Nové chutě na grilu

Češi jsou považováni za konzervativní, pokud mluvíme o experimentování v kuchyni potažmo u grilu, což je naše téma. Někdy nezaškodí vystoupit z komfortní zóny a zkusit něco nového. Získáme tak nové zkušenosti a obohatíme si život o nové věci a zážitky a můžeme tak inspirovat i svoje okolí. U nás se stále v receptech na grilování používá hlavně kečup, hořčice a kupované grilovací omáčky a grilovací směsi koření. Ale ta paleta chutí je tak neuvěřitelně barevná a rozmanitá, že je to veliká škoda, že se nesnažíme vyrobit si omáčku sami nebo nevyzkoušíme něco jiného, než nabízí každá vesnická sámoška. My vám tady nabídneme takový základní výběr, co se nám v poslední době dostalo do ruky a co bychom vám mohli doporučit. Možná vás na první pohled výběr zarazí, ale zkuste to s námi a dočtěte do konce. Určitě vás něco zaujme natolik, že to při dalším grilování vyzkoušíte taky.

Kokos na grilu

Masové kuličky s kari omáčkou a kokosovým mlékem

Kokos se skvěle hodí k přípravě číny nebo cizokrajných omáček. Dále také k zelenině a překvapivě hlavně ke kukuřici. Kukuřici v kokosu obalte, na grilu nechte pár minut, a ještě horkou servírujte. Kromě toho, že chuť je zajímavá a dá kukuřici zase další úroveň, kokos je taky velice prospěšný pro lidské zdraví. Takže spojíte příjemné s užitečným a kdo by toto nechtěl, že?!

Česnek v kombinaci se zázvorem a medem na grilu

Česnek je klasická potravina používaná v české kuchyni. My jsme jí trochu vylepšili zázvorem a medem. Přijde vám to jako takový cirkus chutí? Jenže právě sladká chuť medu se skvěle hodí právě k výraznosti česneku a zázvoru. Určitě touto kombinací chutí překvapíte a určitě potěšíte opravdové gurmány, kteří mají trochu vycvičený jazýček na ostřejší výrazné chuti.

Citrón na grilu

Pstruh na grilu

My citrón používáme hodně do čaje nebo do zeleninových salátů. Maximálně ho použijete na grilování ryb. A pro některé je úžasným dezinfekčním prostředkem, který použijí hlavně po grilování na čištění grilu. Ale to by byla škoda, kdyby tímto výčet využití citrónu skončil, protože citrón je kromě toho velký "zesilovač" chuti masa. Kyselá chuť citrónu se skvěle hodí ke kuřecímu masu. Zalitujete, že jste na takovou kombinaci chutí nepřišli dřív a nemohli si jí vychutnat.

Sezam na grilu

Sezam u nás známe jako součást musli tyčinek a pokročilí kuchaři znají třeba i sezamový olej, který se používá v asijské kuchyni. Sezam má velice specifickou chuť a je velice prospěšný pro naše zdraví. Sezam jde velice dohromady se stejkem.

Pomeranč na grilu

Pomeranč na grilu

Kdo by neměl rád pomeranče? Jen v našich zeměpisných šířkách je spojený spíše se zimními měsíci, kdy pomeranče nosí Mikuláš a máme jich plné mísy na Vánoce. Jenže v zimě se moc negriluje, takže vám tato kombinace asi nepřijde lákavá. Ale je to podobné jako s citrónem, jenže pomeranč je samozřejmě sladší a více se tedy hodí na maso vepřové nebo ještě lépe kuřecí. Ještě lepší bude, když do pomeranče maso naložíte den před grilováním. Zesílíte tak jeho chuť na maximum. 

Arašídy na grilu

Arašídy máme všichni rádi pražené a solené. Američané milují burákové máslo a v Asii se hojně používá arašídový olej. Zkuste arašídovou omáčku na grilovaný stejk a uvidíte, že na tom něco bude, že jsou arašídy oblíbené i v jiném skupenství.

Jablka na grilu

Jablka na grilu

Nakonec jsme si po té exotice nechali českou klasiku, jablka. Kdo by je neměl rád? Jablka jsou velice chutná a sladká. Kromě moštu, povidel a jiných variant jablek v české kuchyni zkuste jablka přidat ke grilovanému kuřecímu masu. Jablka každé jídlo obohatí o jemnou sladkou chuť a ještě si z nich vyrobíte úžasnou omáčku.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.