Jak naložit maso na bbq uzení pomocí marinovací jehly - aneb jak správně maso "napíchat"

Mezi experty je tento způsob považován za nejefektivnější, je to podle nich nejlepší způsob, jak maso připravit na uzení. Solný lák nebo jiná marináda se tímto způsobem dostane tam, kam se jiným způsobem zkrátka nedostane. Nezískáte tak naložené maso ani, kdybyste ho nakládali několik dní.

"Napíchávání" masa pomocí jehly patří mezi složitější procesy a chce to trochu praxe. Však se tímto uměním pyšní jen ti největší experti a podle výsledků tohoto typu nakládání masa se taky expert pozná. Zkrátka jde tak trochu o umění a amatéři a experti se na tomto opravdu rozpoznají.

Marinování, pokud dodržíte správný postup, dodá vašemu masu nezaměnitelnou chuť a jakmile se to opravdu dobře naučíte, nebudete už nakládat maso na uzení nebo grilování jinak. To je prověřeno mnoha milovníky grilování a uzení. Budete takto nakládat úplně všechno od kuřecího masa, před krůtí, vepřové až po hovězí žebra. Pokud máte digitální elektrickou udírnu, neuděláte ani technologickou chybu při samotném uzení

Jsme tady proto, abychom vás zbavili obav z toho, že je to pro vás moc náročné a nebudete to umět. V několika krocích vás tímto procesem provedeme.

Nejdříve si tedy shrneme, proč bychom takto maso měli nakládat. V čem je marinování masa pomocí injekce lepší než jiné způsoby. Hlavní důvod je ten, že máte zajištěno, že bude maso naloženo rovnoměrně v celém svém objemu. To vám jiné způsoby nezaručí. To je jistota. A zabere to maximálně několik minut.

Tradiční způsoby nakládání masa, pokud to takto můžeme označit, vám zaručí, že požadovanou chuť, kterou chcete do masa dostat, získá maso jen na povrchu a kousek pod ním, ale jinde po ní nebude ani potuchy. Ale toho jste si určitě všimli. Problém je, že na uzení se nakládají větší kusy masa a ty se prostě marinují jinak než třeba steak nebo jiný kus masa na gril.

Se stejným problémem se potýkáme, i když maso během uzení potíráme nějakou marinádou nebo omáčkou.

Pak ještě můžeme maso naložit do slaného nálevu nebo láku, což je hodně rozšířený způsob nakládání masa před uzením. Je to takový tradiční způsob, který zná asi každý. Mimochodem i solný lák jde dostávat do masa pomocí injekce, ale teď je řeč o něčem jiném. Problém nakládání do solného láku je, že samotné uzení protahuje asi o hodinu na každé půl kila masa, což se nemusí líbit každému. Ale uzení samo o sobě nepatří mezi zrovna rychlé způsoby přípravy jídla.

Čím maso před uzením "napíchat"

Tady na tom budeme podobně jako s druhem masa. Co člověk, to jiný recept, protože ingrediencí je nepřeberné množství a možností je nepočítaně. A do toho se ještě musí započíst, že každý má jinou chuť. Ale abysme se úplně nevzdálili tématu, musíme říct, že v případě marinád na napíchávání platí, že čím jednodušší, tím lěpší.

Příkladem je třeba výborná marináda na krocana nebo kuře, která se skládá pouze z pěti ingrediencí. Konkrétně jsou to sůl, voda, česnek, Worcestrová omáčka a mix bylinek. A když to tak vezmeme kolem a kolem, tak většina marinád má podobný základ jako tato, výše zmíněná. Nemusíte se bát ani konzistence marinády, jestly je hustá nebo řídká, protože existují různé velikosti jehel, které nabízí různý průměr jehly, takže ani v tomto ohledu nejste limitovaní. Prostě i tady platí, zkoušejte, zkoušejte a najděte si tu svojí nejoblíbenější a nejlepší marinádu, která bude nejlepší na světě a nezapomeňte se podělit s ostatními o recept.

Jednu poučku si ale zapamatujte! Pokud budete používat bylinky,tak je vždycky před naložením rozdrťte nebo rozmělněte, aby se jejich vůně krásně rozvolnila a pronikla tam, kam má. Konzistence takové marinády by se měla přiblížit konzistenci pasty.

Jak "napíchat" maso marinádou na pomalé bbq uzení

Konečně se dostáváme k tomu podstatnému a tedy tomu, čeho se asi nejvíce obáváte. Jak tedy tou injekcí dostat marinádu do masa tak, aby to bylo správně a hlavně tak, aby nám maso chutnalo a správně se vyudilo.

  1. Vyberte správnou jehlu
    Jak už jsme si ujasnili, marináda může mít různou konzistenci, takže tento krok je jedním ze zásadních a prvních, které musíme udělat. Je jasné, že pokud nám marináda jehlu ucpe, nic s tím neuděláme, pokud nebudeme mít po ruce jinou s větším průměrem. Dalším problematickým bodem, pokud nevybereme správnou jehlu je, že nedostaneme marinádu do masa tam, kam původně chceme. Může se stát, že zkrátka nepropíchneme maso tak hluboko,jak bychom chtěli
  2. Připravte si marinovací jehlu (injekci)
    Dejte si pozor na to, že plastová část injekce se může jednoduše roztrhnout nebo protrhnout. Většinou platí, že čím levnější jehla, tím nekvalitnější a tím pádem náchylnější k poškození. Dávejte na to opravdu pozor, protože nikdo nechce mít v mase plast, že? A dalším problémem může být nedostatečné čištění jehly. Musíte mít na paměti, že pracujete s potravinami a jednoduše může dojít k tomu, že se něco pokazí, objeví se plíseň, atd. Proto jehly opravdu důkladně vyčistěte, i když jehly se zrovna jednoduše neudržují a nečistí, ale jde to.
  3. Připravte si marinádu
    Ať už budete mít jakoukoliv marinádu nebo nálev, uchovávejte ji v plastické krabičce. Vždycky počítejte s dvounásobnou dávkou než na normální nakládání. Obecně se dá říct, že to vychází na dva až tři hrnečky. Před tím než marinádu natáhnete do jehly, důkladně jí protřepte, aby se všechny ingredience hezky propojily. V injekci samotné už na to nebude prostor.
  4. Začněte "napíchávat" maso
    Stejnou silou byste měli rovnoměrně "napíchat" maso marinádou. Napoprvé to možná nevyjde na jedničku, ale nevzdávejte to a určitě si vlastní způsob nakonec najdete. Marinádu byste měli dostat do hloubky do masa. Zkuste se dostat trochu dál, než pod povrch.
  5. Ujistěte se, že maso je "naloženo" rovnoměrně
počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.