Jak nespálit maso na grilu ?

Nechcete riskovat, že maso nedopečete nebo ho naopak spálíte na škvarek? Často se stává, že na povrchu je maso krásně do křupava, ale vevnitř je nedopečené. Existují vychytávky, aby se vám toto nestalo. Většinou je to ale na dlouhé lokty a dlouho to trvá. A grilování je hlavně o rychlosti…především rychlosti mizení hotového jídla z talířů!
My vás naučíme, jak si připravit chutné maso i s oblíbenou opečenou křupavou krustičkou. A jde nám především o to, aby maso pod povrchem bylo dobře udělané, prostě tak akorát!

Jak nespálit maso na grilu ?

Hovězí, vepřové a jiné druhy masa

Vybírejte maso podle receptu. Gril si rozdělte na dvě zóny. Pokud používáte uhlí, zkuste tzv. hadové rozmístění. Gril rozehřejte na 110-120 °C. Maso dejte do zóny s nepřímým teplem, blízko víka a grilujte pomalu, než dosáhnete zhruba 6°C před dosažením finálové teploty. Například stejk dejte stranou, když teplota dosáhne 46°C na medium rare a vepřové žebírko, když je teplota asi 55 °C. Teplota masa stoupne o 12 °C, když ho necháme odpočinout a o dalších 12 °C, když maso ještě doopékáme. Jakmile maso dosáhne požadované teploty, dejte ho z grilu a nechte ho ještě nějakou chvíli odpočívat bez ohledu na velikost hladu! U plynových grilů vytočte teplotu úplně na maximum. U grilů na uhlí rozpalte další uhlí a přidejte ho k uhlí v grilu a vytvořte zónu s přímým teplem. Maso dejte zpátky na takto rozpálený gril a nechte ho opálit z obou stran, každou tak dvě minuty. Maso kontrolujte po celou dobu pohledem, aby se nespálilo na uhel! Musí být krásně dozlatova! Hned jak dosáhne vámi požadovaného odstínu, sundejte ho z grilu a servírujte!

 

Drůbež na grilu

Příprava drůbeže je trochu jiná od přípravy jiných druhů masa, především pokud kuře nebo jiné připravujeme s kůžičkou. Rozdělený gril na dvě zóny rozpalte na teploty 135-175 °C. Takto vysoké teploty zaručí, že kůžička bude krásně do hněda. Maso dejte nad nepřímé teplo a grilujte, než teploty dosáhnou 65 °C. Pak dejte maso nad přímé teplo a opékejte asi dvě minuty z každé strany. Kůžičku chcete krásně křupavou, ale kontrolujte jí pozorně, aby se nespálila! Než budete kuře podávat, ujistěte se, že vnitřní teplota je nejméně na 75 °C, aby bylo maso hezky dodělané všude!

Nejlepší steak

Recept na nejlepší steak

Ingredience: 2 plátky ribeye stejku 3 ½ cm tlusté sůl čerstvý namletý pepř

Gril rozdělte na dvě zóny a rozpalte ho na 107 °C. Sůl a pepř naneste na maso z obou stran podle chuti a rovnou dejte na gril do zóny s nepřímým teplem. Zavřete víko a stejkům dejte takl 25 minut. Obraťte je a víko zase přiklopte a ještě nechte v grilu dalších 20 minut. V tomto momentě zkontrolujte teplotu masa teploměrem. Maso grilujte, dokud nedosáhne teploty 46 °C. Většinou to trvá od 45 do 70 minut podle rozpálenosti grilu. Maso po dosažení požadované teploty vyndejte a nechte odpočívat.

Důležitá poznámka: kontrolujte gril a teplotu, aby nepřesáhla vyšší teploty než 107- 115 °C. Jedině pokud dodržíte tento postup a maso se bude dělat pomalu, můžete si potom vychutnat i krásnou kůrku. Během toho, co maso odpočívá, rozpalte gril na nejvyšší otáčky a maso potom z každé strany dvě minuty opečte. Až bude mít tu nejlepší barvu, vyndejte ho a rychle na talíře! Už se mi sbíhají sliny a co vám?

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.