Jak bezpečně používat keramický gril ?

Podpalování griluSezóna grilování se blíží mílovými kroky! Už se těšíte, až půjdete po ulici a ucítíte to charakteristické aroma pečeného masíčka? Už se vidíte na zahradě s obracečkou v jedné ruce a skleničkou oblíbeného pití v druhé v družném hovoru s kamarády a pobíhajícími rozjívenými dětmi kolem? Že vám to ještě připadá daleko? Nebojte se, je to na dosah! Jen ještě trochu vyčkat a ten čas věnovat nejlépe přípravě a plánování…

Zbývající čas můžete věnovat pilování nových receptů. Určitě máte za zimu nakoukané množství pořadů o vaření a nejednou jste si řekli, že to byste při grilování vyzkoušeli. Tak si recepty připravte a promyslete, jak je zkusit na grilu a co vylepšit. Anebo možná lehce zaimprovizovat. Zamysleli jste se třeba někdy nad bezpečností používání grilu. I v tomto směru se můžeme na sezonu dostatečně připravit a nepodcenit případná rizika. Není to legrace, při grilování dochází k vážným úrazům a v mnoha případech z banálních chyb, kterým jde lehce předejít. Tady pro vás máme pár jednoduchých rad, na co si dát pozor a co zkontrolovat. V tomto článku se zaměříme na bezpečnost při používání keramického grilu, protože tento typ grilu u nás není ještě tak rozšířený jako ty ostatní. Aby ten výčet nebyl jen nudný text, zpracovali jsme základní poučky do jednoduchých odpovědí na konkrétní otázky, které by nás v souvislosti s keramickým grilem mohly napadnout:

Mohu pro zapálení uhlí v grilu použít kapalný podpalovač?

Na tuto otázku je zcela jasná odpověď. Ne! Nepoužívejte na zapalování uhlí žádný kapalný nebo jiný chemický podpalovač. Důvod pro to je jasný. Keramická konstrukce grilu zadržuje v grilu vlhkost. To vede k tomu, že všechny chemické látky, které jsou obsaženy v podpalovači, zůstanou v grilu a způsobí nechutnou chuť a nelibou vůni grilovaných potravin. Navíc u kapalného podpalovače reálně hrozí riziko popálení obsluhy, zvláště při neopatrném roztápění grilu. Pokud použijete tento druh podpalovače opravdu hodně nešikovně, reálně hrozí i riziko menšího výbuchu. Klasikou jsou pevné podpalovače – a nemusí být jen na bázi suchého pevného lihu. Dnes se již běžně používají podpalovače briket z přírodních materiálů – dřeva nebo celulozy doplněné o přírodní silice a podobné hořlavé látky.

Můžu se spálit při doteku grilu, když je používán?

V tomto ohledu je keramický gril výjimečný, protože právě při používání není možné se o jeho povrch popálit, protože keramika tohoto grilu funguje jako izolace před vysokou teplotou z grilu. Musíme mít ale na paměti, že toto platí při rozehřátí grilu maximálně do teploty 245 stupňů Celsia. Záleží hodně i na venkovní teplotě. I v tomto případě ale platí základní bezpečnostní pravidlo, že i děti bychom měli chránit před popálením a nenechat je přiblížit se ke grilu. Nikdy si nemůžeme být jistí, co ty naše ratolesti vymyslí…

Jak je to s grilováním za deště ?

V tomto případě můžeme všechny ujistit, že se nemusí ničeho bát. Keramický gril je možné používat za každého počasí a dokonce i uvnitř bytu anebo domu. Úplně se nedoporučuje používat ho za vyloženě studeného počasí nebo dokonce během mrazů nebo za deště. Předpokládá se, ale že se stejně v tomto počasí nikomu moc grilovat nechce?!

Kde bych měl nejlépe keramický gril umístit pro ideální grilování ?

Zapalováné griluTa pravidla pro keramický gril se zase tolik neliší od pravidel pro ostatní typy grilů. Grilovat budeme venku na terase nebo dvorku za domem. Gril bychom měli postavit na nehořlavé materiály, jako jsou kámen nebo pálené cihly. Okolí grilu by mělo být vyčištěno od větví stromů. Kolem grilu by ideálně neměl být v blízkosti okap nebo cokoliv, co by se při vyšších teplotách mohlo chovat, tak jak by se nám určitě nelíbilo. Grilujete na terase nebo dřevěné venkovní podlaze ? Pak dejte pozor zda Vám z grilu nevypadávají žhavé uhlíky při čištění nebo jestli Vám z víka grilu nekape mastnota. V prvním případě hrozí reálně propálení podlahy, v tom druhém pak budete trávit čas zbytečným čištěním podlahy od mastných fleků

Jednoduše, bezpečné grilování není nic nepřirozeného. Přemýšlejte, uvažujte, používejte selský rozum. Určitě by každého z nás ty základní poučky napadly samy. Ale jak říká klasik „opakování matka moudrosti“. Není na škodu si každou sezonu tyto základní poučky obnovit a připomenout. :

  • nenechávat rozpálený gril bez dozoru 
  • nerozdělávat zbytečně velký oheň 
  • vždycky mít po ruce hasicí přípravky – vodu, písek, hasicí přístroj, atd.
  • hlídat děti, aby se nepřibližovaly k ohni

 

Každé grilování si užijte podle svých představ a hlavně bezpečně bez zbytečných úrazů!!!

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.