10 tipů pro začátečníky u grilu

Je pro vás sezona 2020, první sezonou u grilu? Koupili jste si nový gril a nemáte s ním ještě zkušenosti? Zalíbilo se vám grilování a chtěli byste to taky letos zkusit? Pokud je vaše odpověď na všechny tyto otázky kladná, tak je tento článek přímo pro vás.Pokusili jsme se dát dohromady základní poučky, které by se vám mohly hodit a tady máte seznam 10 tipů, jak se u grilu chovat, na co si dát pozor a jak zazářit:

1. Ověřte si, kde jsou na vašem peletovém nebo plynovém grilu horká místa

Předehřejte plynový gril na střední teplotu. Položte na rošt krajíce chleba a opečte je z obou stran jako toast. Horká místa odhalíte tak, že v jejich místech bude chleba opečený více, poznáte to podle barvy.

2. Vybírejte tmavé maso

Pokud koupíte celé kuře, vyberte z něj na gril tmavé maso, které se nachází na stehýnkách a křidýlkách. Toto maso je aromatičtější než libové maso a je více šťavnaté, což se do začátků grilování hodí.

3. Neobávejte se ryb

Grilováni ryb je někdy považováno za vyšší level grilování, který není pro začátečníka, ale to není pravda a my vám to dokážeme. Ryby se často na rošty grilů přichycují, ale na to je jednoduchý trik, stačí položit je na dřevěnou desku nebo prkýnko, většinou se jako vhodné používá prkýnko z cedru, na kterém jsou ještě vyskládaná kolečka citronu a ryba se položí až na ně. Pokud grilujete na přímém ohni, stačí rošty důkladně očistit a dobře naolejovat. Grilujte ryby jako pstruh, losos, mečoun nebo halibut.losos na grilu

4. Na výstavní hamburgery použijte svoje palce

Pokud na jedné straně hamburgeru uděláte palcem mělký důlek, zabráníte zplasknutí hamburgeru během grilování.

5. Nedopusťte, aby vám během grilování došlo palivo

Tato začátečnická chyba se nevyhla asi nikomu z nás. Mějte tedy tuto radu na mysli, ať se to podaří alespoň vám začátečníkům. Není nic horšího, než když vám během grilování dojde šťáva a vy se musíte vypořádat se smutnými výrazy na tvářích svých spolustolovníků.

6. Servírujte jídlo jako profesionálové

Vyrovnejte jídlo hezky do řady na grilu, v zákrytu jako vojáci. Nejen, že to vypadá hezky, ale zároveň se všechno jídlo udělá rovnoměrně a všechno pak bude chutnat stejně dobře. A hlavně vypadat profesionálně znamená mít půlku bitvy vyhranou, protože ostatní budeme mít na háku.

7. Jak udělat perfektní kebab

Na kebab použijte buď kovovou jehlici nebo dvě jehlice z bambusu. Na jehlici rozprostřete maso a zeleninu odděleně. Pokud použijete bambusové jehlice, nechejte na ní jen minimální místo, abyste zabránili vzplanutí bambusu.

8. Poznat, kdy je hotovo

Toto pozná opravdu jen expert, který už má hodně grilování a hodně spáleného nebo syrového masa za sebou. Nestyďte se tedy v začátcích používat teploměr. Není to známka amatérismu, ale naopak toho, že grilování berete opravdu vážně. Na trhu je nepřeberné množství takových teploměrů, kvalitních i méně kvalitních, levných i dražších variant.

9. Udržujte gril horký, čistý a promazaný

Toto by se mělo stát vaší mantrou. Budete mít pověst pečlivého kuchaře, což je určitě lepší než pověst toho, kdo na grilovaném jídle servíruje zbytky z minulého grilování. To opravdu nikdo nechce.

10. Nepřidávejte omáčku příliš brzy

Hodně omáček na grilování obsahuje cukr, který se jak známo při vysokých teplotách spálí. Pokud takovou omáčku použiješ příliš brzy, bude mít celé jídlo nepěknou chuť spáleniny. Omáčku můžete jednoduše použít před samotným servírováním.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.