Jak naučit děti grilovat

Tato doba k tomu úplně vybízí, kdy jindy máte možnost s dětmi trávit tolik času? Doba není jednoduchá, ale nabízí i některé světlé momenty. Nebylo náhodou učení grilovat vaše děti něco, co bylo ve škatulce "až budu mít víc času"? No, a teď je ta chvíle, kdy ten čas máte, tak hurá do toho. Určitě už vám taky dochází nápady, jak děti zabavit a teď je můžete i něco naučit!

Grilování by mělo být dalším krokem poučení alespoň základů vaření. Ale pokud se na to cítíte a myslíte, že vaše děti to bude bavit, můžete skočit rovnou na grilování. Dá se čekat, že to pro děti bude trochu atraktivnější. V každém případě je to něco, co v životě určitě využijí a společně strávený čas si určitě užijete!

Grilování s dětmi

Grilování má svoje specifické body. Pracujete s ohněm, plynem a ostrými nástroji. Na místě je tedy naučit děti, jak se chovat bezpečně. My vám poradíme, aby to nebyla infarktové stavy, ale naopak zábava jak pro vás, tak pro děti.

Tipy jak na grilování s dětmi:

1. Začněte s přípravnými kroky

Je jasné, že malé děti prostě nemůžeme pustit k samotnému grilování a obsluze plynového grilu ani grilu na dřevěné uhlí. Ale taky existuje mnoho možností, jak je do procesu zapojit, tak aby si nepřipadaly odsunuté. Kolem grilování je hodně možností, jak se bezpečně zapojit. Je potřeba hodně rukou, aby se všechno připravilo, než začne samotné grilování. Samozřejmě to nemusí být úplně atraktivní krájet zeleninu. Ale když potom za odměnu můžete připravené ingredience na gril položit, hned to bude mít jinou cenu. Děti taky mohou například napichovat jednotlivé ingredience na jehly na špíz.

2. Bezpečnost je naše priorita

Děti, které zapojíme do grilování, bychom taky měli přednostně naučit, jak se bezpečně chovat kolem grilu. Je to v našem zájmu, ale především v zájmu našich dětí. Nikdo nechceme mít grilování spojené s popáleninami nebo řeznými ranami. Nedej bože, s rychlými odjezdy do nemocnice! Ale není to jen o plamenech z grilu na dřevěné uhlí a ostrých nožích. Děti by měly vědět také to, jak zacházet se syrovým masem, které je plné bakterií, které by se neměly dostat na jiné potraviny. Naše zdraví je během grilování vystaveno mnoha rizikům. Ale jednoduše se jim taky můžeme vyhnout. Nejjednodušší je dávat příklad vlastním chováním!

3. Nechte děti přijít s vlastními recepty

Grilování s dětmi

Nechte zkrátka děti přijít s něčím novým. Buďte tolerantní a nechte je dělat chyby, ale nesmějte se jim za to. Vzpomeňte si na vlastní začátky. Dětské chutě jsou trochu jiné než ty naše, tak se nechte poučit a třeba nové recepty na grilování od vašich dětí budou vaše nové oblíbené. Ptejte se jich, co by chtěly grilovat. Udělejte si plány a zkoušejte a zkoušejte a nechte vlastní dítě vyniknout!

4. Nechte starší děti obsluhovat gril...s dozorem!!!

Starší děti rády zkouší nové věci. Oheň je velké lákadlo. Známe to asi všichni, jak nás první táboráky fascinovali, jak jsme rádi přikládali jednotlivá polínka, jak jsme se dlouho vrtali v popelu, až jsme byli od hlavy k patě celí černí. Práce s grilem je další stupeň. Je to ovládání stroje, alchymie nastavených teplot a konečného výsledku! Dětem buďte určitě k ruce a nenechávejte je bez dozoru! Určitě alespoň z počátku. Všechno jim trpělivě vysvětlujte a buďte tolerantní k přešlapům. Budete mít těžkou volbu, na jedné straně dítě a na druhé miláček gril. Ale v tomto případě jsou priority jasné, že?! Společný čas u grilu si užijte! Věřte, že se vám to v budoucnu vrátí, až uvidíte na svých dětech, že je to baví a že se o sebe dokážou sami postarat. Vám se taky uleví a budete si grilování užívat jinak a třeba i se skleničkou v křesle, až budete pozorovat, jak vaše děti kouzlí u grilu!

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.