Keramický gril ? Prostě vajíčko !

Už se taky těšíte na letní měsíce, které přímo vybízejí ke grilování. Teď v zimě to jde taky, ale válení na sněhu není tak fajn jako válení na trávě. Už i u nás v Čechách jsme tomuto trávení volných chvilek s kamarády zcela propadli. Už to není jen výsada Američanů. Už se vám taky sbíhají sliny? A je možné, že snad ještě nemáte vlastní gril?! Možná jste zrovna v bodě, že ve výběru grilu tápete a nevíte, jaký si vybrat. Tady máte článek, který vám snad pomůže nebo možná hlavu zamotá ještě víc?!

Keramický gril
Určitě se všichni shodneme, že základem úspěchu je mít doma dobrý a kvalitní gril, který bude snadný na úpravu a u kterého nebudeme přemýšlet, jestli nebude jednodušší maso upéct na pánvi nebo v troubě. Na trhu najdete klasické krbové a otevřené grily nebo například lávové a vodní. O kterém grilu jste ale ještě možná neslyšeli, to je keramický! U nás ještě není tolik rozšířený, takže jste se s ním určitě nesetkali u kamarádů na zahradě, ale prodejny specializované na grilování je určitě v nabídce mají. A proč bychom se o ně měli zajímat? Způsob připravování masa na keramickém grilu se dá beze studu označit za revoluční.

Teď je správná doba, kdy se s keramickým grilem seznámit. Keramický gril si můžete představit jako pec. Jídlo se tedy tepelně upravuje v uzavřeném prostoru ze speciální keramiky. Keramika, která se rozpálí klasickým dřevěným uhlím, rozvede teplo dokonale rovnoměrně a vy nemusíte mít strach, že plameny vaše nakládané maso sežehnou a spálí. Jídlo se totiž do styku s dřevěným uhlím vůbec nedostane.

Ve světě grilování patří mezi špičku především keramické grily značky Monolith. Keramické grily ale samozřejmě nabízí více firem. Firma Monolith se na výrobu grilů vysoké kvality zaměřuje již dlouhou dobu. Keramické grily Monolith jsou uznávány po celém světě. Tyto grily kromě toho, že jsou účinné, dobře vypadají na zahradě. Na výběr máte mnoho variant, které se jednoduše mohou stát i estetickým doplňkem, který všem kolemjdoucím řekne, že si grilování opravdu užíváte.

A v čem tedy tkví výjimečnost keramického grilu? S keramickým grilem nemusíte zůstat jen u samotného grilování. Tento gril můžete využít i na pečení nebo uzení. V keramickém grilu můžeme připravovat všechny druhy masa. Pro keramický gril není problém připravit maso od bílého až po tučné. Problémem nejsou ani ryby. Na keramickém grilu se dá jednoduše regulovat teplota grilování. Jídla můžeme připravovat i při velice nízkých ale i vysokých teplotách. To zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté, ale zároveň velice dobře propečené. Ani grilování zeleniny není problém, i ta po grilování zůstane šťavnatá a její chuť bude přímo dokonalá.

Keramický gril tedy jednoduše řečeno nabízí možnost jednoduše a přesto výborně připravit maso nebo ryby. Navíc máme jistotu, že maso bude dostatečně propečené a nebude vysušené. Všemu co na grilu uděláte zůstane jejich dokonalá a výjimečná chuť. To ale ještě není všechno! Na keramickém grilu si můžeme připravit i oblíbenou pizzu. Jen je lepší gril doplnit o pizza kámen. Tím si zajistíme bezpečné grilování bez karcinogenních látek. To ale pořád není všechno. Keramický gril totiž dokáže upéct také vynikající pečivo nebo buchty. Keramický gril zkrátka není jen o grilování masa.

Pešc KamadoTeď trocha historie…Princip keramického grilu pravděpodobně pochází z Číny. Tento způsob přípravy masa za svůj přijali samozřejmě i Japonci, kteří ho nazvali "kamado". Kamado je druhové jméno označující pec, troubu, topidlo nebo ohniště. Tento starodávný princip byl převzat a zdokonalen kde jinde než v Mekce grilování, v Americe. Po druhé světové válce si totiž američtí vojáci přiváželi domů z Japonska právě tuhle zvláštnost, v moderním světě zatím neznámou. V USA si potom tato „kamada“ získala neuvěřitelnou popularitu. Jenže původní materiály samozřejmě používáním a časem začaly ztrácet vlastnosti. Původní keramika křehla, takže jí nahradila vysoce zátěžová keramika. V této době mají keramické grily podobu takového vejce citronu. Keramika použitá na tento nový typ grilu vzešla z pokusů v samotné věhlasné vesmírné agentuře NASA. Následně pak vznikla patentovaná keramika BGE s doživotní garancí pláště pece.

Konkrétně tento typ grilu má následující vynikající vlastnosti: 

  • připraven k vaření do 15 minut
  • přesná regulace teploty
  • samočistící
  • úsporný
  • grilování, pečení, uzení po celý rok
  • povrchová glazura zabraňuje popálení, je netoxická, nevybledne a neloupe se
  • masa a ryby neztratí nic z původní kvality
  • doživotní garance keramického pláště

 

zdroj obrázku gourmetgurugrill.com

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.