Kde se nejvíc griluje ?

Aneb obyvatelé které země mají grilování nejraději a na každém druhém dvorku nebo balkoně tam můžete najít gril ?  Historicky patří grilování mezi hodně rozšířený typ tepelného zpracování potravy. Je to jednoduché, grilovat můžete venku, nepotřebujete sporák nebo troubu. Stačí postavit si dva komínky cihel a mezi ně položit železný rošt, pod kterým rozděláte oheň a můžete grilovat, co jen chcete. Pro to je grilování tak rozšířené napříč všemi kulturami, národy, rasami po celém světě. Kde je bašta grilování není tak jednoduché určit.

Austrálie

Australané mají opravdu hodně rádi grilování. V Austrálii je grilování spojené s plážemi, kterých tam mají opravdu hodně. Grilování je tady společenskou událostí, při které se potkávají kamarádi a celé rodiny. V Austrálii se griluje jehněčí maso, protože v Austrálii jsou velké chovy ovcí. A druhým hlavním grilovaným jídlem jsou krevety, což zase souvisí s oceánem. V Austrálii se zkrátka griluje podle toho, jestli jste na pobřeží nebo ve vnitrozemí.

Brazílie

Brazílie to je zase naprosto jiný svět. Jiná kultura a jiná lidská nátura. Kromě toho taky jiná kuchyně, která se ale v posledních letech šíří světem. Tady se hodně konzumuje maso a hlavně hovězí. Už i v Praze je několik brazilských restaurací, takže možná tušíte, o čem píšeme. Tradiční brazilská příprava masa se jmenuje Churrasco, což znamená grilování masa napíchaného na jehlicích nad plameny. Takové maso se potom servíruje tak, že číšníci chodí s těmi jehlami jako s mečem a odřizují kusy masa přímo na talíře stolovníků. Má to svoje kouzlo, určitě to vyzkoušejte. Výhoda je, že během večera ochutnáte vepřové, hovězí, skopové, ryby, jehněčí, atd. atd.

USA

Spojené státy americké by jako velmoc grilování označilo asi nejvíc lidí. Opět jde o úplně jiný způsob a přístup ke grilování. Američané hojně využívají omáčky a různé polotovary jako hamburgery nebo párky. Grilování je spojeno s kulturními a společenskými událostmi. Jelikož jsou Američaně velcí vlastenci, griluje se všude 4.července a krocan na den Díkůvzdání. Americký styl grilování je určitě bez debat nejrozšířenější po světě.

Německo

V Německu je zakázané rozdělávat venku oheň, takže je zde nejrozšířenější grilování na plynových a elektrických grilech, což je taky velmi zajímavý fakt. Německo to jsou bratwursty, vepřové řízky a grilovaná zelenina. A také grily Weber - jednoznačná jednička v pořadí značek výrobců grilů

Jižní Afrika - JAR

Nám tato kultura není úplně blízká a o JAR ve spojení s grilováním asi hodně z vás neslyšelo. Ale vězte, že obyvatelé JAR jsou velcí milovníci grilování a kolem grilu se vždy sejdou v hojném počtu a grilují hodiny a hodiny. Grilování se jmenuje Braai a není to o hamburgerech a párcích. Braai je opravdu o mnoha chodech jídel, kde najdete hodně masa, chutí a koření.

Čína

Čínu byste asi jako grilovací velmoc netipovali, ale uvědomte si, o čem je čínská kuchyně. To jsou samé pouliční stánky a v podstatě by se dalo říct, že jsou to všechno takové mini grily. V Pekingu je grilování stejně oblíbené jako v Sydney nebo v Texasu. V Číně se griluje všechno rozsekané na malé kousky, maso, zelenina, mořské plody... K tomu přidejte ještě vyhlášenou omáčku ze Sečuánu a dobré jídlo je na světě.

Už jste někdy grilovali za hranicemi naší země?

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.