Grilování venku nebo uvnitř ?
Možná vám tato polemika přijde úplně mimo, protože v tomhle máte jasno! Grilování na čerstvém vzduchu se přece nemůže nic vyrovnat! No, jenže věřte tomu, že všichni tenhle názor nesdílejí. A kdyby se udělal průzkum, nejspíš by to vyšlo 50 na 50. Protože jak se říká, všechno má svoje pro i proti. Ale přiznejte si, jste schopní odpovědět na základní otázku, proč dáváte přednost tomu určitému grilování? Nebo to je pouze o vašem pocitu a možná náladě, než o nějakém měřitelném jevu. Možná se vám jenom líbí pobyt venku na čerstvém vzduchu a grilování je jen takový zástupný prvek díky kterému tam můžete být?! Nebo naopak vyhledáváte pohodlí domova, kde máte všechno po ruce a nemusíte se pořád vracet pro zapomenuté nádobí nebo pití. Rádi si sníte jídlo hezky doma v obýváku u krbu, protože nemáte rádi průvan venku nebo vás ruší zvuky od sousedů...důvodů může být víc! Někdy jde i o praktickou věc, když třeba nemáme toik místa, abychom umístili gril venku. V tom případě nám prostě nezbývá nic jiného než se stát milovníkem vnitřního grilování...
Ale když pomineme ty pocitové a praktické věci, musíme si přiznat, že jídlo ugrilované venku má přece jen jinou chuť, než to dělané uvnitř. Dané je to samotným kouřem, který v grilu vzniká a ovlivňuje chuť grilovaného jídla. Určitě to uznají ti, kteří používají gril na uhlí, tam je ta vůně a chuť ovlivněná úplně jasně. Pokud máte plynový gril, nemusíte smutnit, protože stejbé chuti dosáhnete, pokud použijete při grilování speciální „kouřovou trubku“. Do tohoto zařízení dáte dřevěné třísky a umístíte do grilu a efekt máte stejný jako s grilem na uhlí. Navíc si ještě můžeme zvolit jaké dřevo použijeme a to taky ovlivní chuť jídla. Často se používá javor, ořech, třešeň nebo jabloňové dřevo. Každý z nich má specifickou skladbu dřeva a hlavně vůni, která následně ovivňuje i chuť grilovaného jídla. V neposlední řadě při využití venkovního grilu můžete grilovat vcelku velké kusy masa jako hovězí nebo celé kuře. To by se vám asi doma v troubě úplně nepodařilo dosáhnout stejného výsledku jako na grilu.
Jenže samozřejmě takové množství negrilujeme každý den, takže nemusí smutnit ani ti, kdo venku gril nemají. Vždyť ten kus masa se dá rozkrojit a udělat na několikrát! Poradit se dá v každém případě! Vždyť jsme národ kutilů... Ale naštěstí existují způsoby, jak se k chuti jídla z grilování přiblížíme i při přípravě uvnitř. V našich zeměpisných šířkách se prostě grilovat celý rok nedá, tak se o to můžeme přinejmenší pokoušet. Jednou z pomůcek je tzv. grilovací pánev. Té pravé chuti se ale ani s touto pánví nedobereme.
Bude to ale mnohem lepší než bez ní! Bohužel doma si nemůžeme pomoci ani různým druhem dřeva, to bychom asi museli mít otevřený krb a připravovat si jídlo pěkně po staru na ohni. Jenže takovou možnost málokdo má a mnohé v tomto případěnasi odradí nehygieničnost a nebezpečí požáru?! Ale pro dobrodruhy mezi námi to je možná výzva?! Tak co, na kterou stranu jste se nakonec přiklonili. Máte raději grilování venku se všemi těmi pro i proti nebo si raději vyberete pohodlí domova, kde máte všechno pěkbně po ruce? Je to na vás a nikdo vás za to nemůže pomlouvat nebo se vám do toho plést...