Jak správně využít gril Big Green Egg - 15. díl

V minulém díle seriálu o keramických grilech Big Green Egg jsme si ukázali, jak je možné využít 2-dílný víceúrovňový rošt ke grilování metodou low and slow a při jeho otočení naopak ke grilování hodně blízko topeništi těsně nad úrovní rozžhavených uhlíků. Tomuto se budeme věnovat i v dnešním díle. Zkusíme ale místo normálního nerezového roštu použít litinový rošt Big Green Egg.

Litinový rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Litinový rošt na rozdíl od "obyčejného" nerezového roštu lépe vede teplo, déle drží teplotu a ugrilované maso z litiny i na oko vypadá mnohem lépe než z nerezového roštu. My prostě upřednostňujeme grilování na litinových roštech a proto jsme se snažili najít variantu, jak toho dosáhnout i v grilu Big Green Egg. Při našem zkoušení příslušenství jsme zjistili, že do držáku 2-dílného víceúrovňového roštu naprosto dokonale pasuje litinový rošt pro grily Big Green Egg Minimax a Small. Tento litinový rošt má naprosto stejnou velikost (průměr 33 cm) jako nerezový rošt, který je součástí 2-dílného víceúrovňového roštu a tudíž do držáku perfektně zapadne - jako by do něho patřil.

Litinový rošt Big Green Egg

Litinový rošt umístěný ve spodní části topeniště grilu Big Green Egg využijeme hlavně pro přípravu steaků, hamburgerů a dalších pokrmů, které ke své přípravě vyžadují velmi vysokou teplotu. Navíc steaky i hamburgery získají krásný otisk mřížky.

  • grilování na litinovém roštu těsně nad topeništěm
  • k přípravě pokrmů, které vyžadují vysokou teplotu
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt
  • 1x litinový rošt pro grily BGE Minimax a Small

keramický gril Big Green Egg

2-dílný víceúrovňový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze. Litinový rošt pro grily Big Green Egg Minimax a Small ve větším grilu bohužel neumístíme na místo standardního nerezového roštu, ale za pomoci držáku 2-dílného víceúrovňového roštu jej můžeme umístit do spodní části grilu. Pro naše potřeby je tedy naprosto vyhovující.

keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

Zaujalo Vás grilování na litinových roštech? Pojďme se na další možnosti grilování na "litině" podívat v dalším díle našeho seriálu.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.