Nejlepší grilovací marinády na kuře

Kuře je úžasně všestranné, protože může mít tolik příchutí. Je to skvělý a levný způsob, jak grilovat. Protože kuře nemá vlastní chuť, budete potřebovat skvělou omáčku, abyste jej dokončili. Nezapomeňte, že marinády, které obsahují cukr, budou černat při teplotách nad 103 stupňů C, a tak buď držte teplotu nižší, nebo tyto marinády použijte pouze na konci doby vaření.

Bílá grilovací marináda

Tato grilovací omáčka je založená na majonéze a je ideální pro kuřecí maso, ale funguje dobře I na vepřovém mase. Liší se od většiny marinád, které znáte. Je vhodné použít ji až na konci grilování. Pokud ji budete grilovat příliš dlouho, rozpadne a oddělí se od kuřete.

Ingredience:

• 475 ml majonézy,

• 240 ml jablečného octa,

• 2 lžíce citronové šťávy,

• 9 lžiček černého pepře,

• 1 lžička soli,

• 1,5 lžičky kajenského pepře.

Příprava:

  1. Nejprve spolu vyšlehejte majonézu, ocet a citronovou šťávu do krémova.
  2. Poté vmíchejte všechny ostatní ingredience.
  3. Posledních 10 minut grilování potírejte marinádou maso.
  4. Přebytečnou marinádu můžete skladovat v lednici asi 4 dny.

 

Cornellská marináda

Jedná se o slavnou grilovací omáčku vytvořenou na farmě v Cornellově univerzitě v padesátých letech minulého století profesorem Dr. Robert C. Bakerem. Hledal způsob, jak zvýšit spotřebu malých kuřat, aby pomohli farmářům. A tak vzniknul tento recept na grilování, který se stal hlavním pilířem v centru New Yorku. Co dělá tuto marinádu jinou od ostatních marinád, je vejce. Když se emulguje s octem a olejem, vytváří silnou konzistenci podobnou majonéze. Proto se pěkně drží na kuřeti, což mu umožňuje proniknout do kůže a masa. Hodí se na křídla, stehna, nebo i prsa.

Ingredience:

• 300 ml octa,

• 150 ml rostlinného oleje,

• 1 ks vejce, • 3 lžíce soli,

• ½ lžičky černého pepře,

• 1 lžíce koření na kuře.

Příprava:

Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (Podaří se nám to i s pomocí tyčového mixéru.)

Poznámky:

• I když omáčka obsahuje syrové vejce, velké množství octa zabíjí veškeré bakterie a funguje jako konzervační látka.

• Tuto marinádu můžete použít tak, že do ní maso naložíte předem (minimálně 2 hodiny před grilováním), nebo ji použijte na potírání v průběhu grilování. Možné je samozřejmě obě variant zkombinovat.

• Negrilujte marinádu déle než 12 minut.

 

Bourbonová marináda na kuře

Jedná se o bohatou marinádu, ve které se snoubí chuť bourbon s rajčaty. Obojí je skvělým doplňkem kuřecího masa. Marinádu použijte na prsa, stehna nebo křídla.

Ingredience:

• 225 ml kečup,

• 75 ml bourbon,

• 1/3 ks cibule (rozmixovaná na pyré),

• 30 ml jablečného octa,

• 2 lžíce rostlinného oleje,

• 2 lžíce worcesterské omáčky,

• 1 lžíce hořčice,

• 3 stroužky česneku (utřeného),

• 1 lžička chilli koření, • 1 lžička soli,

• 1 lžička pepře,

• ½ lžičky uzené papriky.

Příprava:

  1. Rozpalte olej a přidejte k němu cibuli.
  2. Po minutě opékání přidejte také česnek.
  3. Po další minutě přidejte zbývající ingredience.
  4. Přiveďte k varu a poté teplotu snižte. Takto vařte 8-10 minut.
  5. Poté odstavte, nechte vychladnout a můžete ihned použít.

 

Meruňková marináda

Kuřecí maso se skvěle hodí také ke sladkému. V tomto receptu je to hlavně meruňkami. Bohatá se sladkou meruňkovou příchutí a odvážností ingrediencí inspirovaných Asií, je tato grilovaná marináda ideální pro kuřecí maso. Vzhledem k tomu, že se jedná o poněkud sladkou glazuru, dbejte na to, aby nedošlo k jejímu spálení.

Ingredience:

• 120 ml rozmixovaných meruněk (klidně zavařených),

• 60 ml rozmixované cibule,

• 60 ml kečupu,

• 2 stroužky česneku (utřeného),

• 2 lžíce jemné chilli omáčky,

• 2 lžíce sójové omáčky,

• 1 lžíce rýžového octa,

• 1 lžíce rostlinného oleje,

• ½ lžičky pepře,

• 1 špetka soli.

Příprava:

  1. Na olivovém oleji minutu opékáme rozmixovanou cibuli. To vše za stálého míchání.
  2. Přidáme česnek a smažíme další minutu.
  3. Poté přidáme všechny ostatní ingredience.
  4. Přivedeme k varu a snížíme teplotu. Vaříme 5 minut – často mícháme.
  5. Až získáte medovou texturu, marináda je hotová. Odstavte a nechte vychladit.

 

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.