Grilování masa na mangalu - jak na to?

 Pojem mangal pochází se středního Východu a označuje grilování jako takové. Jedná se o alternativu k arabskému slovu manqual – ohřívač. Slovo mangal označuje také rodinnou sešlost, ale nejčastěji znamená speciální druh grilu, který se používá mimo jiné také i v kavkazské kuchyni.

Grilování na mangalu

Univerzální využití mangalu

Základem grilování na grilu zvaném mangal je dřevěné uhlí. Aby se maso nepřipékalo, potírá se rošt cibulí. Používá se především pro grilování steaků, hamburgerů a kebabu. Grilovat na mangalu můžete také veškeré druhy zeleniny. Oproti klasickému grilu umožní mangal grilovat maso bez roštu. Maso je pak více kvalitní, dá se na něm i vařit a péct.

Jak grilovat maso na mangalu?

Stacionární gril mangal je ideální například pro pečení šašliku (masa na spížích) a dalších kavkazských pokrmů. Dřevěné uhlí dodá masu jedinečnou chuť a vůni. Ke grilu obdržíte jehly na špízy, na které napícháte různé druhy masa nebo zeleniny, které mohou být různě okořeněné. Rozpálíte gril s dřevěným uhlím. Podle volby můžete šašlik či kebab zavěsit rovnou na gril nebo použít rošt. Maso pak grilujeme stejně, jako na klasickém grilu, je vhodné hlídat jeho teplotu. Maso pro přípravu na mangalu nechejte nejprve zahřát na pokojovou teplotu. Dobu grilování pak uzpůsobte druhu masa či zeleniny. Například šiš kebab se peče pouhých 20 minut, zatímco jehněčí kotletky musíte nechat řádně propéct.

Což takhle v našich končinách?

Mangal gril najdete také v restauraci Leyla v Českém Krumlově, kde si můžete dopřát speciality kavkazské kuchyně. Je to jedinečný, v našich končinách dosud nepříliš známý způsob grilování masa a zeleniny, který je navíc velmi zdravý. A nyní si můžete ochutnat čerstvě ugrilované kořeněné maso přímo v kavkazské restauraci v Českém Krumlově.

vyzkoušeli jsme jak grilované ryby, tak maso, a je to něco úplně jiného než jídlo z plynového nebo dokonce elektrického grilu. Tohle je to pravé, čisté grilování v té původní, marektingem nezkažené podobě. Palec nahoru

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.