety Weber zatopí Traegeru

Netrvalo dlouho, a žhavá novinka Weberu - peletový gril Smoke Fire - je na světě. A ne všichni jásají - nejvíce nervozní je teď nepochybně výrobce peletových grilů Traeger.

A taky má proč být - Weber je mezi výrobci grilů pojmem celosvětově. Až do letošního roku kategorii peletových grilů přezíravě ignoroval, ale zdá se že tahle doba definitivně končí. Jeho dva nové modely peletových grilů - Weber Smoke Fire 4 a Smoke Fire 6 jsou stejně jako peletové grily Traeger na pelety z tvrdého dřeva a jednou z hlavních marketingových tezí je grilování na čistém dřevě.

A do poměrů na trhu grilů na pelety promlouvá Weber nejen zavedenou značkou, ale i cenou - ve Spojených státech menší z jeho nových grilů vychází na 999 USD a ten větší pak na 1199 USD. Srovnejte s cenou od Traegeru - jeho peletové grily stejné velikosti a výkonu vychází na 1799 USD - viz model Traeger Timberline 850.

Peletový gril Weber Smokefire

Ovládní grilu přes aplikaci

Je pravda že nové modely grilů na pelety od Weberu ještě na trhu nikdo pořádně neviděl ani nezkoušel. Podle prvních fotek ale nevypadá to ale že by ve funkčnosti byl nějaký problém - Weber slibuje prakticky všechno co Traeger - pokročilé ovládání, snadné čištění, vysoký výkon a dlouhodobý chod na Low and slow BBQ. Zdá se, že digitál dorazil i do oblasti peletových grilů - nová aplikace a ovládací prvky by měly spolupracovat s chytrými telefony a pomáhat majitelům nejen s měřením teplot v grilu, ale i velkou databankou receptů. Uvidíme jestli se dočkáme i české verze. Nový je aplikace Weber Connect. Těžko říct proč Weber nějak nevytunil , uvidíme jestli přístup k tisícům receptů bude opravdu tím hlavním co uživatel hledá.

Vzhledově nový SmokeFire vypadá podobně jako většina peletových grilů - válcová grilovací komora na masivní pojízdné konstrukci, na boku pak topeniště a ovládací jednotka. Kdo doufal, že nový peleťák od Weberu bude vypadat spíš jako nový řada grilů Genesis je možná zklamaný - sloupnout logo výrobce z grilu, těžko byste poznali že se jedná o originál Weber.

S plynovými grily přeci jen podoba ?

Podobu s plynovými grily vyšších řad ale najdete pod víkem nového peletového grilu - překvapivě najdete flavorizéry které znáte ze Spiritů a Genesisů. Tohle u jiných výrobců peletových grilů nenajdete a tady je to určitě krok správným směrem. Na plynu jim to funguje a není důvod proč by to nemělo fungovat i na peletách.

Dost dobře vypadá i technické řešení pro odkapávající tuk - SmokeFire nepoužívá žádný kyblíček pověšený pod komorou grilu - sáhl po osvědčeném způsobu jednorázových hliníkových misek. Ekolog asi zapláče, ale grilmaster bude mít radost.

Smoke fire - rošty

Svým způsobem unikátní má Weber i řešení podávání pelet k topeništi grilu - posuv šneku je kratší než u jiných výrobců a podle výrobce by to mělo přinášet méně časté zasekávání podávacího šneku. Na to si majitelé jiných značek grilů na diskuzních forem o grilování často stěžují - tak uvidíme jak se s tím konstruktéři od Weberu dokázali technicky vypořádat.

Překvapivý je teplotní rozsah grilu - pro ty kdo jsou zvyklý že na steak musíte mít rozpálenou litinu a nic jiného nefunguje má možná Weber odpověď - udávané teplotní maximum je 316 stupňů celsia. Tahle pro Evropana nehezká hodnota vypadá v amerických stupních lépe - 600 stupňů Fahrenheita. A čekáme že na čísle bude určitě nějaká rezerva a gril pojede i na víc.

Dotupný od začátku 2020

Vstup nových peletových grilů na trh je opravdu v americkém stylu - stejně jako třeba u nového Applu prodej začíná ve nejdříve ve Spojených státech, kde si při CyberMonday můžete udělat předobjednávku na webu Weberu nebo třeba Amazonu. Samotný gril ale dostanete až začátkem roku 2020. No tak uvidíme ....

 

Edit 22-01-2020
Trochu to trvalo, ale detailní fotografie nového peletového grilu Weber Smoke Fire jsou konečně dostupné. Gril zatím u nás v Čechách nikdo neviděl, a o to víc se všichni těší :) Tak aspoň ty fotky ...
Pelety do grilu na pelety Weber Smokefire

 

Přikládání do peletového grilu Weber

GBS rošty pro peletový gril Weber Smokefire

Detail peletového grilu Weber

Držák na nářadí Weber Smokefire

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.