Grilování a víno

Pokud patříte mezi opravdové gurmány a i grilování si chcete užít po všech stránkách, možná byste měli zbystřit a přečíst si následující článek. Možná jste si až dosud mysleli, že grilování nepatří k vrcholům gastronomie, možná jste do určité míry měli pravdu, ale nic vám nebrání v tom kuchařský zážitek si z něj udělat! V tomto článku se konkrétně zaměříme na výběr toho pravého vína k určitému druhu masa. Že nepatříte mezi milovníky vína? Tak se nechte zlákat a jednou to zkuste a udělejte si třeba romantickou večeři s manželkou. Věřte, že to vaše drahá polovička jistojistě ocení! Příchod léta přináší tolik potěšení, mnohá z nich máme spojená s časem stráveným venku, na zahradě nebo v přírodě.
Víno a grilováníProstě si užíváme teplo a slunečno po dlouhých zimních měsících a nevyzpytatelném počasí na jaře. Je to právě léto, kdy si dokážeme zcela oddat grilování a ženy si rády po dlouhém dni sednou ven na zahradu se sklenicí vína. A proč to rovnou nespojit? Možná trochu tápete v tom, jak si nejlépe při grilování víno vychutnat. No, a proto jsme tady my s tímto článekm, abychom vám poradili. Ale než začneme radit, jaké víno je vhodné k jakému masu, pojďme si nejprve říci, jak nejlépe dopravit víno ke grilu, pokud nemáme ten komfort a negrilujeme na své zahradě a vinný sklípek máme pěkně po ruce. Jenže když musíme těžké, neskladné lahve vína nést daleko do přírody nebo do parku, přijde nám určitě na mysl, jestli by nebylo jednodušší a lehčí řešení. Naštěstí existuje několik řešení, jak tento problém odsunout mimo pole pozornosti. Existují různé “batohy” a tašky, ve kterých se dá víno jednoduše přenést z bodu A do bodu B. Pokud tedy někam přenášíte více lahví vína, určitě se koukněte na internet, protože nabídka je bohatá. Tak a teď už opravdu jdeme na grilování!

Burgery jedině s Italem

Oslava italské Apulie, značka Negroamaro, je úspešně prosperující už 1500 let! Takže má za sebou dlouhou historii a mnoho úspěchů. V teplém apulijském slunci zrají červené hrozny této odrůdy celé léto, abychom ty paprsky mohly ocenit i na svých tabulích. Překvapivě se tato značka nejlépe hodí k burgrům. Že vám to moc nehraje, šťavnatý kus mletého masa a italské temperamentní víno...tak to zkuste a uvidíte! Toto víno se totiž vyznačuje plnou chutí a kořeněným aromatem, což se k hovězímu právě skvěle hodí. A pokud byste nesehnali Negroamaro, vhodnou náhradou je také italská Barbera. Ta už je trochu lehčí s ovocnější chutí, ale má taky takové temperamentní kořeněné chutě a výrazné vůně. Už se vám taky sbíhají sliny a tetelí chuťové pohárky?

Gril na uhlí v akci

 

Na žebírka zkuste Kalifornii

Značka vína Zinfandel má feeling jako všechny americké hrozny, ale její původ je v Chorvatsku a známá je i v Jižní Itáli, kde jí znají jako značka Primitivo. Možná se vám nebude chtít brát temně rudé víno ven na prudké slunce, ale v případě tohoto vína můžete směle udělat výjimku, Toto víno je přece jen “odkojeno” horkým kalifornským podnebím. A typická ovocná chuť se rozvine až teprve působím tepla, takže je to vyloženě žádoucí, abyste s tímhle vínem vyšli ven na vzduch a hlavně na slunce. S grilovanými žebírky se chuť tohoto vína plně rozvine. A opět nabízíme i alternativu k Zinfandelu, což je Malbec z Argentiny. A k tomu už asi není ani co dodávat, ne? Hovězí a Argentina?!
Vepřové na grilu

Uzenina s králem vín?

Ano, nemílíte se, odborníci k něčemu tak prostému jako je uzenina nebo salám na grilu doporučují tu nejvyšší třídu všech vín. Co vás napadne, když se řekne víno? Francie! A některé možná přímo údolí Rhôny. No, a přesně odtud se vína hodí k uzeninám?! Kdo by to byl řekl! Vždyť tato část Francie přímo oplývá vinicemi, kde se pnou nekonečné keře obsypané až dvaceti druhy červeného vína té nejvyšší kvality a světoznámého věhlasu! Základní druh vín odtud jsou Grenache nebo Syrah. Tato vína se vyznačují robustní chutí, ovocnými, kouřovými náznaky. Je to esence vína, která z každého pokrmu, i uzeniny, udělá hostinu a zážitek. Trochu horší náhradou tohoto vína je španělské Tempranillo, které se vyznačuje ovocným třešňovým aroma s kouřovým dozvukem.

Lehký salát na ZélanduGrilované brambory

A k lehkému zeleninovému salátu není nic lepšího než stejně lehký zélandský Sauvignon Blanc. Je potřeba někdy to masové obžerství při grilování zjemnit nějakým tím salátkem a stejně tak roztříštit chutě lehkým vychlazeným vínem. Sauvignon Blanc je bílé víno, jak název napovídá. Nabízí aroma citrusů a tropického ovoce s vůní čerstvé zeleniny a bylinek, což je pro salát ideální kombinace. Jako variantu k tomuto vínu nabízíme partugalské Alvarinho, které je typické svým citronovým aroma a sladkým dozvukem tropického ovoce.

A teď něco i pro vegetariány

Na svých toulkách nemůžeme opomenout ani další světoznámou vinařskou oblast, francouzskou Provence. Suché Rose z této oblasti se skvěle hodí k vegetariánským burgrům. A kdyby vám nechutnali burgry, můžete se lehce obejít jen s tímto vínem, protože při jeho pití už vám stejně nebude nic chybět! Vždyť co může být lepšího než se na jeho vlnách přenést do krásné prosluněné Provence. Jako alternativu můžete sáhnout po španělské Rioja, které je lehké ovocné víno, které se taky skvěle hodí k lehkým letním jídlům.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.