Pět rad na grilování s domácími mazlíčky

Češi jsou nejen milovníci grilování, ale i velcí milovníci psů a koček. Možná by se dalo říct, že počet domácích mazlíčků o dost převyšuje počet grilů na našich dvorcích. Proto je tedy téma ochrany psů a koček při grilování více než aktuální. Každý se s tímto problémem vypořádává po svém. My vám chceme nabídnout základní zásady, kterých by se každý majitel domácího mazlíčka měl držet, aby nedošlo k nehodě nebo neštěstí.

Dobrý čich patří mezi základní smysly každého zvířete. Zvířata se stále primárně řídí tím, aby si nacpala žaludky a pokud ucítí maso, jdou přes mrtvoly a nezastaví je ani plameny, dokud se nespálí. A to si určitě nikdo z nás nepřeje. Musíme tedy myslet i na toto volání divočiny a nebýt naivní, že náš miláček je přece vycvičený a nikdy, nikdy by se k rozpálenému grilu ani nepřiblížil. Dáme vám dobrou radu, vždycky předpokládejte přesný opak, že vždycky, když to dovolíme, tak to udělá!

  1. Udržovat psy a kočky v dostatečné vzdálenosti.

    I nám se v některých momentech stane, že zapomeneme, jak je gril rozpálený a to moc dobře víme, že je pěkně horký a spálenina je hned na světě. Pes ani kočka toto netuší, protože gril vypadá na první pohled nevině. Nikde nešlehají plameny, gril není rozpálený do ruda, prostě na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že hrozí nějaké nebezpečí. V tomto musíme myslet za naše čtyřnohé mazlíčky. Pamatujte si, že kočky a malí psi dokážou být hodně rychlí, obratní a mrštní, pokud jde o lov potravy. Nejjednodušší je zvířata prostě úplně odstranit z blízkosti grilu. Ač nám to možná nebude po chuti, nejbezpečnější je psy zavřít do kotce nebo za plot, pokud máme tu možnost. A kočky zavřít do domu nebo naopak vyhnat ven, to už podle toho, kde grilujeme. Prostě udělat jasnou překážku a nespoléhat na to, že zvířata uhlídáme sami.
  2. Nedávejte zvířatům zbytky z grilování

    Možná se ptáte, proč takový krok, když grilujeme maso, které normálně psi a kočky jí a jsou obsažené v potravě jim určené. Má to ale několik důvodů. Především zapomínáme, že zbytky z grilování bývají hodně horké a mohli by nepěkně popálit tlamy a jazyky zvířat. Druhým důvodem je to, že vlastně zvířatům ukazujeme, že grilování je zdrojem jídla a nepřímo tak zveme zvířata ke grilu a dost si tím stěžujeme dodržování výše zmíněného 1.kroku. A to stále není vše. Máme tu ještě oblíbené omáčky a dochucovadla, která nejsou pro žaludky zvířat vůbec vhodná. Avokádo, cibule, česnek a další patří mezi potraviny, které jsou pro zvířata přímo jedovatá. Pro zvířata není dobré ani příliš tučné jídlo. Tlusté maso způsobuje plynatost a nadýmání v lehčích případech. A přinejhorším může způsobit takové potíže jako zánět slinivky břišní.
    Zvířata nenechávejte olizovat rošty nebo jiné části grilu, kde zůstávají zbytky jídla. Zaprvé je to nebezpečné z důvodu vysokých teplot, které gril dlouho udržuje, protože je tak konstruován a znovu hrozí popáleniny. A za druhé zvíře může při takové příležitosti sežrat syrové nebo nedokonale připravené maso, které způsobí zažívací problémy.
  3. Zamkněte příslušenství ke grilu

    Zvířata jsou velice zvědavá a musíme mít na paměti, že dokážou sežrat skoro všechno, co se jim dostane do tlap. Existují případy, kdy pes sežral uhlí, zapalovač nebo si zapíchl vidlici na grilování do krku. Uhlí je možná prospěšné pro lidi v určitých okamžicích, pro zvířata je to ale jedna z nejhorších věcí, které můžou sežrat. O škodlivosti kapalného zapalovače asi nemusíme dlouze diskutovat. Vidlice a vidličky nejen, že mají ostré špičky ale taky na nich mohou zůstat zbytky jídel, která mohou být buď syrová nebo třeba začít plesnivět a ani v jednom případě neudělají v žaludku nic hezkého.
    Jednoduchým řešením je dostat takové věci z dosahu zvířat. Ať už je umístit do výšky nebo opravdu zamknout, protože kočka se dostane skoro všude. Kapalný zapalovač bychom měli uchovávat nejen mimo dosah zvířat, ale i v dostatečné vzdálenosti od domu, protože je vysoce hořlavý.
  4. Udržujte pořádek

    Pokud máte psa, víte moc dobře, že si občas pochutná na lahodně vypadajícím igelitovém pytlíku nebo rád okusuje plastovou láhev. No a co pro takového psa může být lákavějšího než pěkně zabalené maso na plastovém tácku, obalené igelitovou fólií, které si často nosíme z obchodu a největší koncentrace takových lahůdek se v domě hromadí, když grilujeme. Nenechávejte proto takové balíčky v dosahu psů a koček.
    Nepouštějte zvířata ke grilu, dokud není po grilování vyčištěný a dostatečně vychladlý. Nenechávejte ani špinavé nádobí bez dozoru. Zvířata se můžou nehezky poranit, pokud se projdou přes střepy z rozbitého nádobí nebo když na sebe strhnou něco těžkého z neuklizeného stolu.
    Velice nebezpečná část grilu po skončení grilování je pánvička nebo tác, kam při grilování stéká omastek. Zvířata to milují, ale je to pro ně dalo by se říci životu nebezpečné. Neměli bychom tedy zapomínat vyčistit i tuto část grilu.
  5. Mějte záložní plán B

    A pro všechny případy bychom měli mít v záloze vždy nějaký plán B. Zkrátka počítejte vždy s nejhorším a uložte si číslo na veterináře, abyste ho nemuseli ve všem zmatku shánět, pokud by se stalo něco nebezpečného. Zkrátka předpokládejme raději, že se něco stane, než abychom byli nepříjemně překvapeni a nepřipraveni.
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.