Při grilování jíme i očima 

Žijeme v době sociálních médií. Facebook už pomalu ustupuje do pozadí, je to médium dříve narozených. Ale Instagram je na vzestupu a tam je to především o estetičnosti. Instagramové příspěvky jsou více či méně zdařilé fotografie se stručným popisem. Instagram je velice oblíbený a stejně tak je velice oblíbené jídlo a grilování zrovna tak, především v těchto měsících. Více než kdy předtím tedy platí, že jíme i očima a taky se rádi chlubíme tím, jak hezky umíme naaranžovat jídlo. U zahradního grilu máme výhodu světelných efektů, které fotkám dodávají sluneční paprsky nebo zapadající slunce.

dezert z grilu

Ale nechceme grilování snižovat „jen na něco na fotku“, jde tady samozřejmě hlavně o jídlo a jeho konzumaci. Estetika jídla je důležitá především pro nastartování fantazie a chutí. A o to jde každému kuchaři a tomu, kdo připravuje jídlo pro svoji rodinu a přátele. Nemusíme dlouze vysvětlovat, že nám chuťové buňky nastartují spíše hezky naaranžovaná jídla než jednolitá bezbarvá masa něčeho těžko identifikovatelného na talíři. Jak to v závěru chutná, to už je věc jiná. Tento poznatek je potřeba zcela jistě pochopit, protože bez toho se nehneme. Oči nastartují apetit a zcela jiným systémem uspokojení z připravovaného jídla.

Při grilování máme výhodu venkovního prostředí, kam se hodí cokoliv přírodního a zemitého. Skvěle se vyjímá cokoliv ze dřeva. Pokud budete servírovat grilovaná žebra na dřevěných talířích nebo dobře opracovaných uřezaných prkýnkách z kusu polena, budete mít půlku úspěchu zajištěnu. Pomůžou taky čerstvě natrhané nebo nařezané květiny ze zahrady nebo louky. A těch možností je samozřejmě ještě mnohem více.

maso na grilu

Nejdůležitější ale samozřejmě je, jak je připravené a servírované jídlo samotné. Při grilování je lepší sázet na jednoduchost, nejde o vysokou kulinární záležitost a ani bychom to z něj neměli dělat. Vsaďte na jednoduchost a barevnost, kterou dosáhnete kombinací grilovaného masa a zeleniny nebo zeleninového salátu. Při přípravě jídla dbáme především o chuť, ale neměli bychom zapomínat právě na vzhled.

Hodně pomůže taky správný výběr náčiní ke grilu nebo zkrátka všemožných doplňků. Tady je potřeba mít základní cit pro sladění jednotlivých barev. Hodně pomůžou různá světýlka, louče nebo svíčky, protože grilování většinou probíhá za tmy. Dosáhnete tak té správné atmosféry. Zkuste se na to při příštím grilování zaměřit a trochu to dopředu promyslet a uvidíte, že grilování získá další dimenzi. Na sociálních sítích určitě získáte pár dalších sledujících!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.