Recenze grilu Lokomotiva s udírnou Party Wagon

Koupit si gril za bezmála sto tisíc nebo ne? To je oč tu běží. Částka veliká, stejně tak i gril samotný. Pokud tedy bydlíte v paneláku 2+1 tak určitě ne, k rodinným domkům nebo na chatu je „mašinka“ stylový doplněk. Musím Vám říct, že jsem dlouho přemýšlel, ať už nad prostorem, pak hlavně nad samotnou částkou, ale jako milovník grilování a večerů, plných šťavnatého masa, jsem se nakonec rozhodl si gril pořídit. Teda gril - lokomotivu s udírnou :)

Gril lokomotiva Smoky Fun party Wagon

Přivezli mi krávu velikou

Přijela dodávka, z ní vyskákali dvě korby. Gril čapli a už jsem ho měl vzadu na zahradě za domem. Nevím, jak to udělali. Lokomotiva váží bez mála 150 kilo plus udírna, to máme už hodně přes 160kg a je strašně dlouhý, kolem metru a půl. Když mi ho postavili na určené místo a odjeli, zjistil jsem, že ho chci přemístit. Jsem malý a slabý a tak jsem měl opravdu problém ho odtlačit jinam. Ale už pryč od mých svalů, tady jde hlavně o gril a když se na to podívám zpětně, tak je vlastně docela dobře, že je tak strašně těžký. To nevím jestli se dá hodnotit jako špatně nebo dobře, to má asi každý jinak. Pro někoho je ta hmotnost na závadu, pro někoho může být tahle váha znakem kvality a nešizenýho provedení.

Gril lokomotiva Smoky Fun party Wagon

Je vyrobený tlustého plechu, který je navíc v místech spojení výborně svařen. Žádné bodové a odfláknuté sváry od nějakého Franty, ale pečlivě udělaná pořádná housenka, kterou určitě nic nerozbije. V některých místech, jako je třeba spalovací komora, je navíc dvojitá vrstva plechu a gril tak drží teplo mnohem lépe. Dá se samozřejmě namítnou, že to je ošklivé, ale radši tohle než nějaký kousek plechu svařený na 2 místech, který se vám bude při každém pohybu kinklat tam a zpátky. Zapomeňte na nějaký parodie na gril-lokomotivu ala Makro. Tohle je proatě kus železa.

Party vagón je gril pro velkou párty

Mašinka je rozdělená na 3 hlavní části. Na první pohled nás zaujme největší prostřední část. V té je umístěn obrovský rošt, na kterém si ugrilujeme šťavnaté steaky nebo i obyčejné klobásy. Pod roštem je nerezová trubka s dírami, kterou proudí do prostřední, grilovací, části teplo z komory se dřívím nebo uhlím. Není základní součástí grilu, ale protože se blýská, tak jsem neodolal a přikoupil jsem ji. Zároveň mi přišla jako velice praktická věc a oheň mi rovnoměrně a rychle vytopí celý grilovací prostor.

Na tuto část je zleva připojena udírna, která nahradila základní komín. V ní se nachází 2 malé kulaté rošty a tyče pro zaháknutí masa. Popravdě nevím, jak si vyudíte maso na roštu, ale budiž. Rošty jsou v průměru zhruba nějakých 30cm velké a musím se přiznat, vyndat je z udírny když jsou strašně horké je docela umění. Na udírnu i hlavní grilovací část je napojen i jednoduchý teploměr s vyznačenými částmi pro uzení a grilování. Řekl bych, že to je docela užitečná věc, takže i dřevo, jako jsem já, si může krásně vyudit masíčko bez nějakých extra znalostí. Jsou na něm elegantně popsány a barevně odlišeny teplotní stupně a tak snadno poznáte, jestli ještě udíte, nebo maso už nemilosrdně spalujete.

Lokomotiva s pořádným kotlem

Napravo je spalovací komora, kde všechna sranda začíná. I když vlastně ono to roztápění taková sranda není. Obzvlášť pro někoho jako jsem já. Když jsem ho rozpaloval poprvé, nechytlo to. Druhý pokus byl lepší, ale strašně jsem si popálil ruku a stejně to chcíplo. Napotřetí jsem byl nejšikovnější a krásně mi to chytlo. Asi erupce na slunci. Regulace ohně je velice snadná pomocí takového šoupátka ve tvaru dvou proti sobě otočených trojúhelníků. Bohužel železo dobře vede teplo a na konci toho šoupátka není žádná izolace a tak jsem se při pokusu trochu oheň ztlumit opět spálil. Takže pro příště si beru rukavici, nebo radši dvě. V grilu se dá topit jak dřívím, tak i uhlím. Osobně ale uhlí moc nedoporučuji, velice špatně se roztápí. Když se Vám to ale povede, je to paráda a teplota, které uhlím dosáhnete, je opravdu vysoká. Viděl jsem i nové, moderní Weber grily a kdybych je měl porovnat, tak tenhle gril je oproti nim pravěk.  Tohle není Master Touch, to je jeho pradědeček. Na dřevo i uhlí. Je to vidět hlavně na zapalování, kde u Party Wagonu zatápíte klasicky novinami, jako když si opékáte buřty na ohni, zatímco u nových grilů zmáčknete čudlík. Naopak zase u plynového grilu nezískáte ten skvělý pocit klasického grilování na ohni a můžete si připadat jako doma v kuchyni u sporáku.

Na spalovací komoře je přivařená obdélníková krabička, na které se podle katalogu výrobce mají udržovat jídla teplá. Já jsem jí tímhle způsobem nikdy nevyužil, radši všechno hned sníme. Když už jí používám, tak jako postranní hořák, na kterém si občas, když mám náladu, připravuji různé jednoduché omáčky nebo marinády na maso, které se mi mezitím griluje v prostřední části, nebo udí v udírně.

I s mašinkou se dá hnout Jak jsem už psal, tak nejsem žádný Schwarzenegger, ale díky velkým, v průměru asi 40cm, a bytelný kolečkům, bylo posouvání snazší. Zároveň jsou kola i nohy grilu pogumované, takže jsem si nepoškrábal podlahu a mohl jsem ho vesele přesouvat z jednoho rohu do druhého a přemýšlet, kde je největší fešák. Nakonec skončil hned vedle toho našeho starého, abych se mohl ostatním chlubit. Oranžové doplňky, jako jsou právě vnitřky koleček, odkládací prostor před hlavním grilovacím roštem nebo madlo pro přesouvání, se některým mým přátelům zdály trochu moc výrazné, mně se ale líbí. Aspoň rozbijí tu černou monotónnost. Šikovná jsou i dřevěná madla, která brání takovým šikulům, jako jsem já, se spálit při každé příležitosti. Bohužel chybí na té regulační klapce, tam bych jí přidal. Pod grilem se nachází kovová mřížka, kam si dávám naštípané dříví nebo brikety. Respektive řeknu dětem, aby je tam daly a já nemusel potom nikam chodit.

Na udírně, nebo pod komínem, je pověšený pidikyblík na odkapávající tuk. Já jsem ho hned raději vyměnil za větší, abych ho nemusel tak často vnášet. A taky proto, že se moc líbil dětem a chtěli ho na pískoviště na bábovičky. Ke grilu jsem dostal i železný pohrabáč, kterým snadno prohrábnu dříví. A taky jsem dostal DVD s nějakými videi nebo co. Ještě jsem to neviděl, ale každý bonus je dobrý bonus, žejo.

Uzení na grilu

Jedním z důvodů, proč si koupit tuhle lokomotivu je uzení. A teď myslím opravdové uzení, žádnou parodii ala namočené štepky nekde v malém kotlovém grilu. Tenhle gril fakt umí udit, a to i na studeno. Takže žádné očouzené maso, teda podle grilovacích biblí vyuzené. Děda by je za tohle uzení hnal.  Když gril rozjedete na bukové dřevo, do topeniště to máte určite nejmín půl druhého metru. S regulací vzduchu je tahle vzdálenost dostatečná na to, abyste v hlavní udírně dosáhli nějakých padesát  stupňů , a to dlouhodobě, po celé hodiny. Viděl jsem takhle udit vepřový bůček u známéh a šlo to krásně. Fotka  níže je z výroby domácích klobás které fakt vypadaly úžasně. A ty v normálním kotlovém grilu neuděláte. V udírně jo, ale v tý zase neugrilujete. V tu chvíli Vám ten balík za gril Party Wagon zase nepřijde jako taková strašná cena.

Shrnutí recenze grilu Lokomotiva Party Wagon

Abych to shrnul. Za gril jsem dal hodně peněz a je hrozně neskladný, když ho ale hezky zapasujete někam na jedno místo a už s ním pak nehýbete, přesně jako jsem to udělal já, je supr. Ze začátku jsem s ním docela bojoval, postupem času mu ale začínám přicházet na chuť a prvotní investice se mi vrací v podobě šťavnatých steaků, skvěle vyuzeného masa a pohodových večerů s rodinou a přáteli.

Výhody

  • Velký rošt pro grilování pro velkou partu 
  • Pogumované nohy a kolečka 
  • Možnost topení dřívím nebo uhlím
  • Kovová mřížka pro naskládání dříví nebo pytlů s uhlím 
  • Prakticky nerozbitná záležitost
  • Uzení. Opravdové, žádné kecy.

 

Nevýhody

  • Hmotnost  - i když jak se to vezme ...
  • Cena
  • Dlohou se roztápí
  • Oranžové doplňky - můžete mít jakoukoli barvu checeteli černou ... :)
  • Hrozivě mohutný 
  • Moc malý kyblíček, který se líbí dětem

 

Děkujeme Ráďovi za recenzi :)

počet hlasů: 14
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.