Recenze plynového grilu Campingaz 3 Series Woody LX

Plynové grily musely od svého zavedení na trh čelit s celou řadou předsudků. Že maso ugrilované na plynu nemůže chutnat stejně dobře jako na klasickém grilu, že jsou plynové grily nebezpečnější apod. Dnes se ale plynové grily těší velké popularitě a v ničem si nezadají s tradičními kotlovými grily na dřevěné uhlí. Jedním z důvodů, proč se plynové grily prosadily, je i model 3 Series Woody LX od firmy Campingaz Coleman.

Recenze plynového grilu Campingaz 3 Series Woody LX

Konkurence pro kuchyni

Mezi hlavní přednosti plynového grilu Campigaz 3 Series Woody LX patří velká grilovací plocha, na které jsme při zatěžkávacích zkouškách zvládli připravit oběd pro víc než deset lidí najednou. Takže když na grilování dorazí o pár přátel víc, žádná katastrofa se neděje. Woody LX zvládne nakrmit až 12 strávníků na jeden zátah. Grilovací plocha se skládá z litinového roštu Culinary Modular a litinového tálu. Speciální grilovací rošt Culinary Modular má vyjímatelný střed, který lze nahradit celou řadou šikovných komponentů z kolekce příslušenství Culinary Modular. Patří mezi ně například pánev na španělskou paellu, stojan na drůbež, asijská wok pánev nebo třeba kámen na pizzu. Díky roštu a příslušenství Culinary Modular tak lze zahradní gril Woody LX využít k přípravě téměř jakéhokoli jídla a gril tak sám zvládne zastoupit regulérní kuchyni.

gril Campingaz 3 Series Woody LX

Kromě základního grilovacího roštu je gril 3 Series Woody LX vybaven také menším, tzv. ohřívacím roštem, který je zavěšen nad hlavní grilovací plochou. Lze jej využít například k rozpékání hamburgerových housek nebo jiného pečiva. Rovněž se sem můžou dát „dojít“ zprudka ugrilované steaky nebo může sloužit k ohřívání vystydlého masa a dalších pokrmů

Silný výkon a nerezové hořáky

Velká grilovací plocha by byla k ničemu, kdyby nebyla podepřena silnými a výkonnými hořáky. Plynový gril Campingaz 3 Series Woody LX má k dispozici tři trubkové hořáky ve tvaru V vyrobené z nerezové oceli. Hořáky dosahují výkonu až 9,6 kW při spotřebě 698 gramů za hodinu. Nerezové hořáky díky jsou opatřeny rozptylovači tepla, které rovnoměrně šíří žár po celé grilovací ploše. Přívod plynu se pak snadno ovládá pomocí regulačních kohoutků. Snadno si tak na grilu nastavíte plamen pro přímé i nepřímé grilování. K zapnutí grilu 3 Series Woody LX slouží elektronické zapalování. Pro sledování aktuální teploty uvnitř grilu slouží praktický teploměr s ciferním, který je umístěný v poklopu grilu. K napájení grilu je ideální menší, například pětikilová plynová bomba.

gril Campingaz 3 Series Woody LX - hořáky

Elegantní odkládací plocha

Po obou stranách grilu jsou praktické pultíky z akátového dřeva sloužící pro odkládání různých pomůcek, ingrediencí a grilovacího nářadí, zkrátka všeho, co můžete při grilování potřebovat. Levý boční pultík je navíc opatřen věšákem se třemi háčky. Díky dřevěnému provedení získává plynový gril Campingaz 3 Series Woody LX sympatický rustikální nádech a skvěle se hodí například do venkovní kuchyně, zahradní pergoly nebo dřevěného altánku. Komu by boční odkládací pultíky nestačily, může využít i šikovnou poličku, která je součástí krycí desky v přední části grilu. Polička je jako dělaná pro kořenky, nádoby s omáčkami nebo marinádami a další drobnosti, které se obvykle používají při grilování. Za desku se pak může schovat plynová bomba.

gril Campingaz 3 Series Woody LX boční stolky

Grilovací vana patří do myčky

Grilování je spojené s celou řadou příjemných zážitků, ale také k němu patří už ne tak zábavná činnost – úklid a čištění grilu. Jenže v případě plynového Woody LX se třemi hořáky to zas taková otrava není. Díky tomu, že má důmyslně řešenou grilovací vanu, které lze rozložit na několik dílů (oficiálně se tahle vychytávka nazývá InstaClean) a dát do myčky na nádobí, není čištění připečené mastnoty tak pracné a namáhavé, jako když se nečistot vzniklých při grilování musí člověk zbavit ručně.

gril Campingaz 3 Series Woody LX - detail

Mobilní plynový gril

Plynový gril 3 Series Woody LX potěší také svou mobilností. Dvě nohy grilu jsou totiž opatřeny bytelnými kolečky, které usnadňují jeho přemisťování z místa na místo. Ale i kdyby 3 Series Woody LX kolečka neměl, přenášel by se díky své poměrně lehké konstrukci, která je stejně jako boční odkládací pultíky z akátového dřeva, i tak docela snadno. Ve dvou lidech, každý ho chytne z jedné strany a je to hned! Na druhou stranu to není zrovna ten gril, který si v pátek sbalíte do kufru auta, odvezete si ho na chatu a v neděli se s ním za se vrátíte domů. Ve složeném stavu se do osobního auta ani při sebevětší snaze nevejde. A i kdyby se vešel, velmi pravděpodobně by převozem utrpěl nějaké škody. A že by se někomu chtělo každý víkend rozebírat a pak zase skládat gril dohromady (což je docela fuška a jedna z mála vad na kráse), o tom se dá víc než úspěšně pochybovat.

gril Campingaz 3 Series Woody LX - kolečka

Stojí to za to?

Za ty peníze určitě ano Přestože cena kolem 10 tisíc korun nemusí připadat každému nízká, vzhledem k tomu, co gril 3 Series Woody LX dovede a jak vypadá, to je víc než příznivá cena, která je akceptovatelná i pro ty, kteří negrilují každý druhý den. Navíc díky své všestrannosti a širokému uživatelskému rozhraní funguje plynový gril 3 Series Woody jako stimulant kuchařské fantazie a motivátor k sebezdokonalování. S Woodym LX se prostě žádné stereotypní grilování klobás a buřtů do zblbnutí konat nebude.

Shrnutí recenze plynového grilu Campingaz 3 Series Woody LX

Výhody

  • velký grilovací rošt
  • možnost používat příslušenství Culinary Modular
  • příznivá pořizovací cena
  • dřevěné pultíky jsou šik
  • grilovací vana jde rozebrat a umýt v klasické myčce na nádobí

Nevýhody

  • konstrukce grilu působí poměrně křehce
  • ve spodní části grilu by přišla vhod spíš skříňka s dvířky než deska s poličkou
  • poněkud zdlouhavější montáž se spoustou šroubků a matiček
  • způsobuje závislost na grilování
  • boční pultíky jsou sice moc pěkné, ale postranní vařič na omáčky je praktičtější
počet hlasů: 14
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.