Udělejte si z grilu udírnu

Uzení je metoda, jak připravit lahodná jídla z masa a drůbeže. Ale bez ohledu na to, jestli udíte nebo grilujete, nejdůležitější je zajistit trvalou teplotu na rovnoměrnou přípravu jídel. V tomto článku vám chceme představit dvě metody, které by vám měly pomoci. Ideální teplota pro pomalé a stabilní grilování je mezi 105-120 °C (pro drůbeží maso mezi 135-175 °C). A jak se dá těchto teplot dosáhnout?

Uzení na grilu

Když udíte jídlo, jsou dvě věci, kterým byste měli věnovat pozornost. Zaprvé, jak rozmístit kusy uhlí po grilu, tak aby teplota byla stabilní a vydržela co nejdéle je to možné. A druhá moje starost je, jak můžu co nejšetrněji a nejfunkčněji využít množství uhlí, které mám k dispozici a dostat z něj co nejvíce tepla, které se ale dostane tam, kam má! Na tuto otázku je odpověď právě minion a „hadí“ metoda. Zní to trochu jako z čínské mytologie, ale české ekvivalenty neznám, tak si pomáhám anglickými výrazy.

Hadí metoda (gril na uhlí)

Hodně lidí zajímá, jestli ze svého grilu mohou udělat udírnu. Možné to samozřejmě je. Nejdůležitější je umět rozmístit uhlí tak, abychom kontrolovali, kam jde teplo. Hadí metoda se tomu říká proto, že uhlí rozmístěné v grilu vypadá trochu jako had. Jednotlivé brikety takto rozmístěné vyzařují nepřímo teplo dlouhou dobu a teplota zůstává nízká a stálá. Když přidáte dřevo, získáte ještě zajímavou chuť jídla, kterou právě dřevo dodá. A jak na to?

  1. Dejte 20 kousků uhlí kolem vnitřního okraje grilu. Pokládejte je těsně za sebou, ale ne tak, aby se překrývaly. Vznikne vám tak jeden dlouhý had. A ještě jednoho hada udělejte do toho velkého a dávejte pozor, aby se dotýkaly, ale nepřekrývaly!
  2. Teď nahoru na oba hady dejte ještě dvě řady dalších briket, aby vznikla dvě poschodí z dvou vrstev briket nad sebou
  3. Na brikety dejte dva nebo tři kousky dřeva asi dva centimetry daleko od okraje. Druh dřeva záleží na tom, co chcete grilovat. Už v jednom z dřívějších článků jsme popisovali, jaké dřevo se hodí k jakému druhu masa.
  4. Doprostřed grilu umístěte hliníkovou misku. Potom jí do půlky naplňte vodou. Dávejte pozor, aby vám voda nepřetekla nebo nekápla vedle! Miska s vodou nám bude přirozeně zvlhčovat místo uvnitř grilu a udržovat stabilní teplotu, kterou potřebujeme!
  5. Zapalte 8 až 10 kousků uhlí. Nechte kousky rozpálit až do fáze, kdy je uhlí pokryté světlým popelem a uprostřed je rozpáleny do ruda. Použijte buď grilovací rukavice nebo kleště a rozpálené uhlíky dejte na jeden konec hada a ujistěte se, že jste zakryli nezapálené kousky těmi rozžhavenými.
  6. Dejte grilovací rošt na gril a dejte se do práce! 
  7. Maso dejte na rošt, ale dost daleko od „hada“, chceme využívat nepřímé teplo. Víko nechte zavřené, jak nejvíc to jde. A kontrolujte průběžně teplotu, tak aby byla mezi 105-120 °C (pro drůbeží maso mezi 135-175 °C). Teplotu můžete částečně regulovat větráním, to ale jen v případě, že je vyšší!  Třeba u udírny od Weberu je regulace vymyšlená docela šikovně
  8. Zapálené uhlíky budou pomalu zapalovat i ty ostatní jako dlouhá zápalná šňůra. Dřevo bude taky hořet a bude dodávat uzenou chuť. Pamatujte, že čím delší had, tím delší příprava a naopak.

Metoda uzení Minion

Metoda Tato metoda je pojmenována po Jimovi Miniovi, který ji vynalezl. Zkráceně řečeno jde o pokládání nezapálených briket a dřevěných třísek do topeniště a přidání zapáleného uhlí navrch. Zapálené uhlí rozžhaví postupně i ty nezapálené kousky a dřevo pod ním a dodá dlouhý grilovací čas se stabilní teplotou a kouřem. Existují dva způsoby, jak na sebe uhlí a dřevo skládat.

Metoda uzení Kobliha

Tato metoda, jak napovídá název, spočívá v tom, že dno pokryjeme uhlím ve tvaru koblihy a zapálíme dřevěné třísky a uhlí. Dáme je doprostřed vytvořené koblihy. Takhle se hezky odprostřed šíří teplo a zapaluje postupně ostatní uhlí a dřevo. Nezapálených kusů uhlí by mělo být na začátku dvojnásobek než zapálených! Shora dolů Jiné rozmístění je aranžování uhlí a dřevěných třísek na dno grilu a navrch se dá zapálené uhlíky. Ten samotný proces je potom stejný. Zapálené uhlíky zažehnou nezapálené a to vytvoří stabilní teplo. Při této metodě se vytvoří hodně popela, takže bychom měli kontrolovat klapku, jestli se nezaklapla a nezhasila oheň. Na tuto metodu se mnohem víc hodí přírodní brikety, protože nemají tolik pojítek, takže množství popela je minimalizováno.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.