Pět rad na které nesmíte u grilování zapomenout

Podle našeho mínění se naučí dobře grilovat úplně každý. Ze začátku se to nemusí zdát, ale věřte nám, buďte trpěliví a ovoce, tedy spíše dobře grilovaná žebírka, to po čase přinese. My už o grilování něco víme, tak vám pomůžeme, abyste se vyvarovali klasických začátečnických chyb. Abyste se zkrátka profíkem stali trochu rychleji. Protože jak se říká, čím víc toho víš, tím jednodušší většinou všechno je.
Ve stručném přehledu vám popíšeme 5 věcí, které byste měli dělat a 5 těch, kterých byste se měli naopak vyvarovat. Jde o stručný výčet, ale ty důležité věci jsou tam jasně popsané. To pochopíte snadno.

 

  1. Výběr grilu a pomůcek
    Výběr grilu - je to jednoduché, ale když to vezmete kolem a kolem, uznáte, že to je opravdu zásadní věc, na které dobrý výsledek grilování opravdu záleží, ovšem obecné pravidlo v této oblasti neexistuje, protože každý má jiné možnosti a jiné požadavky, grilů je nepřeberné množství, od těch na uhlí, až po designové grily na plyn nebo elektriku, záleží taky na tom, pro koho a pro kolik lidí grilujete, atd., atd. těch možností je opravdu mnoho
    Výběr správných pomůcek - to je další velice důležitá položka, protože když si na obracení masa na grilu vyberete vidličku nebo kleště, to je sakra velký rozdíl ve výsledku, protože vidlička maso propíchne a všechna šťáva z masa vyteče, může se to zdát jako blbost, ale v chuti masa je to hodně znát, ale to je jen jeden z mnoha příkladů, kolem grilování je potřeba spousta věcí, které zpříjemní a zjednodušší celý proces, začíná to kleštěmi a noži a končí u sofistikovaných teploměrů a podobných technologicky náročnějších nástrojů
  2. Čištění roštů
    Vyčištění roštů - grilování na vyčištěném prostoru bez starých zbytků jídel z minulého grilování je samozřejmě zcela jiný zážitek, než jeho úplný opak, o tom asi netřeba mluvit, někteří z nás to někdy trochu šidí, ale pamatujte, že to je jeden z kroků, který opravdu vaše grilování povznese
  3. Přímé a nepřímé teplo
    Uvědomit si rozdíl mezi přímým a nepřímým teplem - měli bychom určitě vědět, jak se které jídlo připravuje, jestli přímo nad plameny nebo mimo, co si prostě jídlo,které chceme připravit žádá, abychom právě nezaměnili přípravu přímým nebo nepřímým způsobem
  4. Teploměr
    Využití teploměru při grilování masa - teplota při přípravě masa je velice důležitá, konkrétně určitá teplota uvnitř masa, kterou zjistíme jen díky speciálnímu teploměru,který se zapíchne do masa a přesnou teplotu zjistí, věřte, že se stane vaším důležitým pomocníkem, kromě toho, že ho využijete během samotného grilování, pomůže i před samotným servírováním masa, protože je třeba nechat maso po grilování odpočinout, ale zase by nemělo být úplně studené
  5. Předehřátí grilu
    Předehřátí grilu - než začnete grilovat jídlo, je potřeba dosáhnout na grilu určité teploty, jinak opět nedosáhnete takového výsledku, jaký byste si přáli, je to podobné jako s předehřáváním trouby u pečení nebo pánve u smažení

 

A co nikdy s grilem nedělat ?

  1. Koření
    Nezapomeňte na koření - grilované jídlo má samo o sobě hodně výraznou chuť, kterou dodá samo grilování, ale koření by nikdy nemělo chybět, máme pocit, že už je využití koření v našich oblastech hodně rozšířené, ale pamatovat byste na to měli
  2. Omáčky
    Nepřidávejte omáčky příliš brzy - omáčky většinou obsahují cukr, který rychle zkaramelizuje a když je na mase příliš dlouho, zanechá na mase nepříliš vábnou cukrovou spečenou krustu, takže je potřeba omáčku aplikovat v pravý čas, což je většinou ke konci samotného grilování
    Marináda na gril
  3. Víko
    Nezvedejte víko během grilování - pokaždé když zvednete víko na grilu, uteče vám hodně tepla, což zpomalí grilování a to si nikdo z nás nepřeje
  4. Množství jídla
    Nepokládejte na gril příliš jídla najednou - každý kousek jídla potřebuje ke správné přípravě určitý prostor, grilování neuspíšíte tím, že na rošt dáte všechno najednou, naopak docílíte jen toho, že něco se udělá moc, něco málo a něco napůl
  5. Marinády
    Nikdy nepoužívejte marinádu, kterou jste nespotřebovali při předešlém grilování, věřte nám, že to na chuti masa bude znát, nebuďte líní a vyrobte si nebo kupte omáčku novou na každé grilování
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.