12 tipů pro skvělé grilované kuře

Grilování kuřete je snad nejčastější způsob, jak se používá gril. Grilování kuřecího masa je rychlé a snadné. Avšak nemusíte grilovat pořád jen kuřecí prsíčka v té samé marinádě, nebo kuřecí stehna tak, jak je znáte. Zkuste si například ugrilovat celé kuře nebo vyzkoušejte různé druhy marinád. Inspiraci naleznete v tomto článku.

Níže přicházíme s 12 tipy, které vám pomohou vytvořit skvělé grilované kuře. Jedná se o obecné tipy, které se týkají skladování kuřecího masa, manipulace s ním a samotného grilování.

  1. Skladujte kuřecí maso správně
    Kuřecí maso je jednoduché na přípravu, také je ale velice náchylné ke zkažení. Umístěte balíček syrového kuřecího masa do plastového sáčku, abyste ho oddělili od ostatních potravin. Vždy důkladně umyjte řezné desky, nože, nádobí a desky, které přišly do kontaktu s kuřecím masem. Nikdy nepodávejte kuřené pokrmy na talíři, kde předtím leželo syrové kuře. Nekrájejte zeleninu stejným nožem, jakým jste porcovali syrové kuřecí maso.
  2. Rozmrazování masa
    Vždy rozmrazujte kuře v lednici nebo v misce s vodou (pro urychlení rozmrazování). Nikdy negrilujte částečně rozmražené maso, protože to se nejenže celé nepropeče, ale také nejsou zničeny škodlivé bakterie.
  3. Dbejte na hygienu
    Řádně si myjte ruce – minimálně 20 sekund v teplé, mýdlové vodě, nezapomeňte si umýt oblast mezi prsty. To je důležité, než se chopíte syrového kuřecího masa.
  4. Marinujte správným způsobem
    Marinované maso vždy skladujte v lednici. Marináda může sice zpomalit přirozené stárnutí masa, nezabrání tomuto procesu ale zcela. Pokud si plánujete marinádou potírat až kuře na grilu, také ji skladujte v lednici. Po kontaktu štětce, kterým jste nanášeli marinádu na syrové kuřecí maso, tento štětec řádně umyjte v teplé mýdlové vodě.
  5. Rozpalte gril
    Ať už kuře připravujete na grilu na dřevěné uhlí nebo sázíte na plynové či elektrické grily, mějte jej správně rozpálený, aby nedošlo k přilepení kuřete na grilovací mřížku.
  6. Udržujte gril horký
    Kuřecí maso dejte až když je gril horký – jedině tak dosáhnete správného rozložení šťáv uvnitř masa. Navíc vám to usnadní otáčení masa.
  7. Hlídejte si množství koření
    Marinády a omáčky mají tendenci být příliš slané nebo sladké. Sladké marinády mají nepříjemnou vlastnost, že rychle černají. Horký gril ale není problémem, pokud grilujete kousky, jako jsou kuřecí prsa a části bez kostí. Avšak kuřecí části s kostmi nebo například celé kuře si vyžaduje nižší teplotu a delší grilování. Také maso nepropichujte, dokud není zcela upečené.
  8. Zavírejte poklop
    Pokud má váš gril poklop, vždy ho při pečení kuřecího masa používejte. Pomůže to rovnoměrnému propečení masa. Přiklopením snížíte množství kyslíku, takže také zamezujete samovolnému vznícení pokrmů na grilu.
  9. Používejte správné nástroje
    Používejte dlouhé nástroje, které mají žáruvzdorné rukojeti, a nehrozí, že se o ně popálíte. Důležité je seznat si otáčecí kleště na gril, protože v okamžiku, kdy maso propíchnete, způsobíte, že všechna šťáva z něj vyteče.
  10. Buďte trpěliví
    Odolejte nutkání nepřetržitě přemísťovat kuřata během vaření. Kuře se bude vařit rovnoměrněji (a rychleji!), pokud jej otočíte jen jednou uprostřed grilu.
  11. Otestujte stupeň propečení
    Neriskujte to, že budete podávat nedopečené kuře. Když máte pochybnosti, udělejte malý řez do nejtlustší části, abyste zjistili, že už není vevnitř růžové. Můžete také použít teploměr na maso: 82 °C je vhodná teplota pro celé kuře nebo 76 °C pro kuřecí prsa.
  12. Ukliďte
    Po každém grilování oškrábejte grilovací mřížku; v opačném případě budete příště grilovat na zbylých kouscích vašeho kuřete z vašeho posledního grilování.

Grilovaná kuřecí stehna

Kuřecí stehna jsou nejšťavnatější a nejchutnější částí kuřete, a když v nich ponecháte kosti, chutnají ještě lépe. Kuře je nejprve marinováno ve směsi olivového oleje a octa a koření. Poté stehna grilujeme a v závěrečné fázi je přelijeme sladkou a pikantní grilovací omáčkou.

  •  1,5 kg kuřecích stehen (můžete si koupit celá stehna, nebo jen horní části stehen či kuřecí paličky). 
  • 120 ml olivového oleje
  • 45 ml vinného octa
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžičky mořské soli
  • Na barbecue omáčku
  • 240 ml kečupu
  • 60 ml octa
  • 55 g třtinového cukru
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 15 ml olivového oleje
  • 1 lžíce chilli koření
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička kajenského pepře (pokud chcete)
  • ½ lžičky mořské soli (také podle chuti, nemusí být).

Recept a postup na grilování kuřete

  1. . Připravte si marinádu: ve velké míse vyšlehejte všechny ingredience na marinádu
  2.   Kuřecí stehna dejte do velkého plastového sáčku (nebo dvou) a přelijte je marinádou. Protřepte, aby se všechny kousky kuřecího masa obalily marinádou
  3. Dejte do lednice na 2 až 6 hodin
  4. Připravíme si barbecue omáčku: všechny ingredience smíchejte v hrnci a zahřívejte na mírnou teplotu po dobu 15 minut. Občas promíchejte. Poté odstavte, nechte 10 minut chladnout, přikryjte a dejte stranou. Skladujte v lednici, ale před použitím by měla omáčka mít pokojovou teplotu
  5. Rozpalte gril na 150 °C
  6. Vyjměte kuře z marinády, přebytečnou marinádu setřete. Umístěte kuřecí maso na rozpálený gril a za občasného otáčení grilujte 30 minut s přiklopeným poklopem
  7. Když už se vám zdá, že kuře bude brzy hotové, začněte ho potírat barbecue omáčkou – každých 5 minut. Výsledná konzistence bude jakoby lepkavá
  8. Kuřecí maso bude hotové, když bude mít vnitřní teplotu 74 °C
  9. Ugrilovaná kuřecí stehna přemístěte na velký tác, přikryjte je alobalem a nechte 10 minut odpočívat
  10.  Podávejte s oblíbenou přílohou.

Kuře na otočném grilu

Tento způsob grilování kuřete je velmi slavné. V Americe takové kuře často prodávají ve formě fastfoodu, ale málokdo ví, že nejlepší je sníst takové kuře ještě čerstvé. Také příprava roštu je poměrně jednoduchá. Ať už mate gril na dřevěné uhlí nebo plynový, můžete si k němu přikoupit (pokud již nemáte otočný gril) jednoduchou grilovací sadu – otožný držák s grilovací jehlou a nosičem. S takovou sadou můžete dosáhnout mnohem chutnějšího jídla doma, než v nejrůznějších supermarketech a rychlých občerstveních. Nejprve si tedy připravte gril, do kterého podle instrukcí výrobce zabudujete otočnou jehlu. Na jehlu umístěte kuře, které nejprve zevnitř i zvenku omyjeme, a odstraníme přebytečnou pokožku. Grilujete-li více kuřat, umístěte je těsně za sebou, aby se lépe držely na rožni.

Ingredience: 

  • 1 ks celé kuře
  • 1 citron (nebo jablko, brambora, cibule)
  • 75 ml olivového oleje
  • 75 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce rozmarýnových lístků.
  1. Abychom mohli kuře umístit na jehlu, je vhodné vložit do jeho dutiny něco, co zajistí, aby se při otáčení neuvolnilo a skutečně se otáčelo. Tímto předmětem bude citron, jablko nebo jiné ovoce či zelenina
  2. Citron nejprve napíchněte na grilovací jehlu a poté na něj dejte kuře. Citrón zaplní dutinu kuřat a pomůže jej udržet na místě. Jak se kuře bude péct, ještě se smrští, takže držení bude o to lepší
  3. Nejjednotdušším způsobem jak dostat kuře na jehlu, je položit jen na talíř, pak provléct jehlu (s citronem) přes spodní část kuřete a ven přes krk. Tak se citron dostane do dutiny. Upevněte vidlice na své jehle podle návodu výrobce (může se to trochu lišit)
  4. Důležitou součástí je hlídat, jak se kuře propéká. To je nejnáročnější krok v procesu. Vzhledem k tomu, že kuře má mnoho volných částí, musíte zajistit nejen ptáka, ale i nohy a křídla. Pokud budou křídla viset, pravděpodobně se utrhnou a shoří
  5. Jakmile je kuře zajištěno, utáhněte šrouby vidlice. Pečlivě umístěte jehlici do grilu. Vyvážení kuřecího masa na pečicí troubě zajišťuje rovnoměrné grilování a nehoří motor na pečení. Kuřata jsou těžší na zádech než na prsou. Těžká strana klesne směrem dolů. Některé grily už jsou uzpůsobené k tomuto vyvážení, u jiných budete muset trochu vyvažovat
  6. Nyní připojte motor a zapněte jej. Ujistěte se, že kuře se nepohybuje na tyči a že se snadno otáčí. Jakmile toto funguje, můžete spustit gril
  7. Toto kuře je nepřímo grilované. To znamená, že přímo pod kuřetem není zdroj tepla. Zdroj tepla je v dostatečné vzdálenosti od kuřete. Pokud je zdroje tepla přímo pod kuřecím masem, hrozí nebezpečí vzplanutí.
  8. Upravte teplo na grilu na 180 °C. Prvních pár minut sledujte kuře, jak se griluje, abyste si ověřili, že je vše tak, jak má být
  9. Nyní je čas ochutit kuře: olivový olej vyšlehejte s citronovou šťávou a přidejte nasekané lístky rozmarýnu. Každých 20 minut touto směsí potírejte kuře.
  10. Při teplotě 150 až 180 °C počítejte, že každé kilo kuřete budete grilovat asi hodinu. To znamená, že například dvoukilové kuře budete grilovat asi 2 hodiny. Až dosáhne vnitřní teplota kuřete 82 °C (teplotu měřte na obou stehnech), je hotovo
  11. Kuře sundáte s pomocí žáruvzdorných rukavic. Položte jej i s jehlou na talíř nebo žáruvzdornou podložku. Poté odstraňte jehlu.
  12. Kuře nechte aspoň 5 minut odpočívat, než jej začnete porcovat.

Kuře pečené na plechovce

Toto je základní recept na přípravu kuřete na plechovce (piva, koly či jiné plechovce). Jedná se o jednoduchý a zábavný způsob přípravy celého kuřete na grilu.

  • 1 celé kuře (váha okolo 1,8 kg)
  • 1 plechovka piva (v pokojové teplotě)
  • 2 stroužky česneku (nasekané na jemno)
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky červených chilli vloček
  • 2 lžíce citronové šťávy (z 1 citronu)
  • lžíce paprika mletá
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička rozmarýn (nasekaný)
  • 2 lžičky tymiánu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička strouhané citronové

A jhak se takové kuře na plechovce griluje ?

  1. Předehřejte gril na 150 – 180 °C.
  2. Smíchejte všechny ingredience na směs koření. Dejte stranou
  3. Z kuřete odstraňte všechnu přebytečnou kůži. Posypte připravenou směsí koření (také zevnitř a pod kůži na prsou)
  4. Otevřete plechovku piva a polovinu obsahu slijte do mísy. Do plechovky přidejte česnek, snítky rozmarýnu, tymián, citronovou šťávu a chilli vločky. Do horní části plechovky udělejte další dvě díry, aby mohla unikat pára
  5. Na plechovku umístěte kuře
  6. Grilujte nepřímo asi 90 až 120 minut. Kuře je hotové, když teplota ve stehnech je 82 °C. 
  7. Po upečení kuře sundejte z plechovky a nechte 10 minut odležet.
  8. Poté můžete naporcovat a podávat.

 

 

počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.