Jak správně využít gril Big Green Egg - 6. díl

 Ještě stále jsme Vás nepřesvědčili o kvalitách a širokém využití zeleného vajíčka - keramického grilu Big Green Egg? Zakoupili jste si jeho základní verzi a přemýšlíte, jak více by se dalo využít? V tomto díle se pojďme podívat na další možnosti využití a rozšíření grilovací plochy za pomoci příslušenství grilů Big Green Egg a tím je 2-dílný víceúrovňový rošt Big Green Egg, který v sobě skrývá opět několik možností využití.

Keramický gril Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Dnes se podíváme na to, jak využijeme 2-dílný víceúrovňový rošt Big Green Egg v kombinaci s nerezovým košem pro ConvEGGtor a s nerezovým roštem, který je základním vybavením každého grilu Big Green Egg. Nerezový rošt umístíme do koše pro ConvEGGtor a následně do něj vložíme 2-dílný víceúrovňový rošt. Ptáte se, proč nemůžeme umístit 2-dílný víceúrovňový rošt pouze na nerezový rošt bez koše pro ConvEGGtor? Nemůžeme! 2-dílný víceúrovňový rošt je vyroben tak, že pasuje pouze a jen do nerezového koše pro ConvEGGtor. Bez něho bohužel víceúrovňový rošt do horní části grilu umístit nelze.

Proč tomuto roštu říkáme víceúrovňový? To Vám již také brzy ukážeme. Při umístění 2-dílného víceúrovňového roštu tímto způsobem (vložením do koše pro ConvEGGtor v kombinaci s nerezovým roštem) získáme další grilovací plochu. Navíc tato plocha je opět o pěkný kousek výše na rozžhaveným uhlím a proto můžeme grilovat potraviny, které ke své přípravě vyžadují menší teplotu a nižší žár z rozpálených uhlíků. Bavíme se opět o zelenině, popř. ovoci, mořských plodech a hlavně některých typech tvrdých sýrů. Umožňuje nám též přípravu jídel pomocí metody grilování low and slow, neboť na horním roštu budeme grilovat skutečně daleko o topeniště a tedy při mnohem menším žáru.

2-dílný víceúrovňový rošt skýtá ještě jednu neopomenutelnou výhodu. Kromě toho, že v tomto případě jsou potraviny umístěny vysoko od topeniště, těsně pod poklopem grilu Big Green Egg, a tím se grilují při menším žáru, při potřebné manipulaci s potravinami na základním roštu ho můžeme naprosto snadno odsunout. Tento rošt je koncipován tak, že jde naprosto jednoduše posunout v grilu o celých 14 cm do boku a my se tím pohodlně dostaneme s grilovacím nářadím na základní rošt. Po potřebném úkonu jej zase jednoduše posuneme zpět. Navíc je rošt navržen a připevněn takovým způsobem, že i když posouváme s plně naloženým grilovanými potravinami, nikdy se nám nepřeklopí a nehrozí, že se potraviny místo na roštu ocitnou na zemi nebo na spodním roštu grilu.

  • umožňuje grilování metodou low and slow
  • možnost grilování ve dvou úrovních grilu
  • jednoduchá manipulace s potravinami na základním roštu při posunutí 2-dílného víceúrovňového roštu

Keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x základní rošt, který součástí každého grilu Big Green Egg
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

Tentokrát jsme tedy k nám již známému příslušenství přidali další nástavbu a tím opět zvětšili grilovací plochu a tím i možnosti využití grilu Big Green Egg. Opět nám výborně posloužil náš starý známý nerezový koš pro ConvEGGtor, bez kterého bychom 2-dílný víceúrovňový rošt do grilu tímto způsobem umístit nemohli.

Nerezový koš pro ConvEGGtor i 2-dílný víceúrovňový rošt jsou aktuálně výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. Použití v menších grilech není bohužel možné.

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

Jako vždy budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte o rozpálené rošty

V příštím díle našeho seriálu o grilech Big Green Egg se opět pokusíme o zvětšení grilovací plochy. Můžete se tedy těšit na další díl, kde si ukážeme, jak v naprosté pohodě pohostit opravdu velkou skupinu přátel na jeden zátah.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.