Jak správně využít gril Big Green Egg - 1. díl

Vlastníte již doma zelené vajíčko - gril Big Green Egg? Propadli jste jeho kouzlu a hledáte další možnosti využití jeho funkcí? Zajímá Vás, jaká chutná jídla se dají na tomto keramickém grilu připravit? Nebo přemýšlíte o jeho koupi a hledáte informace, jaké možnosti využití toto zelené vajíčko má? Myslíme si, že právě tento keramický gril si zaslouží více pozornosti a proto jsme si pro Vás připravili seriál o všech možnostech jeho využití. V 1. díle se věnujeme možnosti grilování ve dvou úrovních na půlkruhových nerezových roštech.  

K čemu je to dobré?

V základní verzi zeleného vajíčka je nerezový rošt, který jednoduše položíte na horní prstenec grilu. Může se Vám ale stát, že v jednu chvíli potřebujete grilovat masa či potraviny, kdy jedna z nich potřebuje více tepla a být blíže ohni, než druhá.

  • společné grilování masa a zeleniny
  • kombinace silnějšího a slabšího žáru pro dokonalou přípravu steaků
  • silné steaky ( nad 3cm síly masa) mohou na horním roštu krásně "dojít"

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 2x nerezový půlkruhový rošt

Pro tento případ je vynikajícím doplňkem pro Váš gril nerezový koš pro ConvEGGtor, který v sobě skýtá nespočet výhod. Jednou z nich je pro tento případ možnost umístění roštů pro grilování do dvou úrovní. Navíc při použití dvou půlkruhových nerezových roštů, kdy každý z nich umístíte na jednu stranu koše, se grilované potraviny nebudou chuťově ovlivňovat. Můžeme ale současně grilovat potraviny, které se k sobě chuťově hodí a zároveň se velmi dobře doplňují. V tomto případě umístíme rošty přímo nad sebe a šťávy z horního roštu budou dochucovat potraviny na spodním roštu v grilu. 

Keramický gril Big Green Egg

Jednu polovinu roštu jednoduše vložíme do koše - pro rychlejší grilování blíže ohni, druhou polovinu roštu umístíme na horní okraj koše - pro pomalejší grilování dále od ohně. V jednu chvíli tedy grilujeme potraviny, které na přípravu potřebují různé podmínky. 

Tyto doplňky jsou aktuálně výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. S menšími grily Big Green Egg v tomto případě nepochodíte.

Čím ještě doplnit ?

Obecně pro práci s Big Green Egg Egg budete potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Nejinak tomu bude i u této kombinace roštů pro Vajíčko

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte o rozpálené rošty

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.