Recenze švýcarského plynového grilu Outdoorchef Arosa 570 G

Jako milovník grilování jsem byl nadšený, když jsem dostal šanci sestavit gril švýcarského výrobce Outdoorchef a to gril Outdoorchef Arosa 570 G. Pojďme si ale nejdříve říct, co je gril zač a co vlastně umí? Co asi? Grilovat... Ha! Ha!

plynový gril outdoorche arosa

Gril Outdoorchef Arosa 570 G Steel je plynový gril s robustním ocelovým korpusem s práškovým lakováním. Uvnitř grilu najdete dva nerezové kruhové hořáky, které se ovládají samostatně. Ty mají zabudovanou ochranu proti zhasnutí a zajišťují stabilní výkon grilu v teplotách od 80 °C do 360°C.

Gril má keramický smaltovaný rošt o průměru 54 cm a teploměr v poklopu pro sledování teploty uvnitř grilu. Dva trychtýře umožňují snadný přechod mezi přímým a nepřímým grilováním. Gril se zapaluje naprosto jednoduše a to elektrickým zapalováním. 

Z boku grilu je sklápěcí stolek s háčky na grilovací nářadí. Dále je gril vybaven záchytnou miskou na vypečené šťávy. K manipulaci slouží velká kolečka. Pod grilovací vanou je pak dostatečně velký prostor pro uložení litinové mřížky a pečícího kamene. Čištění grilu je snadné pomocí speciálního kartáče. Rozměry grilu jsou 112 x 111,5 x 81,5 cm se zavřeným poklopem a vejde se do něj 7,5 kg PB láhev. Takže žádný drobeček mezi plynovými grily ale pořádný matador.

Jak je gril Outdoorchef Arosa 570 G balený? 

Velká krabice z pevného kartonu byla navíc svázaná plastovými pásky ale nic s čím by si jeden lámací nůž neporadil. Po otevření krabice na mě zírala hora polystyrenu, ze které uprostřed vykukovala konstrukce grilu.  Všechny díly a součástky jsou zabaleny a uloženy jako Tetris. Každé volné místo je uvnitř krabice zaplněno.

plynový gril outdoorchef arosa

Když jsem se přes polystyrenovou výplň dostal ke grilu, zaujalo mě, jak kvalitně je zabalen. Všechny díly byly pečlivě obaleny a zabaleny, aby se při převozu s grilem nic nestalo. Hned v horní části na mě vykoukl sáček s  návody v různých jazycích a obrázkovým manuálem. Až po vybalení jsem si uvědomil, že papírová krabice je rozdělená na dno a boční strany, což by ulehčilo vybalování. Příště už budu chytřejší! 

recenze plynového grilu outdoorchef

Jak sestavit plynový gril Outdoorchef Arosa 570 G?

Sestavování grilu bylo hračka hlavně díky detailnímu montážnímu návodu. Ten obsahuje výčet součástek potřebných pro každý krok a byl doplněný balením šroubků a nářadí. Nestrávil jsem ani minutu hledáním nějakého nástroje nebo šroubků a během krátké chvíle byl gril připraven k použití. Celý gril jsem skládal sám, ale v některých krocích bych uvítal pomocnou ruku navíc.

recenze plynového grilu outdoorchef arosa

V prvním kroku bylo podle návodu výrobce nalepit gumovou samolepku do místa kde se vkládá plynová láhev. Brnkačka to by šlo…

recenze plynového grilu outdoorchef arosa

recenze plynového grilu outdoorchef

…Dále kolečka a nastavitelné nožičky na spodní část grilu. Obě kolečka jsou spojena osou, která prochází konstrukcí grilu. Nožičky jsou výškově nastavitelné. Jde tak vyrovnat gril do „absolutní“ roviny i na nerovném povrchu. Jedna nožička šla bez problému našroubovat rukou. Druhá byla trošku tvrdohlavá ale domluva klíčem ji stačila, aby zapadla, kam má. Ze spodní části už chybělo jenom smontovat kříž který drží plynovou láhev na místě.

recenze plynového grilu outdoorchef

Bočnice se pak naprosto jednoduše zacvakly na určené místo a zajistily šrouby. Potom už jsem raději sundal celý korpus ze stolu, protože jsem se obával, že po namontování vrchní desky s hořáky už celý gril nezvednu. Deska s hořáky se nejdříve nasadila pomocí čtyř šroubů na korpus a potom pomocí dalších přitáhla. Pak už jenom následovali rozpěry, na které se přilepila ochranná guma. Přesné umístění všech těchto dílů bylo hezky namalované v návodu.

recenze plynového grilu outdoorchef

recenze plynového grilu outdoorchef

Dalším krokem bylo uchycení pantů víka topeniště. Tady pomocná ruka nejvíce chyběla. Samotné panty problém chytit nebyly, ale víko je samo o sobě těžké a vcelku objemné. S trochou cviku a několika peprnými nadávkami se mi podařilo chytit všechny šrouby a dotáhnout víko. V tomto bodě sice návod říká o instalaci stolečku, ale pokud potřebujete uvolnit trošku místa je možné již vložit do kotle grilu oba trychtýře i rošt.

recenze plynového grilu outdoorchef

Stoleček drží u grilu pomocí čtyř šroubů, ze kterých se dva montují do grilu, na který se stoleček zavěsí a pomocí dalších dvou se přišroubuje napevno do roviny. V balení najdete i tři úchytky které se našroubují do stolečku a máte tak držáky na grilovací nářadí, utěrky nebo chňapky.

recenze grilu outdoorchef arosa

Trošku jsem se bál kabeláže elektronického zapalování grilu, která vypadala na první pohled děsivě a neoznačeně. Po rozbalení svazku jsem ale zjistil, že nebylo se čeho bát. Kabely byly velikostně rozděleny tak, že je nešlo prohodit. Dál už stačilo zacvaknout dvě tužkové baterie, které jsou součástí balení grilu.

recenze grilu outdoorchef arosa

Když už jsem se věnoval spodní části grilu, nasadil jsem rovnou i držák záchytné misky na vypečené šťávy a tuky. Při používání grilu pak stačí dát hrnek s vodou do okapové misky a po použití jen hrnek vyjmout a vyčistit.

recenze plynového grilu outdoorchef arosa

Předposledním krokem bylo namontování předních dvířek. Nasazení je skvěle vymyšleno díky spodnímu pevnému čepu a hornímu čepu na pružince, který jde zamáčknout dovnitř. Dvířka jdou tak jednoduše sundat, pokud by překáželi například při výměně plynové láhve. Madlo jsem oproti návodu namontoval až po nasazení dvířek. Nechtěl jsem s dvířky někde šoupat abych je náhodou neodřel.

recenze grilu outdoorchef

Finální třešničkou bylo nasazení ovladačů. Před nasazením je potřeba osadit ovladače bateriemi. Místo na ně se schovává pod zadní deskou drženou dvěma šroubky. Pak už stačí jen ovladače nasadit. Nelze je nijak otočit. Hřídel je tvarovaná tak aby nedošlo k omylu. A tímto posledním krokem mám hotovo. Nyní stačí už jen umístit do kotle grilu trychtýřový systém, grilovací rošt, připojit plyn a můžu se vrhnout na grilování.

recenze grilu outdoorchef arosa

recenze grilu outdoorchef arosa

Co znamená trychtýřový systém u plynových grilů Outdoorchef?

Systém se skládá ze dvou vyjímatelných vložek ve tvaru trychtýře, které se umisťují nad nerezové hořáky a zároveň pod grilovací rošt. Posmaltované trychtýře lze snadno nastavit do dvou poloh v závislosti na typu a požadované úrovni tepla při přípravě různých druhů jídla.

Konstrukce trychtýřového systému uvnitř kotle grilu umožňuje poskládat trychtýře a vytvořit tak jakousi „Sopku“ čímž směřujeme teplo přímo do středu grilovací plochy a zvýšíme tak teplotu až na 500 °C, například při přípravě masových směsí  ve woku či pro rychlé zatažení steaku. 

plynový gril outdoorche

Druhou možností je nechat oba trychtýře směřovat dolů a tím odvádět šťávy do mističky pod grilem. V tomto případě je teplo uvnitř kotle grilu rozváděno rovnoměrně a směřuje tak na celou grilovací plochu roštu. Obě možnosti zabraňují vzplanutí odkapávajících šťáv z masa a snižuje se tím i množství kouře. To znamená, že můžete mít vynikající grilovací zážitek bez starostí.

plynový gril outdoorchef

Hodnocení grilu Outdoorchef Arosa 570 G

Co se mi na grilu líbilo:

  • jednoduché skládání díky přehlednému návodu. 
  • robustní ocelový korpus s práškovým lakováním a nerezové hořáky 
  • dobrý poměr cena/výkon

Co se mi na grilu nelíbilo: 

  • cena: gril Outdoorchef Arosa 570 G Steel může být pro některé uživatele poměrně drahý
  • rozměry: gril je poměrně velký a může být pro některé uživatele náročné jej přesouvat a skladovat

Celkově lze říci, že sestavování grilu Outdoorchef Arosa 570 G Steel bylo snadné a bezproblémové díky kvalitnímu návodu a důkladnému balení součástek. Všechny díly byly snadno dostupné a gril byl během několika hodin připraven k použití.

recenze grilu outdoorchef arosa

Věřím, že tento gril bude sloužit po dlouhé roky a že budete moci strávit mnoho víkendů grilováním s rodinou a přáteli. Jsem přesvědčen, že si gril Outdoorchef Arosa 570 G Steel získá srdce všech milovníků grilování.

Video recenze plynového grilu Outdoorchef Arosa 570 G Steel

 

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.