Jak grilovat chřest?

Za chvílí se nám přehoupne rok a přiblíží se sezona chřestu, což je úžasná pochoutka, která se skvěle hodí ke grilovanému masu. Pokud si půjdete chřest koupit uděláte dobře svým žaludkům, ale zároveň pomůžete českým farmářům.

Chřest na grilu

Chřest se v posledních letech vrátil na naše stoly. Příprava je jednoduchá a chuť výborná. Chřest známe taky z literatury jako vybranou pochoutku ze stolů boháčů. Česká republika je tradičním pěstitelem chřestu, který tady dosahuje vysoké kvality a je z většiny vyvážen do zahraničí. Ale už není tak nedostupný, protože pěstitelů je více a cena tím pádem klesá. Těžko říct, jak tomu bude příští rok, ale mysleme na české farmáře a pokusme se jim pomoci a třeba si zrovna jeden svazek chřestu koupit.

Jak vybrat správně vybrat a upravit chřest?

Chřest na grilu

  • Chřest si vybírejte slabší, protože to je záruka křehkosti a dobré chuti. Silnější stonky chřestu mohou být dřevnaté a tuhé. 
  • Na koncích chřestu jednotlivé stonky odlomte. Seberte je všechny najednou a ohněte na koncích. Tak zjistíte, kde jsou dřevnaté konce, které je třeba odstranit. Poznáte to jednoduše tak, že nepruží. 
  • Chřest potřete olejem, mnoho kuchařů doporučuje olivový olej. Díky tomu si chřest uchová krásně svěží zelenou barvu, pokud máte zelený chřest, ovšem! Chřest bude také hezky křupavý.
  • Chřest sám o sobě chutná trochu sladce. K vybalancování chutí je dobré přidat trochu kyselosti. Toho můžeme dosáhnout díky citronové šťávě nebo balzamikovému nebo vinnému octu.
  • Předehřejte si gril. Na grilování chřestu můžete použít jak gril na dřevěné uhlí, tak plynový či elektrický gril. Jen pamatujte, že gril musí být rozpálený na vysoké teploty, abychom chřest neuvařili, ale opravdu ugrilovali a uchovali jeho křupavou konzistenci. To je na chřestu, to, co máme kromě chuti nejraději.
  • Od grilu neodcházejte, protože chřest je hotový raz dva. Zkrátka mějte na paměti pravidlo, že jak je chřest na grilu, nezavírej víko a neodcházej od grilu! Chřest musíme mít neustále na očích a často ho otáčet. Chřest se nechová podle receptu, může být hotový za kratší nebo delší dobu, než je napsáno. Záleží na mnoha věcech, z nichž jedna je tloušťka stonku chřestu.

Jak dlouho grilovat chřest?

Chřest na grilu

Obecně by se dalo říct, že chřest se griluje při teplotě 200 °C asi 8-10 minut. Ale jak už jsme zmínili výše, záleží na několika dalších faktorech:

  • Velikost a tloušťka chřestu – uvědomte si, že teploty a časy v receptu grilování jsou většinou určeny pro průměrnou velikost chřestu, takže tyto hodnoty upravte podle velikosti vašeho chřestu
  • Teplota – opravdu je moc důležité gril rozpálit na teploty kolem 200 °C
  • Jak poznáte že je chřest hotový – pokud máte rádi křupavý chřest, na grilu nebude moc dlouho, déle se bude grilovat, pokud dáváte přednost více udělaný chřest, v tom případě chřest nechte na grilu o minutu až dvě déle

Co se hodí ke chřestu?

Chřest je skvělá příloha k jakémukoliv masu. Když hodně přimhouříme oči, dalo by se říci, že je to trochu alternativa třeba k zeleným fazolkám, které se i podobně připravují. Chřest je samozřejmě takový trochu luxusnější svojí ojedinělou chutí, ale dalo by se to tak připodobnit.

Chřest můžete připraviti jako chuťovku nebo předkrm, nebo přílohu k masu, a co teprve když ho zabalíte do slaniny. Mňam! Už aby ho na trhu měli!!!

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.