Recenze červeného grilu Master-Touch GBS

Loučení se starým grilem není snadné. Za těch 20 let věrné služby s ním člověk zažil tolik nádherných žranic, že je jednomu až líto, ho vyhazovat do starého železa. Ale čas nejde zastavit, a tak jsem se po dvou dekádách vypravil do obchodu s grily. A už od dveří na mě z kouta vyzývavě koukal buclatý kotlový gril oháknutý do ostře červeného kabátku, říkal si Master-Touch GBS Red a nešlo mu odolat.

 

Nerezový rošt dlouho vydrží…snad

V letáčku, který byl v krabici s grilem, se píše, že červený Master-Touch má v základní ekvipáži ne niklovaný, ale nerezový rošt. Super říkal jsem si, nerezový rošt nebude rezavět, že jo, neloupe se, prostě dlouho vydrží. Nemám gril zatím tak dlouho, abych mohl nějak šířeji hodnotit kvalitu nerezové oceli, ale po třech měsících intenzivního grilování na něm není ani škrábnutí, ani stopa po rzi. Dalším benefitem nerezového roštu je vyndavací střed. Ten lze po vyndání nahradit například stojanem na kuře, velkým hrncem nebo cordieritový kámen na pečení pizzy. Protože se ale všechno tohle příslušenství přikupuje ke grilu zvlášť, spokojil jsem se pouze s jedním z těch doplňkových komponentů, a sice se stojanem na kuře.

 

Čím mi ještě udělal „červenáček“ radost?

Velkou radost mi udělala výška poklopu, která umožňovala grilovat na Master-Touchi i pořádný fláky masa. Potrpím si na vepřovém kolínku a to se pod víko krásně vejde a nejen to. Pod červený poklop se vleze i celý kuře (včetně stojanu), menší kachnička nebo kus pořádné pečeně. S grilováním velkých kusů masa souvisí i jeden nenápadný, ale o to zajímavější benefit. Do výbavy grilu totiž patří speciální zásobníky na brikety, díky kterým se dají snadno posouvat po roštu podle potřeby a zvolené grilovací metody. Už žádné šťourání pohrabáčem v briketách. Když budete chtít grilovat něco většího nepřímou metodou, stačí šoupnout zásobníky s briketami ke stranám kotle, když budou na menu steaky, přesunou se zásobníky do středu grilu. Potěšil mě i šikovný držák na poklop, díky němuž mám při grilování vždy volný ruce, a už se nebude opakovat trapná situace, k jakým docházelo s mým starým grilem. Potřeboval jsem při práci s masem na roštu obě ruce a tak jsem si odložil poklop kousek bokem na trávník. To jsem udělal jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát, pětkrát…a najednou koukám, že jsem si svého udržovaného anglického trávníku vypálil olympijské kruhy. S novým grilem se už tenhle trapas opakovat nebude, protože o poklop se vždy postará spolehlivý držák z nerez oceli.

 

Teploměr? Pro nezkušené asi dobrý, ale já poslouchám instinkt

Červený Master-Touch má ale i další vychytávky, které mají usnadňovat a celkově zpříjemňovat grilování. V poklopu je například našroubovaný teploměr s ciferníkem, který ukazuje, jak moc člověk v grilu zatopil. Původně jsem si tuhle věcičku pochvaloval, ale ve výsledku jsem na teploměr skoro vůbec nekoukal, protože za ty roky, co griluju, už mám nějaký odhad. Ale pro grilovací zelenáče, co spálí a připálí všechno, co proženou roštem, musí být z teploměru ve víku úplně hotoví. Podobně macešsky jsem se zachoval i k další šikovné vychytávce. Pod grilovacím kotlem je velký zásobník na popel z briket. Je koncipovaný tak, aby z něj ani při silném větru nic nevylítlo. Není to vůbec špatná věc, ale vzhledem k tomu, že jsem si zahradu zdevastoval obtisky rozpáleného víka ze starého grilu, na nějaké zkrášlování zahrady jsem de facto rezignoval, a tak pro mě nepřítomnost rozfoukaného popelu všude kam se podíváš, nebyla taková výhra.

 

Šikula a navíc fešák

Celkově vzato, jsem udělal dobrý obchod a můžu být se svým grilem i vlastním úsudkem spokojen. Gril šlape jako hodinky, dá se na něm udělat fakt pořádný žrádlo a vypadá to, že dlouho vydrží. A nevěřili byste, že na tu červenou letí i holky. No schválně řekněte, kolik ženských vás pochválilo, že máte krásný gril?

 

Výhody

  • Vysoký poklop umožňuje grilovat i velké kusy masa
  • Rošt s vyndavacím středem
  • Teploměr pomůže nováčkům s odhadováním rozpálenosti grilu
  • Na velký rošt se vejde hodně jídla
  • Popel ze zásobníku pod grilovací vanou nerozfouká ani vichřice

 

Nevýhody

  • Dřevěné uhlí a brikety se docela dloho žhaví
  • Kolečka se snadno umažou
  • Při hrubším zacházení v neobratných rukách se může časem obouchat smaltovaný plášť grilu

 

 

 

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.