Grilování v dešti

Zní vám to nesmyslně? Zrovna nedávno vyšel článek o tom, že Česká republika čelí nejhoršímu suchu za několik desítek let. Jenže předpověď mluví jasně. Na konci týdne se má, jak napotvoru ochladit a o víkendu bude podle všeho pršet. Grilování v dešti není zrovna komfortní, ale buďme trochu tolerantní a přejme to přírodě i nám.

Grilování v dešti

Ne nadarmo se říká, že grilovat se dá v každém počasí. A ti, co grilují se nenechají jen tak něčím zaskočit. Většinou jde o ve své podstatě zálesáky, kteří si poradí vždy a všude. Slunečné počasí pro ně není žádnou výzvou, za takových podmínek umí grilovat každý. Jen v nouzi se ukáže opravdový mistr grilu!

Nejdřív se zaměříme na vybavení, které se vám v dešti určitě hodit bude. Určitě už jste byli svědky toho, jak se kolem grilu motal člověk v jedné ruce s deštníkem a ve druhé se špachtlí na hamburgery. Tak toto bychom rozhodně nedoporučovali. Spíše, než k ugrilování jídla toto vede k pořádnému spálení jídla a Vašemu zmoknutí. Deštník zcela nahradí kvalitní pláštěnka nebo nepromokavý plášť.

Taky samozřejmě záleží na síle deště. Před hurikánem vás nezachrání nic, ale pokud prší jen málo nebo středně, možná vám bude stačit i kvalitnější slunečník, který jen tak nepromokne. Stačí když ho občas naimpregnujete.

V dešti vám jde hlavně o to, abyste nezmokli, ale to už jsme vyřešili. V neposlední řadě je ale důležité také to, abyste měli nohy v suchu. To je zcela zásadní heslo všech dobrodruhů a zálesáků. Takže k zahození nebudou ani nepromokavé kvalitní boty.

Keramický gril Big Green Egg

Pokud zrovna negrilujete na zeleném vajíčku – grilu Bigg Green Egg, kterému déšť vůbec nevadí, níže přinášíme pět tipů, jak chránit gril v dešti

1. Slunečník

Toto je nejlevnější řešení. Vybírejte co největší slunečník, co se plochy týče. A dávejte pozor na to, jak je stabilní, aby vám ho neodnesl nějaký silnější vítr, který se při dešti často vyskytuje.

2. Plátěná stříška

Toto je menší plátěná varianta altánku nebo podobného přístřešku. Jde o železný rám potažený plátnem nebo materiálem podobným celtě. Nejde o velký stan, kde by se dalo jídlo i konzumovat. Jde opravdu jen o přístřešek, který má účel chránit gril.

3. Zatahovací markýza

Toto je asi nejlepší řešení pro menší terasy nebo balkony u domu. Taková markýzy neochrání gril jen před takovým deštěm nebo sněhem, ale velice dobře poslouží jako ochrana před slunečními paprsky.

4. Zastřešená letní kuchyně

Letní kuchyně si našly velikou oblibu už i u nás. Je to taková letní varianta běžné kuchyně, kam se někteří z nás během letních měsíců přestěhují s nádobím a ostatním grilovacím příslušenstvím. S trochou fantazie by se tady teplejší měsíce dali přežít bez větších problémů. Taková kuchyně je zastřešená, takže nám při grilování nevadí déšť nebo vítr.

5. Jídelní stany

Toto už jsou stany určené nejen na ochranu grilu samotného, ale i pro strávníky. Jsou to takové ty stany, které se využívají při zahradních slavnostech nebo například svatbách. Určitě bychom měli využívat kvalitní plátěné stany, a ne ty plastové, vzhledem k tomu, že pracujeme s ohněm.

Grilování v dešti

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob ochrany grilu před deštěm, měli byste dbát na to, aby byl gril vždy dostatečně vzdáleno od stěny stanu, aby bylo protipožárním opatřením učiněno zadost. A mějte po ruce hasicí přístroj, tím neuděláte chybu nikdy.

Pokud budete znát předpověď s předstihem a déšť vás nezastihne přímo během grilování, je vždycky prostor pro změnu jídelníčku, abyste grilování nemuseli rušit, ale zároveň jste si ho co nejvíce užili.

Vyberte jídlo, u kterého nebudete muset stát hodinu, ale vyberte si hamburgery nebo klobásy. Nikomu to určitě vadit nebude. Toto mají Češi stejně nejraději. U grilu se blýsknete příště za příznivějších podmínek.

Jediné, co opravdu může grilování v dešti zrušit, je vítr. Proti tomu se budete bránit jen těžko, pokud tedy nemáte dobře chráněnou terasu nebo balkon třeba ve vnitrobloku. Vítr je nebezpečný především proto, že může nekontrolovatelně rozfoukat oheň v grilu na dřevěné uhlí anebo odfouknout zábrany grilu, stany, přístřešek nebo slunečník. Ty pak někoho mohou nepěkně zranit.

V dešti se také hůře pracuje s teplotou, protože gril se hůře zapaluje. Dřevěné uhlí nebo pelety mohou zvlhnout a hoření není tak kvalitní. Samotné grilování se pak špatně plánuje. Určitě budete potřebovat odnímatelný teploměr, abyste měli přehled o teplotě jídla.

Grilování v dešti má ale i svoje výhody. Ve vzduchu je dostatek vlhkosti, takže nedochází k takovému odpařování a jídlo zůstává šťavnaté. Víko necháváme zavřené, takže jídlo má správnou chuť a vůni, protože kouř zůstává uvnitř.

Pokud si na to troufnete, budete odměněni chutným jídlem, ale taky se to může zvrhnout v katastrofu. Záleží na dobrodruhovi ve vás, jestli se do toho pustí nebo ne. V každém případě myslete především na zdraví vaše i ostatních!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.