Narozeninové barbecue

Jestli něco opravdu miluju, tak jsou to narozeninové oslavy mých dětí. Je to proto, že si pozvou své kamarády ze školy nebo ze školky, a s nimi přijdou i jejich rodiče, se kterými můžeme poklábosit zase my. Obvykle upeču dort, připravím nějaké soutěže a bojovku a za teplého počasí je i bazén a venkovní grilování. A protože obě naše děti mají narozeniny v teplém ročním období, jedno na jaře a druhé v létě, nebývá o zábavu nouze.

Letos vyšlo krásné počasí i na naši jarní oslavu. Syn slavil 5. narozeniny a pozvaných hostů bylo opravdu hodně. Jenom ze školky přišlo asi 10 kamarádů, které samozřejmě nemohl vynechat. Celá oslava se však mohla konat venku na zahradě, a tak se k nám všichni pohodlně vešli. Jakmile děti uviděly bazén, zvítězila touha koupat se i nad chutí na dort. Celá moje koncepce oslavy se naprosto rozpadla. Ale nevadí, hlavně že se bavily.

Když se dosyta nabažily prvního letošního koupání, došlo i na dort. Byl dvoupatrový, z piškotu a s čokoládovou polevou a byla jsem na něj patřičně pyšná. Zmizel však kosmickou rychlostí, že skoro ani na všechny nevyšlo ;-) Vůbec jsem si ho nestihla vyfotit. A pak mohlo koupání pokračovat.

Mezitím jsme také vytáhli náš letitý gril a zatopili pod ním. Po koupání a soutěžení bude hlad, takže si něco ugrilujeme. A grilovat vlastně můžeme po celou dobu oslavy, rozhodně nenecháme náš gril zahálet. Rodiče, zejména tatínci se již těšili na pořádný kus masa, protože po tom sladkém jim notně vyhládlo.

Takže zatímco děti se již podruhé koupaly a stříkaly po sobě vodními pistolemi, my jsme začali grilovat hovězí maso naložené již včera do výborné marinády, na kterou vám dáme recept, abyste si to mohli také zkusit a hlavně si pořádně pochutnat i u vás doma:

Na marinádu budete potřebovat následující ingredience:

  • olej
  • rozmarýn a  tymián
  • sůl, pepř, červenou papriku
  • hořčici a sójovou omáčku

Postup je tento: Všechny suroviny v poměrech, jaké si sami zvolíme, smícháme dohromady a potíráme jimi kousky masa. Zbytek marinády nalijeme na všechno maso v misce a dáme vychladit a uležet do lednice aspoň na hodinu. Ideální je přes noc, ale to člověk někdy prostě nestihne. Poté, co se maso uleželo v lednici, mohlo začít opravdové barbecue. Gril už byl pořádně roztopen, masíčko pěkně vypadalo a hezky vonělo již zasyrova, a ještě více se rozvonělo v kontaktu s horkým roštem. Přebytečný tuk odkapával do grilovacího uhlí a příjemně prskal. A tak vizuální, sluchová i čichová stránka byly v naprostém souladu… Pravý milovník grilování nezná lepší pocit. A aby bylo maso dokonale propečené a voňavé, ještě jsme jej čas od času potírali zbylou marinádou, která nám zůstala v původní misce.

První porce se pak podávala tak kolem čtvrté hodiny odpolední. A přestože se jednalo o hovězí maso, bylo tak měkké a šťavnaté, že ho jedly i děti, kterým jinak obyčejně děláváme zvlášť kuřecí. Děti mají rády, když mohou u jídla sedět na dece na zemi, protože to vypadá jako opravdový piknik v přírodě. Ostatně vlastně v přírodě jsme, i když na zahradě, protože ji máme upravenou v takovém tom přírodním stylu – všude tráva, aby se tu mohli pást motýli a včelky, na stromě zavěšené krmítko pro ptáky, pítko, a dokonce i domeček pro ježka jsme vytvořili.

K masíčku se podával salát z grilované zeleniny, na který se vám bude sbíhat chuť již při čtení tohoto článku. Salát si připravíte následovně: Lilek a cuketu nakrájíte na plátky, osolíte a necháte vypotit. Na tuto část nezapomeňte, protože zejména lilek by pak byl při opékání hořký. Papriku nakrájejte na proužky. Všechno lehce ogrilujte, nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky, zakápněte balzamikovým octem a zalijte olivovým olejem. Můžete ještě lehce osolit a opepřit. A je to skutečná mňamka!

Děti se po najedení už trochu nudily, a tak jsme si řekli, že je čas na soutěžení. Soutěží jsme měli vymyšleno hned několik, takže jsme rovnou začali. Nejprve se mělo ukázat, kdo dokáže přenést vajíčko na lžíci kolem zahrady. Naštěstí jsem vajíčka předem uvařila natvrdo, aby nebyly tak těžké ztráty, protože z rozbitých vajíček by se dala třeba udělat pomazánka. (Nevím tedy, kdo by po tom všem grilování snědl ještě pomazánku, ale naštěstí se žádné vejce nerozbilo, a tak se všechna vrátila do lednice a byla uschována na další den.)

Druhou soutěží bylo chytání rybiček. Máme na to speciální hru, ale pokud doma nic podobného nemáte, nevadí. Stačí vystřihnout z tvrdšího papíru rybičky a dát na ně kancelářské sponky. Potom na špejli nebo slabší klacík uvázat provázkem magnet a může se chytat. Buď chytá každý sám za sebe, nebo proti sobě soutěží dvojice nebo týmy a vítězí ten, kdo nachytá nejvíc.

A konečně třetí soutěž spočívala v tom, že jsme z kartonové krabice vyřezali panáčka a děti se měli lehkým molitanovým míčkem trefit buď panáčkovi do pusy, nebo ty menší vůbec do jakékoliv části jeho těla.

Hry skončily a my dospěláci jsme měli ještě hlad. Anebo to byla jenom chuť? Zkusili jsme druhou marinádu, která byla v podstatě obměnou té první: Původní bylinky jsme vyměnili za chilli papričku a estragon, a jednotlivé plátky masa jsme potřeli a uložili na chvíli do lednice. Potom už jsme jen grilovali jako v prvním chodu. Maso bylo tentokrát pikantnější a nám „velkým“ chutnalo. K masu samozřejmě nesmělo chybět vychlazené pivečko, dámy měly na výběr i víno a cider.

Nakonec jsme stihli ugrilovat ještě celý větší kus hovězího masa – gril máme dostatečně velký, takže to nebyl žádný problém. Masíčko se sice grilovalo delší dobu, ale to nám také nevadilo. Pořád bylo o čem povídat a navíc vůně grilovaného hovězího, se kterým se tam opékal i estragon a rozmarýn, se linula všude kolem, a tak myslím, že nám sousedi dost záviděli. Alespoň jsem je koutkem oka zahlédla, jak také vyndali gril a snažili se nám vyrovnat. My jsme ale pěkně silná konkurence ;-)

Děti mezitím vyrazily na bojovku. Tentokrát to nebyla noční bojovka, protože je dlouho do večera vidět, a tak by se konala příliš pozdě. Na to ty mrňata ještě nejsou. Jim to ale vůbec nevadilo, po cestě vyznačené fáborky z krepového papíru plnily úkoly, jako např.: házení šiškou na cíl, chůze po laně, přesekávání papíru dřevěným mečem atd. Vrátily se unavené, ale šťastné, protože našly poklad, který si také hned mezi sebou rozdělily a skoro celý snědly. Byly to totiž samé zlaté čokoládové mince, bonbóny a lízátka.

Dětem po cestě vyhládlo, a tak dostaly chuť na naše čerstvě ugrilované maso. Nakrájeli jsme ho na slabé plátky, šťáva z něj ještě tekla, bylo teplé, měkoučké a svěží. Děti se olizovaly až za ušima a my dospělí taky. Kdo nechtěl maso, mohl si dát zeleninový salát, něco na způsob řeckého salátu, akorát tam chyběla červená cibule, kterou jsme nesehnali. Jinak tam bylo všechno jako v mém milovaném Řecku: červená a žlutá paprika, rajče a okurka, sýr Feta, olivy černé i zelené a směs koření na Fetu a to vše zalité kvalitním zastudena lisovaným olivovým olejem. Mlsné jazýčky si dnes opravdu užily.

A k večeru ještě přišla řada různé pochutiny, oříšky, brambůrky, slané tyčky…, a tak snad nikdo neodcházel hladový. Alespoň to všichni tvrdili. Letošní oslava se mimořádně vydařila. Počasí vyšlo, grilování jsme zvládli a všem chutnalo. Naši hosté se už jistě těší na letní grilovačku při oslavě dalších narozenin, tentokrát dceřiných. Co asi zase vymyslíme, aby to nebylo pořád totéž? No, nechte se překvapit.

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.