Recenze grilu Campingaz Series 4 ONYX S

Recenze grilu Campingaz Serie 4 ONYXPo lapáliích s výrobou, které byly způsobené koronavirovou pandemií do Česka konečně dorazila vlajková loď Campingaz 4 Series ONYX S. Model na první pohled zaujme tmavým provedením a povedeným designem. Jak je ale na tom gril z hlediska vybavení, výkonu a dalších důležitých atributů? Na to se podíváme níže v recenzi, kterou jsme pro vás připravili.

Balení grilu Campigaz 4 ONYX
V první řadě je potřeba říct, že se jedná o opravdu velký gril, na kterém se dá připravit jídlo pro sedm lidí najednou. S využitím horního roštu se dá tento počet ještě navýšit. Balení grilu se ale vejde do zadní části běžného auta, pokud sklopíte sedačky. Odvoz běžným osobním autem s normálním kufrem  je tedy bezproblémový.

Balení grilu Camping gaz
Obsah balení je pečlivě zabalen, tak aby součástky grilu odolaly běžným nárazům, ke kterým může při převozu dojít.

Jednotlivé díly grilu po rozbalení
Všechno má ale svou cenu. Krabice grilu je sice skladná, což je vykoupeno velkým množstvím dílů, které musíte smontovat. Nutno však podotknout, že Campingaz ke grilu dodal velice povedený manuál, což Vám skládání ulehčí. Není nač čekat šroubovák do ruky a jde se stavět. Gril je nejprve potřeba doslova postavit na nohy, ke kterým se přimontují kolečka. Celkem má gril čtyři otočná kolečka, díky kterým se s ním snadno manipuluje. Možná se Vám tohle může zdát jako samozřejmost, ale ve světě grilů tomu tak není. Dvě z koleček se navíc dají „zašlápnout“ (aretovat), aby se gril nehýbal až na něm budete grilovat. 

Masivní stolek grilu zaručuje výbornou stabilitu a tuhost celé konstrukce. Tenhle gril se nekýve ...

Kolečka grilu jsou vybavena aretací - gril jde zabrzdit a nebude při grilování jezdit po terase

Montáž grilu Campingaz
Je čas se vrhnout na horní konstrukci grilu. Ta se skládá ze čtyř dílů a spojuje spodní část grilu s důležitými součástkami jako:

  • Vana grilu
  • Víkos teploměrem
  • Boční stolečky pro odkládání nádobí při grilování


Dvířka grilů fungují na panty a při jejich montáži je potřeba si s nimi trochu pohrát, aby byly v jedné rovině a ve správné výšce. Vše je názorně ukázáno v manuálu.


Pro nasazení grilu budete potřebovat někoho po ruce, kdo Vám víko podrží. Víko je v černém provedení, aby ladilo se zbytkem grilu. Design víka je podobný jako u všech ostatních grilů Campingaz. Najdete zde logo společnosti a teploměr. Oproti zbylým modelům se na něj vztahuje prodloužená záruka, stejně jako na nerezové hořáky. Těch má celkem pět včetně toho na bočním stolku. K ochraně hořáků slouží speciálně upravený rošt, který nemá v místech na hořáky žádné mezery, aby na ně nemohl téct tuk a šťáva z masa.


U montáže bočních stolků opět budete muset být dva. Gril má stolky dva. Na jednom hořák a druhý slouží jako odkladácí, potažmo pracovní plocha. Samozřejmě můžete lecos odložit i na stolek s hořákem, ale plocha je o něco menší kvůli umístění ovládání hořáku na horní straně stolečku. Hořák ve stolečku grilu je přiklopen víkem, které musíte stisknout, aby se pootevřelo. Boční hořák můžete využít k přípravě příloh nebo dalších steaků, pokud by Vám prostor na grilu nestačil.

Gril se dobře myje díky systému InstaClean® AQUA. V rámci systému je možné umýt vanu skládající se z 6 dílů. Jak snadné je díly naskládat z myčky do grilu si vyzkoušíte hned při skládání. V rámci systému kape tuk a šťáva z masa do nádoby s vodou, kterou lze po grilování vypustit do menší nádobky se sítkem pro zachycení zbytků z jídla.

Campingaz Instaclean systém
Ovládání hořáků je podsvícené, když je hořák zapnutý. Podsvícení vypadá stylově a zároveň informuje grilujícího a ostatní o běžícím grilu. Otočné knoflíky je vše, co k zapálení grilu potřebujete, protože jiskra naskočí při jejich otočení, takže nemusíte mačkat tlačítko navíc, jako u některých ostatních grilů od Campingaz.

Podsvícené ovládání hořáků grilu

Grilovací plocha má solidních 3 300 cm2 (72 x 46 cm). Je tvořena litinovým roštem Culinary Modular a oboustranným litinovým tálem se smaltovaným povrchem.

Do roštu Onyxu můžete vložit příslušenství jako:

  • Pizza kámen
  • Pánev
  • Hrnec
  • Stojan na drůbež
  • Wok pánev

Oboustranný litinový tál skvěle poslouží, když budete grilovat menší kusy masa nebo zeleniny, aniž by Vám propadly dolů. Neznamená to však že by tál nebyl vhodný ke grilování steaků. Grilovací vzor na nich můžete vytvořit stejně hezký jako na roštu, díky jeho vroubkované straně. Rošt i tál jsou součástí systému InstaClean® AQUA, takže je také můžete umýt v myčce a i na ně platí pětiletá záruka.


Recenze Campingaz ONYX 4 - shrnutí

Kolem a kolem se vlajková loď Campingazu povedla. Oceňujeme především prodlouženou záruku na důležité části grilu a neotřelý design. Své fanoušky si gril určitě získá i díky snadné údržbě. Tak co? Myslíte, že jste našli nový stroj na právě probíhající grilovací sezónu?

Výhody

  • malé balení s ohledem na velikost grilu
  • design
  • přehledný manuál
  • otočná kolečka
  • prodloužená záruka 5 let na víko, hořáky a litinovou grilovací plochu
  • snadná údržba grilu (možnost umýt rošty a vanu grilu v myčce, tuk kape do nádoby s vodou)
  • moderní ovládání hořáků s podsvícením
  • dobrý poměr cena/výkon

Nevýhody

  • skládá se z hodně dílů = delší čas prvního montování
  • stoleček s hořákem se nedá sklopit
  • ovládání bočního hořáku na horní straně stolečku

 

 

 

 

počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.