Deset věcí, které musíte vědět než koupíte elektrickou udírnu

Proč je pro Vás elektrická udírna nejlepší volbou ? Určitě si lámete hlavu, proč byste si měli vybrat elektrickou a ne plynovou nebo udírnu na uhlí? Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože ten důvod není jen jeden, každý má své pro i proti

Můžete udit všechny druhy jídla

Tepelný zdroj je elektrickým zdrojem, takže je velice jednoduchá kontrola teploty a času uzení, tak jak si sami přejete. To znamená, že je jednoduchá příprava jakéhokoliv jídla, mnohem jednodušší než v plynové nebo uírně na uhlí,kde je ta regulace teploty o dost složitější.
Elektrické udírny

Elektrická udírna nevyžaduje předchozí zkušenosti

To, že si můžete jednoduše kontrolovat teplotu a čas uzení, je velká výhoda pro začátečníky v uzení. Dalo by se říct, že jediné, co potřebujete, je dobrý recept. Vůbec nezáleží na tom, jestli poprvé používáte elektrickou udírnu nebo jestli poprvé udíte toto jídlo.

Udírnu nemusíte kontrolovat během uzení

Dalším plusem elektrické udírny je, že nemusíte na uzení dávat pozor jako u plynové nebo udírny na uhlí. Nemusíte se zabývat tím, jestli je dost paliva v udírně, jestli je tam dostatek kouře. Jediné, co používáte, je elektrika, kterou používáte v dománosti. Všechno ostatní je úkolem samotné udírny, jako teplota a čas.

Nemusíte manipulovat s ohněm

Existuje jen velice malá šance,že se při manipulaci s elektrickou udírnou spálíte, protože s ohněm vůbec nepřijdete do styku. V elektrické udírně není žádný otevřený oheň. To se týká pouze plynových udíren a udíren na uhlí, které musíte neustále kontrolovat a dávat pozor. Uzení na elektrické udírně se podobá spíše přípravě jídla v troubě, kterou máte v kuchyni. Není to jako grilování, kdy dochází k úrazům

Elektrická udírna je lehce udržovatelná

Pokud udíte v elektrické udírně, můžete zapomenout na dřevo a uhlí, což znamená nepořádek. Nemusíte po použití čistit všechno od sazí. Elektrická udírna pracuje s dřevěnými uhlíky z briket. Po uzení jednoduše odstraníte misku s vodou, kde se dřevěné uhlíky chladí. Vnitřek udírny je velice jednoduché čistit, protože je vyrobena z nerezové oceli. Všechny rošty a háky a další části jsou jednoduše odnímatelné, takže je jednoduše vyčistíte. Kromě toho je můžete čistit i v myčce, pokud na to máte myčku stavěnou.

Elektrická udírna je dobrá investice

Elektrická udírna používá elektrickou energii, což je cenově dostupný zdroj a tím pádem dobrá investice. Na uzení spotřebujete méně peněz a zároveň budete mít spoustu času dělat něco jiného, protože nemusíte při uzení v elektrické udírně být. Většina elektrických udíren nespotřebuje mnoho elektrické energie, což se také počítá. Pokud používáte elektřinu ze své sítě, nemáte s udírnou dodatečné výdaje. To samozřejmě neznamená, že se to neprojeví na vašem účtu, ale nemusíte jezdit do obchodu pro uhlí nebo plynovou bombu. Kromě toho všeho ještě můžete vidět, že máte méně práce s přípravou a čištěním udírny, při uzení máte stabilní teplotu a během uzení si můžete dělat cokoliv, co chcete a nemusíte mít strach, že vyhoříte nebo spálíte uzené jídlo. Toto všechno můžete díky své elektrické udírně.

Deset věcí, které musíte vědět než koupíte elektrickou udírnu

Neexistuje žádná perfektní elektrická udírna a každý vybírá svou nejlepší elektrickou udírnu podle svých tužeb, přání a očekávání. Ale, abyste si tu svojí perfektní mohli vybrat, musíte toho vědět víc o elektrických udírnách. Kvůli tomu jsme připravili tyto rady, které byste měli vědět, než začnete hledat udírnu.

Tady se naučíte všechno, co potřebujete vědět o elektrických udírnách jako ty nejdůležitější části, výkon nebo design udírny. Tyto všechny informace, které vám představíme,vám pomohou, jak se rozhodnout pro jednu udírnu v oceánu udíren na trhu. Pomůže vám zorientovat se v tom, co vybrat nebo co máte hledat, pokud chcete uspokojit svoje potřeby a přání.

  1. Části elektrické udírny
    Nejlepší cesta, jak začít výběr udírny, je naučením se více o součástkách udírny. Elektrická udírna není složitý produkt a má jen pár zásadních částí pro uzení. Samotná udírna je vyrobena z nerezové oceli nebo je to porcelánem chráněná ocel, všechno jsou to odolné materiály s dobrou izolací. Dveře jsou vyrobeny ze stejných materiálů ale mohou mít i okénko, které je vyrobené z temperovaného skla, aby vydrželo vysokou teplotu.
    Udržet dobrou teplotu, k tomu je potřeba kvalitního teploměru, který ukazuje přesnou teplotu, která je uvnitř udírny, tak abyste byli schopní upravit tepelný zdroj podle toho, jaké jídlo udíte. BONUS: Pokud jste si vybrali udírnou, ujistěte se, že firma je schopna dodat náhradní díly. Je to proto, že pokud se na udírně něco rozbije, dostanete levnější náhradní díl a nebudete muset kupovat celou novou udírnu. Zjistěte si, jak se firma stará o svoje zákazníky, jestli se starají, abyste byli spokojení, jak profesionálně se starají.
    Náhradní díly do udírny
  2. Vnitřek udírny
    Všechny elektrické udírny mají stejný vnitřní prostor, který je sestaven z tepelného zdroje, miska na prohořelé brikety, rošty a odkapávací plech. Tepelný zdroj je ve spodní části udírny, misky a plechy jsou uprostřed a nahoře jsou rošty a háky. Rošty nebo poličky jsou nejdůležitější částí udírny. Do udírny se vejde od dvou do šesti roštů. Ale to není jediná věc,která může být uvnitř udírny. Pokud rádi udíte salámy nebo jídla jako zelenina nebo ryby, ujistěte se , že udírny má prostor i na takové potraviny. Ujistěte se, že má hák na salámy, misky na zeleninu nebo ryby, protože vám ulehčí samotné uzení.
  3. Vnější části udírny
    Udírny se vyrábí v mnoha různých designech, ale nejvíce rozdílů není estetických, ale praktických. To znamená, že si nebudete udírnu se skleněnými dveřmi kupovat proto, že se vám líbí, ale pro to, že se chcete kochat tím, jak probíhá celý proces uzení. Když už jsme u těch skleněných dveří, jsou určitě lepší pro začátečníky, protože mohou pozorovat, co se s jídlem v udírně děje. Pokud si nejste jisti teplotou nebo množstvím kouře, kupte si udírnu se skleněnými dveřmi. Stejně tak si můžete vybrat udírnu s koly. To vám pomůže v přemisťování udírny na místo určené k uzení. Existují modely udíren se dvěma nebo čtyřmi koly. POkud má udírna dvě kola, jsou umístěna na zadní straně udírny.
  4. Výkon udírny
    Udírnu si můžete vybrat podle vašich vědomostí a poznatků. Design udírny může být přizpůsobený potřebám začátečníka, pokročilého i profesionáls. Nejlepší udírna pro začátečníky je s jednoduchým designem a jen pár možnostmi, jak udit. Nejlepší jsou analogové nebo ručičkové.
    Na první pohled mohou takové udírny vypadat jako nízkovýkonné, ale pravda je taková, že začátečníkový umožňují zvládnout celé uzení. Je jednodušší uspět s uzením, pokud nemáte tolik tlačítek, protože byste stejně nevěděli, co s nimi. Komplexnější udírny nabízejí více možností a jsou určeny pro zkušenější kuchaře. Pak můžete lépe kontrolovat teplotu, mít více než jeden tepelný zdroj nebo další teploměr masa.
    Pokud složitější udírnu koupí začátečník, brzy se ztratíte a nebudete s výsledkem uzení spokojení. Není žádná ostuda, když začnete pomalu a postupně se budete zlepšovat.
  5. Promyslete jakou velikost potřebujete
    Abyste si byli jistí, že jste vybrali správnou udírnu pro sebe a vaši rodinu, promyslete i velikost udírny. Kapacita udírny je to nejdůležitější. Pokud budete udit jen pro rodinu, vyberte si malou elektrickou udírnu. Malé udírny mají kapacitu na jídlo pro 3 až 4 lidi, což je klasická rodina.
    Pokud chcete vařit pro rodinu a kamarády, bude pro vás ideální středně velká elektrická udírna. Většina středních udíren je schopna připravit jídlo pro více než 8 lidí, což je rodina s pár kamarády. Existují i vyšší udírny, ale jsou určeny pro profesionály, kteří připravují jídlo pro velké skupiny lidí, catering, atd. Ale předpokládáme, že takové udírny vás nezajímají.
  6. Najděte nejlepší místo
    Teď když jsme si ukázali, co jsou základní věci, které můžete od udírny očekávat, posuneme se ještě kousek dál. Chceme, abyste si představili, jak máte udírnu doma. Než si koupíte elektrickou udírnu, přemýšlejte, kam jí dáte. Je to důležité, abyste si uvědomili, kolik prostoru budete potřebovat. Můžete jí dát do garáže, na dvorek nebo terasu.
    Každá elektrická udírna je vyrobena tak, aby byla umístěna venku, ale musí být pod střechou, aby na ní nekapalo, když jede na elektřinu. Je dobré schovat udírnu speciálními povlaky, když jí nevyužíváte. Elektřina a vlhkost, to nejde dohromady.
  7. Jaká je nejlepší značka elektrických udíren?
    Nejlepší elektrické udírny se snaží dostat na úroveň těch nejlepších. Mezi ty nejznámější a nejlépe hodnocené patří udírny značky Masterbuilt, Char-Broil, Old Smokey, Borniak a Bradley. Každá z těchto značek vyrábí udírny nejvyšší kvality pro speciální události. Jejich hlavní úkol je zajistit nejlepší udírnu prokaždého bezohledu na jejich dovednosti s elektrickými udírnami.
    Další značky, které jsou nižší kvality, mají příznivou cenu a jejich udírny dokážou připravit taky celkem dobré jídlo, ale nejsou tak kvalitní jako ty výše uvedené. Jsou to značky jako Smokin-It, Little Chief, Smoky Mountain a Smoke Hollow. Nejsou nejlepší na trhu, ale přinášejí kvalitu odpovídající jejich ceně.
  8. Jak důležitá je cena udírny?
    Je určitá cenová hladina, na které byste měli očekávat cenu elektrické udírny. Je to zhruba od 3 tisíc korun výše, záleží to na značce, kvalitě, velikosti a dalších faktorech. Není těžké určit,jestli je cena elektrické udírny příliš vysoká nebo odpovídající. První na co by se měl brát ohled, je materiál,ze kterého je udírna vyrobena. Dobrá kvalita se pozná tak,že je udírna stabilní a těžká bez plastu.
    Taky je potřeba myslet na to, že čím víc funkcí udírna nabízí, tím je dražší. Pokud hledáte jednoduchou, analogovou elektrickou udírnu, měli byste být spokojeni s udírnou za 3 tisíce korun. Ale pokud si brousíte zuby na udírnu s mnoha funkcemi, neberte udírny, které stojí pod 10 tisíc korun nebo i 18 tisíc korun, záleží na množství funkcí.
  9. Brikety nebo štěpka
    Jedním z důležitých paramterů pro Vaš rozhodování by měla být i cena paliva. Na rozdíl od dřevěných udíren ve kterých se nechalo na topeništi použít klasické kusové dřevo i piliny používá většina udíren udící štěpky doporučené velikosti a hrubosti, případně pak udící brikety. Zjistěte si vždy zda palivo do vaší udírny bude dlouhodobě dostupné, nevažte se pouze na jeden jediný obchod právě z důvodu možnosti záměny.
  10. Servis udíren
    Ano, servis budete potřebovat. Každá věc se dříve či později porouchá a platí to samozřejmě i o udírnách.  Udírnu byste si tedy měli vybrat v takovém obchodě, ve kterém pak po letech pořídíte i náhradní díly a případně i rovnou servis.  Pamatujte na to že tady hovoříme o horizontu 5-7 let a podle toho i vybírejte

 

počet hlasů: 16
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.