Sedm smrtelných hříchů při grilování

 Všichni už jsme o nich slyšeli, sedm smrtelných hříchů. Normálně jsme na toto spojení slov narazili při výuce společenských věd, když jsme se učili o křesťanství. Ale v souvislosti s grilováním jste o nich ještě možná neslyšeli?! Přijde vám to možná trochu přitažené za vlasy, ale možná vás s tímto článkem přesvědčíme o opaku a třeba dokonce zjistíte, že sami hřešíte…kdo ví?! Hříšné chování může negativně ovlivňovat vaše grilovací techniky. Tak si článek přečtěte! Před létem je ještě celkem dost času něco s tím udělat!

Pýcha

Znáte ten pocit, když zvednete víko grilu a kuře je ugrilované do zlatova, stejk je krásně opečený a burgry jsou tak úžasné, že zvou přímo k nakousnutí? Možná se pýchou nadmete nebo se vám zvedne hrudník? Jste přímo vzrušení z dobře udělané práce, že jíslo rychle vezmete z grilu a hned servírujete na stůl.

Tak zastavte!

Myslete na základní poučku, že grilované maso je dobré nechat odpočinout, než ho budeme servírovat na stůl. Je stále velice horké, že maso ještě pracuje a dopéká se. V tomto momentě není vhodné ho začít jíst, protože proces ještě není u konce. Je třeba aby se šťáva pěkně rozprostřela u celého kusu masa!

Závist

Vídáte ostatní lidi, jak ke grilování používají různá důmyslná zařízení, aby svoje počiny zdokonalili. Myslíte si, že tak jednoduché to být nemůže nebo že to v žádném případě nemůže fungovat… A zde máte velice užitečný tip…prostě opusťte tyto myšlenky a utraťte nějaké peníze. Věřte, že to pomůže! A investice se prokáže na vašich chuťových pohárcích. Jediné co z vás totiž mluví, je závist!

Zloba

Kdybychom byli v anglicky mluvících zemích mohli bychom použít hezkou složeninu „hangry“. Kombinaci slov hladový a naštvaný. Jenže my takovou hezkou složeninu z českých výrazů neuděláme. Ale mohli bychom si pomoct příměrem, že čím vyšší je teplota a větší plameny, tím rychleji můžu jíst můj stejk. Jenže to je naprosto špatná myšlenka! Trpělivost je klíčem, když si chcete grilování opravdu užít. Když jsou totiž plameny příliš horké, je to začátek toho, aby jídlo chutnalo po spálenině. A to nikdo nechceme! Takže tohoto bychom se měli vyvarovat a hezky si počkat, až bude teplota tak akorát!

Obžerství

Máte nakrmit rodinu, kamarády, děti a sebe! Všichni musí jíst a vy chcete, aby všichni jedli ve stejný čas a nikdo nemusel čekat. Takže dáte všechno jídlo na gril současně. Jenže tím způsobíte, že burgry chutnají jako párek v rohlíku a kuře je nedodělané! Takže stop a snažte se vyhnout infarktu tím, že připravíte hezky jedno jíslo za druhým, tak jak se má. A nezapomeňte mezi jednotlivými chody gril náležitě připravit a očistit, abyste se vyhnuli kontaminaci jednotlivých chutí!

Chtíč

Sliny v puse! Třas rukou! Bolest břicha! Gril kouří a vy chcete jíst maso! Neustále otevíráte a zavíráte víko grilu a ujišťujete se, jestli už je to hotové, ale to děláte moc špatně! Věčným otevíráním a zavíráním grilu můžete docílit jen toho, že maso se spálí nebo shoří. Protože otevíráním grilu na uhlí neustále dodáváte kyslík uhlí a tím urychlujete hoření a tím pádem vyšší teploty. Naopak plynový gril tak ochlazujete a grilování trvá déle. Takže se obrňte trpělivostí a vyčkejte, až bude jídlo opravdu hotové!

Lenost

Sedíte si hezky v zahradním křesle, v jedné ruce pivko, břicho pěkně plné a gril mezitím chladne a chladne. Jenže když ho necháte vychladnout, bude se vám strašně špatně čistit! Jak už si jistě pamatujete, maso se dodělává, i když ho vyndáte z grilu, tak ten zbývající čas, než začnete jíst, využijte na očistu vašeho miláčka. Schválně si to vyzkoušejte, že teplý gril se myje lépe…a vzpomeňte si, až budete drhnout nekonečné množství zbytků z vypnutého grilu!!!

Chamtivost

Možná vám přijde zbytečné maso nakládat do omáčky, když má své šťávy dost a stačí použít jen malé množství během grilování. Jenže omáčka, kterou na maso dáte při grilování, se v lepším případě vůbec nepromítne na výsledné chuti a v horším případě se na maso připálí. Takže nebuďte hamižní a do omáčky trochu investujte! Možná k vám budou kamarádi na grilování chodit častěji a nebudou si nosit vlastní připravené dobroty!

Tak to jsou hříchy, kterých se možná při grilování dopouštíte. Nejjednodušší rada je být trpělivý! Čekat a nespěchat! Výsledky se potom dostaví!

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.