Keramika na gril ? Lepší než smalt?

Keramicky gril je úplná novinka na našem trhu, a jestli váháte a chcete si ho pořídit. Navnadíme vás v tomto článku na to, jaké dobroty a jak si na něm můžete připravit. Asi si říkáte, že zase takový rozdíl oproti jiným grilu zrovna tenhle keramický nemůže mít, ale možná byste se divili! Třeba to změní stereotyp typický pro středoevropany - tzn. kotlový gril se smaltovaným plechem je nejlepší . Divili byste se, ale třeba Asijci by Vás asi měli za exoty, kdyby viděli na čem se griluje u nás. Tam jsou totiž keremické grily opravdu doma.
Keramický gril má totiž spoustu výborných vlastností., které na plechovém grilu nikdy nedosáhneme, i kdybychom se na hlavu postavili.

Výhody keramického grilu

  • Keramický zahradní grilpřipraven k vaření do 15 minut
  • přesná regulace teploty
  • samočistící úsporný
  • vysoká míra akmulace tepla i dlouho po vyhasnutí uhlí
  • grilování, pečení, uzení po celý rok
  • povrchová glazura zabraňuje popálení, je netoxická, nevybledne a neloupe se
  • masa a ryby neztratí nic z původní kvality
  • doživotní garance keramického pláště

Tak co, už jsme vás dostatečně naladili, nebo se budeme muset ještě trochu snažit? Ještě si to nedovedete představit, že zrovna vaší zahradu bude krášlit designový keramický gril? Viděli už jste vůbec, jak tihle krasavci vypadají? Ale možná vám zase tolik nezáleží na tom, jak gril vypadá, ale jak se na něm připravuje maso a ryby a jestli si na tomhle grilu bez problémů ugrilujete například zeleninu nebo upečete pizzu. Můžeme vás ujistit o tom, že tento gril je dostatečně variabilní a všechny druhy jídel, které se na běžných grilech připravují, si jednoduše připravíte i na tomto grilu.

A tady už jsou jednoduché recepty, které uplatníte na keramickém grilu.

Steaky

Keramický zahradní grilSteaky jsou jednoduché. Gril jednoduše rozpálíme na teplotu 320-370 stupňů Celsia, která je ideálni na přípravu právě steaků. Plátky masa na gril jednoduše položíme a pečeme po obou stranách okolo 3 minut. Tak dosáhneme výborného šťavnatého médium rare steaku.

Burgery

Na burgery si musíme gril rozpálit ještě na trochu nižší teplotu, kolem 200 stupňů Celsia, při které si připravíme výborné burgery s lehce kouřovým nádechem. Dokonaou chuť docílíme se svými oblíbenými ingrediencemi (různými omáčkami, nasekanou cibulí a tajným kořením), musíme taky pamatovat na to, že správný burger by měl mít tu správnou konzistenci a výšku. Na grilu bychom plátek měli nechat 4 minuty každou stranu. Po sejmutí z grilu se burger hned nejí, ale dává se na 5 minut odpočinout pod fólii, aby zůstal teplý.

Kuře

Na keramickém grilu se dá připravit naprosto bezkonkurenční krásně voňavé, podle použitého dřeva, úžasné grilované kuře. Ovšem recept je tajný. Je dokonce tak tajný, že si na něj každý musí přijít sám... Ryby Chcete s nějakým receptem zazářit a cítit se jako opravdový šéfkuchař? Nebojte se, nejde o nic těžkého. Možná už jste si všimli při přípravě ryb, že je to vastně strašně jednoduché připravit chutnou rybu. A tem výjimečný recept je losos s chřestem.

Kukuřice

Na keramickém grilu si připravíme i tuto oblíbenou pochoutku jako dělanou na zahradní letní party. Keramický gril jednoduše rozpálíme na 200 stupňů Celsia. Kukuřici necháme chvíli máčet ve vodě a potom jí grilujeme 15-20 minut. Je to opravdu jednoduché a rychlé.

Pizza

Keramický zahradní grilChtěli jste někdy zkusit připravit pizzu na grilu? Na keramickém grilu to samozřejmě jde, ae ještě budete potřebovat kámen, na který pizzu položíte. Gril rozpálíme na méně než 200 stupňů Celsia na minimálně dvacet minut, než do něj dáme pizzu. Výroba pizzy je kasická jako do trouby. Můžeme si na grilu udělat tu kupovanou nebo doma vyrobenou. To už je na každém z nás, jak to má rád. V grilu jí necháme asi 7 minut. A občas jí pootočíme.

Fazole

Na keramickém grilu si můžeme připravit i přílohy jídel jako jsou napříkad fazole. Jak už jsme si říkali výše, tento gril je charakteristický tím, že dokáže douho udržet stálou teplotu a to je na přípravu příloh zásadní. Ke grilu si musíme přibrat ještě speciální zařízení, talíř na gril. Gril si před vařením rozpáíme na 150 stupňů Celsia. Fazole si připravíme pode oblíbeného receptu a vaříme kolem jedné hodiny. Před podáváním je necháme 15 minut odležet.

 

Fotografie bbqviking.com

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.