Historie grilování

S grilováním se zanedlouho roztrhne pytel, tak než zapálíte první letošní várku, přečtěte si, jak to celé před staletími začalo. Samozřejmě historie grilování se nedá generalizovat, v každém koutu světa to probíhalo trochu jinak. My jsme si za vzor vzali USA, kde je ta historie asi nejbohatší. Většina historiků se ale shoduje v tom, že vznik grilování začal v 16.století novým způsobem využití ohně kmenem Arawak na ostrově Hispaniola v Karibiku. Historii grilování představíme přehledně na časové ose.

Před 2 miliony – 300 000 let

Historie grilování sahá daleko až k jeskynním lidem, kdy objevil náš důvtipný předek, že maso umístěné nad přímým ohněm toto maso “uvaří”. Možná vám to nepřijde jako možný začátek grilování, ale je to úplný počátek zpracování jídel a tedy I prapředek grilování, ať chceme nebo ne! Spekuluje se I o tom, že na tento způsob přišli lidé i díky tomu, že našli ohořelá těla zvířat, které zabil lesní požár a zjistili, že maso takto zpracované jim chutná a lépe se tráví. Možná někteří, kteří propagují pravěkou stravu tento okamžik zatracují a proklínají, ale většina z nás je určitě ráda, že na to někdo přišel a nemusíme žvýkat syrové maso.

16. století

Kmen Arawak na ostrově Hispaniola začal připravovat maso nad přímým plamenem umístěné na dřevěném roštu. Říkali tomu barbacòa. Není žádným překvapením, že tento nápad převzali španělští dobyvatelé.

18. století

Výraz “barbacòa”, který se přetransformoval do anglického “barbecue”, se ještě dale zkrátil na dnes známou zkratku BBQ. Tento výraz putoval z jihovýchodní Ameriky, kde se prasata grilovala hodiny a pak se konzumovala na rodinných akcích a při různých společenských událostech. Vyvinuly se různé styly během kolonizace západním směrem. Rozdíly se ukázaly v používání různých omáček, koření, druhů masa a použití dřeva. Dobré časy grilování byly nastartovány…

1897

Ellsworth B. A. Zwoyer patentoval tvar briket z černého uhlí. Bohužel měl smůlu, protože tento “vynález” mu svým způsobem ukradl světoznámý výrobce aut Henry Ford v roce 1921. Měl výhodu v tom, že byl v obchodních kruzích uznávaný a zavedený. Brikety vyráběl ze zbytků, které zůstaly po výrobě Fordu T-zbytky dřeva, piliny.

Poválečný boom grilování – 40.léta

Po druhé světové válce se rozšířil předměstský životní styl, domy měly zahrádky nebo dvorky, kde se na stálo začaly usídlovat i grily. Jemnže tytto grily ještě mnoho parády nenadělaly. Byly velice syrově vypadající, byly levné a celkem nebezpečné. Tyto grily maso spíše pálili než by ho grilovali. A ve větrnné dny bylo okolí zahalené kouřem. V roce 1949 se objevil první “profesionální” gril firmy W.C. Bradley. Představoval ho jako nový článek v konstrukci grilů. Jmenoval se Char-Broil Barbecue Grill.

1952

George Stephen, svářeč u firmy Weber Brothers Metal Works, rozřízl kovovou bóji na půl a dal tak vzniknout kulatému grilu, jak ho známe dnes. Horní polovinu používal jako víko, které těsnilo a udržovalo chuť a teplo a zároveň je opatřeno průduchy, které přivádějí kyslík k ohni. Takto vznikl ikonický Weber gril. Tento gril známe I dnes, protože se stal nejrychleji rozšiřujícím se předmětem na tomto trhu. Třeba Master Touch od Webera se i v České republice stal ikonou pro grilování na dřevěném uhlí

Weber Master Touch

1960

V tomto roce se začal hojně využívat plyn. William G. Wepfer a Melton Lancaster z Arkansasu v Louisianě, majitelé plnové firmy, a aby zlepšili své obchody, vyprojektovali gril, který nebyl na uhlí ale na plyn. Wepfer, absolvent U.S. Námořnické Akademie, byl ředitelem marketingu, přišel na nové použití zemního plynu. Zakoupil gril na uhlí a předělal ho ve své garáži na gril plynový, který měl jako zdroj plyn. Výsledkem byl sice dražší gril ale jednodušší na užití. Brzy se stal favoritem amerických dvorků.

1961

Walter Koziol ze společnosti Moderní domácí produkty vyrobil první multifunkční gril. Stalo se to v Antiochii ve státě Illinois. Byl široký půl metrů, byl vybavený reflektorem a zabranou proti větru. Plyn se používal buď připojením na domácí zdroj nebo na bombu. Během 70. let se “Char-Broil” stal první značkou, která dala gril a plynovou bombu do jedné “krabice”. Plynové grily se stávali stále oblíbenější, protože je mnohem jednodušší na nastartování a ukončení grilování. A mnohem lépe se čistí, protože kolem plynu není tolik špíny jako kolem uhlí.

Moderní doba grilování

Teď asi ani nemá cenu se nějak šířit o tom, jak je grilování oblíbené a rozšířené. Je to patrné, hned jak se dostaví první teplé dny. Grily se stále zdokonalují, ale ten základ je vlastně už léta stejný. Výrobci přichází s novými materiály a tvary a vychytávkami, ale prazáklad je dán. Už ani není Pravda, že se griluje jen v létě. Grilovat se dá celý rok. Grilovat můžeme na zahradě, doma, na balkóně, na pláži, v parku. Je možné si gril zapůjčit. Obchody jsou plné příslušenství a mrazáky přetékají masem naloženým do omáček a připraveným rovnou na gril!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.