Jak se nespálit při grilování

Každý rok s teplým počasím přichází bohužel kromě grilování i úrazy s grilováním spojených. Největším problémem je samozřejmě oheň. Při grilování pracujeme s otevřeným grilem a to je vždycky větší riziko. Jenom v Americe vzplane každý rok 8 900 požárů díky grilování a to jsou jen ty nahlášené hasičům. Trochu překvapivé je, že celých 61 % požárů vznikne na plynových grilech, 41 % na grilech na uhlí a 10 % na elektrických grilech. Tomu se dá ale předejít. My vám nabízíme 9 tipů, které by měli riziko minimálně eliminovat.

  1. Umístit gril venku a mimo jakékoliv stavby
    Gril na uhlí a plynové grily jsou speciálně designované na umístění venku. Mnoho požárů se totiž stává na dvorku, v pergole nebo na terase, celých 29 % vzniká na balkonech a otevřených anebo na otevřených verandách.
  2. Ujistěte se, že gril stojí stabilně
    Je to maličkost, ale nestabilní gril je hotová bomba. Stačí jeden krok a všude začne létat rozžhavené uhlí nebo dřevo. K požáru pak není daleko.
  3. Udržujte gril v čistotě
    Po každém grilování pečlivě odstraňte všechny ohořelé zbytky z grilu i z popelníku. Dávejte pozor na rozžhavené uhlí, pracujte s ním, až když je opravdu vychladlé.
  4. Kontrolujte pravidelně, jestli neuniká plyn z plynového grilu
    Před prvním grilováním zkontrolujte, jestli na grilu nejsou nějaké prodřené díry nebo špatně ucpané vedení plynu. Únik plynu spolehlivě prozradí bublina, když gril umyjete vodou. Dalším znakem je zápach plynu.
  5. Pokud jsou plameny velké, počkejte s dalším zažehnutím
    Pokud zapnete plynový gril a plameny vyšlehnou ven, gril okamžitě vypněte a počkejte minimálně 5 minut, než gril zapnete znovu.
  6. Kontrolujte okolí grilu
    Nikdy nenechávejte zapnutý gril osamocený. Nejhorší úrazy se stávají u opuštěných grilů, kolem kterých pobíhají děti nebo domácí zvířata. Nikdy se nesnažte pohybovat ještě horkým grilem. Pamatujte si, že gril po vyhasnutí je ještě minimálně několik hodin horký.
  7. Pozor na zapalovače
    Pokud na zapalování používáte speciální zapalovače, plynové nebo jiné, dávejte velký pozor, když se dostanou do přímého styku s ohněm. Bezpečnější je určitě používání novin na rozpalování grilu na uhlí.
  8. Oblečte se správně
    Oblečení velice rychle může vzplanout. Nenoste oblečení s třásněmi a šňůrkami, které se rády nepozorovaně napálí od plamenů. Následky jsou mnohdy tragické a je to zbytečné. Stačí vzít si obyčejné tričko.
  9. Buďte připraveni kdykoliv oheň rychle uhasit
    Mějte po ruce sodu, abyste mohli rychle uhasit rychle se rozšiřující oheň. Nejlepší je dále mít připravený hasicí přístroj, ale pokud ho nemáte, připravte si alespoň kbelík s pískem. Nikdy nepoužívejte vodu na rozpálený tuk!

Jsou to jednoduchá pravidla, která mnohdy dodržujete úplně automaticky. Nikdy ale není na škodu si to všechno pěkně před sezonou zopakovat!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.