Recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS

 Nemůžu si pomoct, ale grilování na dřevěném uhlí má přes všechny výhody moderních plynových grilů něco navíc. To něco navíc je specifická a velmi osobitá atmosféra doprovázená charakteristickým oblakem kouře a neodolatelnou vůní. A co teprve, když se vám do rukou dostane takový gril jako je kotlový Master-Touch…to je pak radost grilovat.

Jak dopravit gril domů?

Master-Touch sice není gril, který si z prodejny odnesete v náručí, ale zase to není takový obr, aby se vám s trochou snahy nevešel do kufru kombíku nebo pickupu. A kdyby se vám do prodejny nechtělo, nemusíte se bát nechat si poslat gril přepravní firmou. Je dobře zabalen v bytelné krabici, navíc gril nemá žádné „jemné“ součástky, které by při přepravě nějakým kostitřasem mohly doznat újmy.

Gril Weber Master Touch - balení v krabici

Montáž je snadná, jenom ty nohy

Jen co jsem rozbalil krabici, hned mi bylo jasné, že montážní návod nebude tentokrát potřeba. Na první pohled bylo jasný, co kam patří a kromě pár pootočení šroubovákem a bouchnutí kladívkem jsem při montáži nepotřeboval ani žádný nářadí. Snad jen s nohama grilu jsem se trochu zapotil. Nešly do spodní části kotle nasadit zrovna plynule. Klipsna, která má instalaci nohou usnadnit to spíš stěžovala. Takže to chtělo trochu víc zabrat a nohy nakonec zapadly na své místo.
Gril Weber Master Touch - připevnění nohou

Velký rošt pro hromadu jídla

Pro mě je základem pořádného grilu velký rošt. Nestává se moc často, že bych griloval jen pro sebe nebo nejužší rodinný kruh. Zpravidla se u mě na zahradě sejde větší parta přátel a tak je potřeba mít co největší rošt, aby nikdo nemohl křičet, že na něj nevyšly steaky nebo hamburgery. V tomhle ohledu je gril Master-Touch od Weberu skoro dokonalý . Rošt je tak velký, že se mi za dva roky užívání ani jednou nestalo, že by někdo čekal na svůj příděl masa a grilované zeleniny déle než ostatní. Průměr roštu je 57cm, a je to prostřední velikost co kdy Weber dělal. Stačí bohatě ...
S čím je však třeba počítat a týká se to všech kotlových grilů, nejen mého Master-Touche, rozžhavení briket nebo dřevěného uhlí do grilování schopného stavu chvilku trvá. A i když použijete jako já startovací komín, který má žhavící dobu co nejvíc zkrátit, i tak si nějakých těch dvacet, třicet minut počkáte.
Gril Weber Master Touch - detail litinového roštu

Skvěle vybaven pro nepřímé grilování

Kromě velkého roštu jsem při grilování ocenil i vysoký poklop, pod který se mi hravě vešlo celé kuře nebo i vepřové koleno. Navíc díky speciálním palivovým košům, které u grilu byly přibalené, mi odpadly problémy se správným rozmístěním briket. To je totiž při grilování velkých kusů masa trochu jiný, než když se dělá obyčejná kotleta, hamburger nebo steak. Například steaky se grilují při velmi silném žáru, kdy jsou brikety soustředěny v prostředku. Naopak celé kuře nebo pečeně se grilují pozvolna na mírném ohni, přičemž brikety by měly být po stranách palivového roštu. S palivovými koši brikety snadno přesunete od kraje ke středu a obráceně, přesně podle potřeby a nemusíte se v nich přehrabovat pohrabáčem nebo kleštěmi na uhlí.

Gril Weber Master Touch - palivové přepážky

Rošt pro pestré grilování

Grilovací rošt v Master-Touchi ale jen velký, ale má také vyjímatelnou středovou část. Po vyjmutí středové části roštu je možné vzniklou díru zaplnit tzv. GBS příslušenstvím - doplňky jako je litinová pánev nebo hrnec, kámen na pizzu apod. Já sám griluju nejčastěji celé kuře a steaky nebo jiný plátky masa, takže jsem si vybral speciální litinovou mřížku na steaky, je udělaná  z fakt hodně masivní litiny a držák na kuře. Pizza nebo volský oka na grilu jsou sice fajn nápad, ale já se protentokrát spokojil jen se dvěma kousky.

Gril Weber Master Touch - detail středu

Šikovné doplňky, které pomůžou

Přestože je Master-Touch kotlový gril klasického střihu, nebrání se ani moderním vychytávkám. Takže v poklopu grilu je zabudovaný teploměr s ciferníkem, který ukazuje jak moc je gril rozpálený. Je to sice taková berlička dobrá spíš pro nováčky, ale přiznám se, že i já jsem si zvykl nespoléhat jen na intuici a při regulování teploty se už automaticky dívám, co ukazuje ciferník teploměru. Teplota se snižuje nebo zvyšuje pomocí regulátorů na víku grilu a tady musím říct, jak jsem rád, že ty regulátory mají plastové krytky, protože moje minulé grily nic takového neměly a několikrát jsem si o ně popálil prsty. To se mi na Master-Touchi nikdy, ani při plném výkonu, nestalo.

Gril Weber Master Touch - teploměr

Chci mít volné ruce

Další drobnou, ale velmi užitečnou vychytávkou je držák na poklop. Díky němu jsem nemusel při grilování šermovat s víkem nebo pokládat na zem, ale jednoduše jsem ho odklopil a zavěsil na lištu, která obepíná spodní část grilu. Není to sice nic převratného, ale aspoň má člověk při grilování volný ruce a nemusí si při každém obracení masa vzpomínat, kam tentokrát odložil ten zatracený poklop.

Gril Weber Master Touch - držák poklopu

Žádný rozfoukaný popel po zahradě

Po skončení každého grilování přichází ta méně radostná fáze – úklid. A s úklidem, nebo lépe řečeno údržbou grilu je spojena další skvělá vychytávka. Master-Touch má totiž skvěle vyřešený popelník, který má hluboký zásobník na popel a navíc je koncipován tak, že ani při super silné vichru se nemůže stát, že by se popel nastřádaný v zásobníku rozvířil všude po okolí. Maličkou vadou na kráse je trochu obtížnější nasazování zásobníku na popel do grilu. Ale není to nic hrozného, prostě se tam ten popelník dává trochu obtížněji, než by se mohlo na první pohled zdát. Ale není to žádná tragédie, stačí pár grilování a určitě si jako já najdete ten správný grif jak popelník do grilu co nejsnáze nasadit.

Gril Weber Master Touch - popelník

Ideální gril

Těžko hledat nějaké mouchy tam, kde vlastně žádný nejsou. Jestli jsem byl během těch dvou let grilování na Master-Touchi s něčím vyloženě nespokojený, nepamatuju si to. Je to po všech stránkách takřka špičkový gril, kterému nemám až na zanedbatelné drobnosti, co vytknout. Navíc, přestože má Master-Touch řadu šikovných funkcí, které vám při grilování leccos usnadní, pořád máte pocit, že si všechno děláte takříkajíc sami vlastníma rukama. Takže se vám nestane, že po spořádání kopy báječných steaků budou vaši hosté místo vašeho kuchařského výkonu chválit výkon a dokonalost technické vybavenosti vašeho grilu.

Gril Weber Master Touch - celkový pohled

Shrnutí recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS

Výhody 

  • po všech stránkách skvělý gril
  • velký rošt pro hromadu jídla
  • vysoký poklop umožňuje grilovat i větší kusy masa
  • speciální rošt s výměnným středem 
  • malé, ale šikovné vychytávky (teploměr, držák poklopu, hluboký popelník apod.)

Nevýhody 

  • žhavení briket trvá i se startovacím komínem poměrně dlouho
  • komplikovaná montáž nohou grilu
  • popelník se po vysypání špatně nasazuje zpátky
  • poměrně velká spotřeba briket
  • smaltovaný povrch grilu se může při hrubším zacházením časem trochu obouchat
počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.