Nejlepší grilovací marinády na kuře
Kuře je úžasně všestranné, protože může mít tolik příchutí. Je to skvělý a levný způsob, jak grilovat. Protože kuře nemá vlastní chuť, budete potřebovat skvělou omáčku, abyste jej dokončili. Nezapomeňte, že marinády, které obsahují cukr, budou černat při teplotách nad 103 stupňů C, a tak buď držte teplotu nižší, nebo tyto marinády použijte pouze na konci doby vaření.
Bílá grilovací marináda
Tato grilovací omáčka je založená na majonéze a je ideální pro kuřecí maso, ale funguje dobře I na vepřovém mase. Liší se od většiny marinád, které znáte. Je vhodné použít ji až na konci grilování. Pokud ji budete grilovat příliš dlouho, rozpadne a oddělí se od kuřete.
Ingredience:
• 475 ml majonézy,
• 240 ml jablečného octa,
• 2 lžíce citronové šťávy,
• 9 lžiček černého pepře,
• 1 lžička soli,
• 1,5 lžičky kajenského pepře.
Příprava:
- Nejprve spolu vyšlehejte majonézu, ocet a citronovou šťávu do krémova.
- Poté vmíchejte všechny ostatní ingredience.
- Posledních 10 minut grilování potírejte marinádou maso.
- Přebytečnou marinádu můžete skladovat v lednici asi 4 dny.
Cornellská marináda
Jedná se o slavnou grilovací omáčku vytvořenou na farmě v Cornellově univerzitě v padesátých letech minulého století profesorem Dr. Robert C. Bakerem. Hledal způsob, jak zvýšit spotřebu malých kuřat, aby pomohli farmářům. A tak vzniknul tento recept na grilování, který se stal hlavním pilířem v centru New Yorku. Co dělá tuto marinádu jinou od ostatních marinád, je vejce. Když se emulguje s octem a olejem, vytváří silnou konzistenci podobnou majonéze. Proto se pěkně drží na kuřeti, což mu umožňuje proniknout do kůže a masa. Hodí se na křídla, stehna, nebo i prsa.
Ingredience:
• 300 ml octa,
• 150 ml rostlinného oleje,
• 1 ks vejce, • 3 lžíce soli,
• ½ lžičky černého pepře,
• 1 lžíce koření na kuře.
Příprava:
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (Podaří se nám to i s pomocí tyčového mixéru.)
Poznámky:
• I když omáčka obsahuje syrové vejce, velké množství octa zabíjí veškeré bakterie a funguje jako konzervační látka.
• Tuto marinádu můžete použít tak, že do ní maso naložíte předem (minimálně 2 hodiny před grilováním), nebo ji použijte na potírání v průběhu grilování. Možné je samozřejmě obě variant zkombinovat.
• Negrilujte marinádu déle než 12 minut.
Bourbonová marináda na kuře
Jedná se o bohatou marinádu, ve které se snoubí chuť bourbon s rajčaty. Obojí je skvělým doplňkem kuřecího masa. Marinádu použijte na prsa, stehna nebo křídla.
Ingredience:
• 225 ml kečup,
• 75 ml bourbon,
• 1/3 ks cibule (rozmixovaná na pyré),
• 30 ml jablečného octa,
• 2 lžíce rostlinného oleje,
• 2 lžíce worcesterské omáčky,
• 1 lžíce hořčice,
• 3 stroužky česneku (utřeného),
• 1 lžička chilli koření, • 1 lžička soli,
• 1 lžička pepře,
• ½ lžičky uzené papriky.
Příprava:
- Rozpalte olej a přidejte k němu cibuli.
- Po minutě opékání přidejte také česnek.
- Po další minutě přidejte zbývající ingredience.
- Přiveďte k varu a poté teplotu snižte. Takto vařte 8-10 minut.
- Poté odstavte, nechte vychladnout a můžete ihned použít.
Meruňková marináda
Kuřecí maso se skvěle hodí také ke sladkému. V tomto receptu je to hlavně meruňkami. Bohatá se sladkou meruňkovou příchutí a odvážností ingrediencí inspirovaných Asií, je tato grilovaná marináda ideální pro kuřecí maso. Vzhledem k tomu, že se jedná o poněkud sladkou glazuru, dbejte na to, aby nedošlo k jejímu spálení.
Ingredience:
• 120 ml rozmixovaných meruněk (klidně zavařených),
• 60 ml rozmixované cibule,
• 60 ml kečupu,
• 2 stroužky česneku (utřeného),
• 2 lžíce jemné chilli omáčky,
• 2 lžíce sójové omáčky,
• 1 lžíce rýžového octa,
• 1 lžíce rostlinného oleje,
• ½ lžičky pepře,
• 1 špetka soli.
Příprava:
- Na olivovém oleji minutu opékáme rozmixovanou cibuli. To vše za stálého míchání.
- Přidáme česnek a smažíme další minutu.
- Poté přidáme všechny ostatní ingredience.
- Přivedeme k varu a snížíme teplotu. Vaříme 5 minut – často mícháme.
- Až získáte medovou texturu, marináda je hotová. Odstavte a nechte vychladit.