Časté chyby při grilování

Dnes se podíváme na chyby, kterých se při grilování dopouštíme nejčastěji. Ideálně pokud tento článek budeme brát jako návod, jak se těchto chyb vyvarovat.

Nepoužíváme marinády, nenakládáme maso před grilováním

marináda na grilované maso

Marinády se vyrábějí z koření a šťáv, které obsahují polyfenolické látky, což jsou velice účinné antioxidanty, které při grilování na zahradním grilu fungují jako bariéry proti nebezpečným vedlejším účinkům. Podle vědeckých studií maso naložené alespoň 10 minut redukuje vznik heterocyklických aminokyselin, které způsobují vznik karcinogenních látek při vysokých teplotách. Samozřejmě existují marinády, které jsou v tomto boji úspěšněji a jiné méně. Podle výzkumů jsou účinné především ty, které obsahují bylinky a co Čechy určitě potěší je černé pivo nebo ležák. Obecně by se ale dalo říci, že pomáhají všechny a maso bychom měli před grilováním vždycky naložit. Děláme to pro zdraví nás a naší rodiny.

Nepředehříváte gril dostatečně dlouho

brikety na grilu na dřevěné uhlí

Předehřátí grilu by mělo trvat alespoň dvacet až třicet minut. Mát to jeden velice zásadní účel – zničení všech bakterií a jiných látek, které se na grilu vytvořili od minulého grilování, protože jsme gril nevyčistili nebo jsme ho vyčistili špatně. Používejte předehřívání grilu jako účinnou prevenci proti množení látek, které by nám mohli způsobit vážné střevní problémy. Mnoho studií totiž prokázalo, že se na grilu nachází více nebezpečných látek než na záchodovém prkénku.

Nepřipravujeme jídlo více způsoby, necháváme všechno na gril

Pořád je spousta z vás, kdo si myslí že veškerou práci zvládne gril sám, což je kolem dokola pravda. Ale taky bychom měli naslouchat vědcům a jejich výzkumům, které prokázali, že pokud si předpečeme maso, zmenšíme množství heterocyklických aminokyselin vznikajících během grilování. Jednoduše maso předpečte v mikrovlnek, než ho dáte na gril a to je celý trik. Tímto krokem neztratíte nic z vůně ani chuti masa.

Váš gril je válečná zóna s plameny

Pokud necháte plameny u grilu na dřevěné uhlí, aby pokaždé vyšlehly, když otevřete gril, zvyšujete tak riziko vzniku karcinogenních látek v mase. Plameny reagují i na přítomnosti tuků v mase. Pokud nepomůže ani naložení masa, a přeci jen Vám plameny kus masa sežehnou spálené maso odkrojte. Zbytek masa je zcela poživatelný.

Neměříte teplotu masa

digitální teploměr na maso

Ještě je stále velice rozšířeným mýtem, že grilování je rychlý způsob přípravy jídla, protože jídlo je stále připravováno nad přímými plameny ohně. Tento mýtus je dávno vyvrácen, protože rychlá příprava v tomto případě taky znamená, že je to nedostatečná příprava. Vzpomeňte si na případ steaku, který může na povrchu vypadat hezky propečený, ale více záleží, jaká je teplota uvnitř. Barva masa není jasným důkazem o hotovém jídle. Zásadní je, co říká teplota masa. Měli bychom mít v malíčku údaje o tom, při jakých teplotách a jak dlouho se maso připravuje. Je jasné, že jinak se bude připravovat kuřecí maso a jinak hovězí. Každopádně dnes jsou k dispozici teploměry, drátové bezdrátové, které Vám teplotu uvnitř masa spolehlivě změří.

Riskujeme křížovou kontaminaci potravin

příprava pro grilování

Křížová kontaminace je vědecké označení pro přenos bakterií ze syrových potravin na nekontaminované potraviny sloužící dále bez tepelné úpravy k výživě člověka. Bakterie mohou být přeneseny přímo i nepřímo. Často k tomu dochází při používání stejných nožů a prkének či jiných kuchyňských nástrojů. Bakterie pak mohou způsobit vážné střevní problémy.

Nedodržujeme základní hygienu

To je námitka, která se line skrz některé předchozí body. Předehříváme gril, protože ho nedostatečně vyčistíme. Křížová kontaminace může souviset s tím, že jsme líní používat více nádobí, abychom toho pak neměli tolik na mytí. Důkladné vyčištění grilu po grilování a menší očista před grilováním ničemu neuškodí. Naopak tím předcházíte mnoha problémům.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.