Grilujeme sladké

Obvykle grilování končí hlavním jídlem. Maximálně se můžete dojíst nějakým zaleninovým nebo ovocným salátem. Jenže my vám v tomto článku ukážeme, že hlavním jídlem to končit nemusí. Nemusíte gril vypínat sotva doděláte poslední kuře nebo burger. Co takhle naučit se grilovat pár sladkých teček? Na grilu na uhlí můžete využít dohasínajícího ohně a snížených teplot. Plynový gril je na toto jednodušší. Kdykoliv ho můžete vypnout a znovu zapnout, abyste dosáhli požadované teploty rychle. Cílem je dosáhnout středních teplot. Jednoduše nepotřebujete teploty, které sežehnou, ale právě jen takové, které například roztečou čokoládu. Určitě jí nechceme uvařit!

Ovšem budeme potřebovat určité úpravy, než s dezerty začneme. Určitě musíme gril očistit od zbytků a připálenin z předchozího grilování masa a zeleniny a omáček. Rošt grilu bude rozpálený, tak si vezměte rukavice, abyste se nespálili. Na rozpálené uhlí přihoďte pár kousků, které se budou postupně rozpalovat. Ale nesmí jich být hodně, abyste si jídlo nespálili! Ideální je tento postup, když ještě dojídáte hlavní jídlo a uhlí se zatím rozpálí a po několika minutách dosáhne optimální teploty. Proces urychlíte, když ještě odklopíte horní část grilu, aby měl kyslík dostatečný přístup k ohni. Plynový gril jednoduše očistěte kartáčem a jednoduše otočte knoflíkem a čekejte na tu správnou teplotu!

Nadýchané oříškové panini

Ingredience:

  • veku nakrájenou na 3 cm krajíčky
  • Arašídové máslo
  • Lískooříšková pomazánka
  • Žužu bonbóny (marshmallowny)
  • Máslo
  • Cukr moučka podle chuti

Tenhle dezert nás vrátí do našeho dětství. Je to trochu americké, ale chutnat nám i našim hostům to určitě bude! Krajíčky chleba potřeme ořískovou pomazánkou a máslem a arašídovým máslem. Mezi dva takto namazané krajíčky dejte žužu bonbony. Takto spojené krajíce ogrilujte z obou stzran asi 4-5 minut. Chleba bude krásně dozlatova a tak poznáme, že je to hotové.. Krajíčky pak můžeme nakrájet na půlku a pocukrovat moučkovým cukrem. Dezert jednoduše servírujeme na talíři, ze kterého si každý podle chuti může odebírat.

Grilovaná jablka

Ingredience:

  • Jablka
  • Čokoládovo-karamelové sladkosti
  • Žužu bonbony (marshmallowny)

Grilováním jablek se z nich stane jablečná omáčka a když do toho při grilování přidáte ještě čokoládu, karemal a žužu, stane se to tím nejchutnějším dezertem, jaký jste kdy měli. Umyjte jablka a opatrně vyřízněte jádřinec tak, že ho z jablka vydloubnete shora. Kdybyste jablka přepůlili, tak se z vašeho dezertu stane sladká loužička, kterou těžko budete dostávat z grilu. Horním otvorem dostanete do jablka ostatní ingredience a ty hezky zůstanou zavřené v jablku a vám se bude dezert mnohem lépe konzumovat. Jablka grilujte v zavřeném grilu 5-10 minut. Jablka servírujte s vidličkou nebo lžící, bude jich třeba, abyste udrželi alespoň nějaké dekorum!

Grilované plněné banánové lodičky

Ingredience:

  • Banány
  • Čokoládové lupínky
  • Lupínky s arašídovým máslem
  • Mini žužu bonbony

Stejně jako když grilujete jablka z banánů se stane hmota podobná konzistencí hořčici, ale je teplá a sladká. Ve spojení s čokoládou a arašídovým máslem a žužu vznikne velmi sladká a úžasná hmota! Banány řízněte podélně, ale pozor neřežte je po celé délce, udělejte si takové lodičky. Takto vzniklé lodičky naplňte čokoládovými lupínky, lupínky s arašídovým máslem a mini žužu. Banány grilujte na přímém ohni do doby, než slupka kompletně nezčerná. Se zavřeným grilem to trvá tak pět minut. Náplň lodičky by se měla rozpustit a vzniknout lahodná sladká omáčka. Lodičky servírujte se lžící a užijte si ten požitek!

Ananas s máslovou omáčkou

Ingredience:

  • Ananas
  • Zmrzlina
  • 1 1/2 lžíce slaného másla 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 lžičky skořice 1 lžíci brandy
  • 1 lžíci oblíbeného likéru

Grilování ananasu způsobí, že bude velice sladký a zahřátý vytvoří skvělou kombinaci se zmrzlinou. Ugrilovaný ananas ozdobte zmrzlinou, která bude pomalu stékat na talíř a ještě pro dospěláky můžete celý dezert vyšperkovat brandy nebo likérem. Ananas nejdřív zbavte šlupky a potom ho nakrájejte na 3-centimetrové plátky. Nejdřív si připravte omáčku z másla, cukru, chvíli je povařte a přidejte skořici, brandy a likér, to celé ještě na mírném poolameni vařte 5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Plátky ananasu dejte na gril. Pomocí špachtle je asi po třech minutách otočte na druhou stranu. Až bude ananas hotový, naservírujte ho na talíř a polejte připravenou omáčkou a užijte si tu nezvyklou chuť!

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.