7 triků jak jíst v roce 2020 zdravěji

Kdy jindy nastolit toto téma než v době půstu, ale hlavně v době, kdy podle nejčernějších scénářů stejně budou regály prázdné. Tak třeba takovým vedlejším efektem různých karantén zákazů vstupu bude, že budeme jíst méně a zdravěji. Kdo ví?! Záleží, jak dlouho tato nová opatření budou trvat a jak se bude situace vyvíjet!

Měli jste jako novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravěji a žít lépe a kvalitněji? Pokud jste to ještě úplně nepromysleli, možná vás inspirujeme. Chceme vám nabídnout 7 triků, jak v tomto roce jíst zdravěji a jak získat jiné návyky ve stravování.

Určitě znáte mnoho způsobů a diet, jak zhubnout nebo zredukovat tuk a neztratit svaly. Možná už jste některé vyzkoušeli. Diety bohužel většinou fungují jen, pokud je zrovna držíte, ale jak skončíte, všechno je zpět, váha i špatné návyky. My jsme pro to, po malých krocích a s plným vědomím postupně změnit celé stravování. S tím že je to na vás, jak se budete stravovat a co si vyberete.

  1. Naučte se sami vařit

Pizza na grilu

Je dokázáno, že pokud si sami doma vaříme, vede to k tomu, že přirozeně vybíráme zdravé a kvalitnější potraviny. Možností, jak se naučit vařit je mnoho. Záleží, čemu dáváte přednost. Naučit vařit se můžete na kurzech grilování, na které budete sami docházet nebo se můžete naučit vařit podle prověřených receptů na grilování na internetu. Dobře strávený čas je třeba i když vás učí vařit babička nebo kamarádka.

2. Používejte menší talíře

Maso na grilu

Toto je jednoduchý trik, jak se naučit jíst menší porce jídla. Je totiž všeobecně známo, že jíme zbytečně moc velké porce, což není moc zdravé. Další krok může být, že budete na hlavní jídlo používat malý talířek a velký talíř použijete na zeleninový salát, aby vaše dušička byla v klidu a necítili jste se o něco ochuzeni.

3. Dejte zeleninu a ovoce na přední místa

Zelenina na grilu

Pokaždé se ujistěte, že na nákupním seznamu máte i zeleninu a ovoce, abyste je vždy měli po ruce a nutilo vás ovoce a zeleninu jíst. Možná vás tato rada už nebaví, je to známé, že zelenina a ovoce by měli tvořit většinu obsahu všeho jídelníčku. V dnešní době opravdu není problém vybrat si opravdu chutnou zeleninu, nikde přece není psáno, že musíte jíst brokolici a květák. Vyberte si opravdu to, co máte rádi a třeba se přes tuto zeleninu projíte i k dalším druhům. Většina druhů zeleniny můžete použít i při přípravě jídla na grilu, ať se jedná o gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický. Záleží na tom, který je pro Vás tou správnou volbou. 

4. Pročistěte si životní prostor

Maso na grilu

Jíst zdravěji třeba například zrovna více zeleniny pomůže i takový jednoduchý krok, jako reorganizace ledničky. Zkrátka nezandavejte zeleninu do spodního šuplíku, ale dejte si jí tak, abyste jí měli při otevření hezky na očích. To vás bude nutit sáhnout po ní a ne po párcích nebo salámu. 

5. Pište si seznamy potravin

Kukuřice na grilu

Zní vám to divně? Ale když se nad tím trochu zamyslíte, bude vám to dávat smysl. Ruku na srdce, kdy přijdete domů z nákupu jen s tím, co jste si opravdu chtěli koupit? Já se přiznám, že téměř pokaždé?! Když si ale napíšete seznam, je větší pravděpodobnost, že vám oči nebudou bloudit nazdařbůh po regálech a košík si nebudete plnit lákavými většinou nezdravými potravinami! Budete nakupovat je to, co bude na seznamu a ušetříte čas i zdraví.

6. Zdravá jídla zábavně a atraktivně

Jablka na grilu

Je známo, že jíme taky hodně očima a pokud si zdravé jídlo připravíme a upravíme tak, aby nás lákalo a třeba ani nevypadalo zdravě, je to půlka úspěchu. Žijeme taky v době sociálních sítí, kdy se skoro každé jídlo fotí na instagram a chlubí se jím před přáteli. Což je další důvod, proč připravovat atraktivní jídla. Důležité jsou barvy, nejlepší jsou jídla, která přímo hrají barvami. 

7. Nenechte se při jídle ničím rozptylovat

Kurz grilování

Když jíte, nedělejte nic jiného, plně se na jídlo soustřeďte! Spousta lidí ani neví, co a že vůbec jedli. To je problém, protože tím pádem nám v ten okamžik vůbec nezáleží na tom, co si dáváme do pusy. Pokud budeme pouze jíst, tak si budeme dávat pozor, co jíme a určitě nás to povede k tomu, abychom jedli zdravěji. Takže při jídle nepracujte, nečtěte a nemluvte. Opravdu si tu půlhodinu vyhraďte pouze pro sebe a pro vaše jídlo!

Asi jste pochopili, že toto nebylo o dietě, ale o jednoduchých krocích, které mohou vést k tomu, abyste jedli zdravěji. Je už na vás, jestli se jimi budete řídit nebo ne. Jde o vaše zdraví!

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.