Využijte svůj gril na maximum. Naučte se grilovat i jinak

Říká se, že Češi jsou v grilování naprostými mistry. To proto, že je to oblíbená zábava na každý slunečný den. Samozřejmostí je i to, že každý má i své oblíbené maso a také svůj tajný recept na marinádu, nebo ingredience. Mnoho lidí však jde při využití grilu jenom jednou jedinou cestou – vezme maso a hodí ho na rozpálený rošt. Pokud chcete letošní léto oslnit, podívejte se na několik nových postupů, jak můžete svůj gril využít. Můžeme říci, že ten kvalitní dokonale nahradí celou vaši kuchyni.

Nebojte se zeleniny

Jak jsme uvedli výše, většina lidí má grilování spojeno jenom s plátkem masa, který skončí na roštu. I pokud nejste vegetariánem, doporučujeme vám nebát se a vyzkoušet i zeleninu. A to nejenom v tradiční formě, kdy na grilovací misku vložíte osvědčenou trojici, kterou je:

  • Paprika
  • Cibule
  • Rajče

Pamatujte, že svůj gril můžete využít stejně, jako svou domácí troubu. Tedy na zapékání zeleniny. Můžete tak začít trochu více experimentovat. Co doporučíme? Co takhle lilkové závitky plněné sýrem? Uvidíte, že nezklamou ani jako skvělá příloha k masu, ani jako samostatný pokrm a originální chuťovka.

Příprava je přitom nesmírně jednoduchá. Základem je nakrájet lilek na tenké plátky, které osolíte a necháte odstát. Jakmile se objeví kapičky vody, vysajte je papírovou utěrkou. Tím odstraníte přebytečnou hořkost z této zeleniny. Nyní už stačí vzít kousky sýru, který budete do plátků lilku balit. Na závěr zpevněte párátkem a jste připraveni. Gril rozehřejte na nižší teplotu, která je u grilování zeleniny základem. Opatrně vkládejte na rošt a nechte pozvolna péci. Kontrolujte barvu a v pravý čas otočte. Jakmile budou zeleninové závitky opečené z obou stran, můžete je vyjmout z grilu, nechat lehce ochladit a již můžete začít se servírováním.

Grilujte na dřevě

Máte zafixováno, že dřevo se používá výhradně jenom na topení, a to u grilů na dřevěné uhlí? Rozhodně tomu tak není. Lze ho použít i na to, abyste grilovali přímo na něm. Stává se tak lepší alternativou, k tolik používaným hliníkovým táckům, které mnoho lidí často využívá. Jestliže chcete zkusit i novou, modernější cestu, zkuste právě grilovací prkénka. V kombinaci s kvalitním plynovým grilem jsou pomůckou, díky které své gastronomické umění posunete o pořádný kus kupředu.

Jak se s takovým grilovacím prkénkem pracuje? Stejně, jako s hliníkovou mističkou. Připravte si maso, které máte v plánu ugrilovat. Jedním z našich tipů je drůbeží, a to nejlépe ve formě stehenních řízků. Jelikož nemají vždy stejný a rovnoměrný tvar, mohou dělat při klasické přípravě potíže. Díky prkénku však tento problém eliminujete. Postup přípravy je snadný. Maso osolte a opepřete, popřípadě můžete přidat i osvědčené bylinky. Poté ho jenom rovnoměrně vyskládejte na grilovací prkénko a počkejte, až bude gril rozehřátý na požadovanou teplotu.

Nyní ho stačí otevřít a maso na prkénku vložit na rošt. I když se vám daný postup může zdát netradiční, nebojte se ho. V první řadě oceníte to, že dřevo vytvoří bariéru mezi přímým žárem, což se právě u drůbežího masa celkem hodí. Také oceníte to, že se teplo rovnoměrně rozloží, což zajistí optimální propečení i nerovnoměrných kousků masa. Ani tím ale přednosti dané metody nekončí. Oceníte i to, že díky této metodě dostane grilované maso zajímavý nádech, který kombinuje kouřové aroma. I na plynovém grilu docílíte vůně, kterou znají a milují hlavně lidé používající grily na dřevěné uhlí. A to vše stále s jistotou toho, že snadno uhlídáte správnou teplotu, stejně jako s jistotou, že příprava jídla bude zdravá, bez tvorby karcinogenů, které způsobuje omastek stékající na rozžhavené uhlíky.

Na grilu lze také vařit

Čím vylepšit pokrmy, které připravíte? Rozhodně skvělou omáčkou. Mnoho lidí dělá zbytečnou chybu a omáčku chystá už den předem, doma ve své kuchyni. Gril však dokáže nahradit nejenom troubu – jak jsme zmínili výše, ale i váš sporák. Stačí mít jenom vhodné nádobí, které odolá vyššímu žáru. Tedy žádné varianty, které:

  •  Jsou z tenkého a nekvalitního materiálu 
  • Mají plastové úchyty
  • Špatně vodí teplo

Různé hrnce a pánve určené primárně na gril koupíte už zcela běžně. A právě ty si nezapomeňte vzít na svou zahradu, během chystání věcí na vaši odpolední nebo večerní grilovačku. Právě v nich totiž připravíte chutnou grilovací omáčku, kterou dokonale pozvednete chuť masa.

Postup přípravy není nijak složitý. Pokud hledáte univerzální návod na jednu takovou, plně vám postačí trocha domácího vývaru, trocha červeného vína a nějaká ta zelenina. Třeba kořenová, kterou můžete doplnit i pár rajčaty, paprikou, a trochou sušených švestek, nebo brusinek. Jelikož ani grilování samotné nevyžaduje zase až tak složitý technologický postup, neměla by na přípravu být složitá ani daná omáčka. Stačí dát do nádoby vyvařit červené víno, přidat zeleninu a zalít vývarem. Základ je hotový

Nyní gril zavřete a nechte několik desítek minut vařit. A to až do doby, než omáčka k masu nezhoustne. Jakmile se tak stane, je připravena, dolaďte ji trochou soli a pepře a můžete ji odložit stranou. Přichází totiž čas na to hlavní – maso a zeleninu. Těsně před servírováním dejte omáčku na rošt jenom lehce ohřát a již můžete podávat. Jednoduché, a přitom chuťově dokonalé.

Upečte si větší kousky masa

Co takový roastbeef? Nebo hovězí žebro? Máte chuť? Pokud ano, můžete si v grilu upéci i větší kousky masa. Stačí nastavit nižší teplotu, než u klasického grilování, zavřít poklop, a nechat gril pracovat. Desítky minut, ale třeba i více než hodinu. V závislosti na typu masa, i v závislosti na stupni propečení.

První krok přípravy by měl být zcela jasný. Dokonalé vyčištění roštu grilu. Pamatujte na to, že maso na něm bude ležet i několik desítek minut, nebo hodin. Vlivem tepla se mohou zbytky jídla uvolnit a dostávat se do chuti připravovaného masa. Bez čistého grilu dokonalého výsledku nikdy nedocílíte. Druhou fází přípravy je nasolení, popřípadě naložení masa, které budete péci. Roli hraje především jeho velikost a vaše chutě. Obecně platí, že pokud chcete získat dokonalou chuť masa, plně postačí sůl a pepř, popřípadě trocha bylinek.

A třetí fáze přípravy? Vložení masa na gril, jeho zavření a následné čekání na to, než bude upečeno. Pokud mluvíme o klasickém hovězím žebru, je vhodné ho péci minimálně hodinu, nejlépe potom 1,5 hodiny. Pokud plánujete připravit roastbeef, je rozhodně třeba hlídat teplotu uvnitř masa. Jak velká by měla být? Ideálně okolo 55 stupňů Celsia. To je výsledek, díky kterému zaručíte, že střed bude příjemně červený a dokonale šťavnatý.

Grilovat se dá i v listech

Hlavně v exotických destinacích je naprosto běžné, že se pokrmy neumísťují přímo na rozpálený rošt, ale balí se do různých materiálů. A to takových, které jsou přírodní. Mezi osvědčenou klasiku dnes patří banánové listy. Ať už to zní jakkoliv podivně, jídlo se do daných listů zabalí, a následně se v nich položí na gril. Jeho teplota by měla pochopitelně odpovídat faktu, že používáte živou součástí přírody, která může být náchylná na spálení. Banánové listy ale nejsou tou jedinou možností. Kdo někdy navštívil Vietnam, ten může potvrdit, že se zde hojně využívají i listy označované jako La Lot neboli takzvané beletové listy. Ty pocházejí z pepřovníku, což už samo o sobě jasně ukazuje na fakt, že dokážou dát pokrmům celkem netradiční chuť. Jednu vadu na kráse však daná metoda přece jenom má. Nejde o to, že byste nedokázali nastavit na grilu nižší teplotu. Moderní plynové grily to zvládnou bez jakýchkoliv problémů. Vadou na kráse může být to, že dané listy v našich končinách zase až tak snadno neseženete. My doporučíme buď různé specializované obchody, nebo známou pražskou tržnici Sapa.

Co takhle ovoce?

Ano, i to se dá grilovat. Jenom je nutné přihlédnout k dvojici důležitých věcí. Tou první je nutnost mít dokonale čistý gril. Jistě nechcete, aby se do ovoce dostávala chuť masa. A stejně tak nechcete, aby následně grilované maso chutnalo po ovoci. Druhá věc je fakt, že ovoci proti masu stačí mnohem nižší teplota. I toto je dobré si zapamatovat. Poté není problém připravit na grilu zajímavý dezert. A nemusíte zůstávat jenom u toho, že kousek ovoce naservírujete na prázdný talíř. Inspirujte se i v našem tipu na přípravu omáček. Stačí hrnec položený na roštu, trocha kompotu, a můžete k ovoci připravit i chutnou sladkou omáčku. A jaké druhy ovoce jsou na grilování ty pravé? Určitě se nebojte ananasu, který je druhem ovoce, který je v souvislosti s grilováním celkem vyhledávanou volbou.

Zkusit je možné také banán – a o to více se vám jistě budou hodit výše popisované banánové listy. Grilovat však můžete i typické tuzemské ovoce, kterým jsou jahody, nebo také jablka. A když budete u nich, co takhle zkusit i jednu hrušku? Grilování můžete realizovat nejenom samostatně, ale i tak, že z daného ovoce vytvoříte zajímavý špíz. Ten se může stát nejenom sladkou tečkou celého vašeho grilování. Může být také celkem efektivní možností, jak dostat pár kousků ovoce do vašich dětí. Jak je známo, ty si na zdravé věci příliš nepotrpí. Stačí ale originální příprav a je tomu jinak.

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.