Bezpečná manipulace s grilem při grilování

Dali jsme pro Vás dohromady základní zásady, jak se vyvarovat nebezpečné manipulace s grilem i jídlem. Možná to děláte automaticky a vůbec si to neuvědomujete. Jen pro připomenutí: grilování není jen práce s ohněm a plynem, ale pracujeme i s čerstvým masem, a to je svým způsobem zásobárna různých nástrah, které čekají, jak se vyřádí v našem trávicím traktu. My tomu ale můžeme opravdu jednoduše zabránit a nemusíme se ničeho bát. Jen je třeba mít následující věci na zřeteli.

Základní pravidla bezpečné manipulace s grilem

1. Správné rozmražení masa

Maso na grilu

Mražené maso by nemělo strávit venku na pracovní kuchyňské desce delší dobu než 30 minut! Po této době se mohou velice rychle začít množit různé bakterie. To společně s nedostatečnou tepelnou úpravou může vést k těžkým střevním problémům.

2. Správná tepelná úprava

Termosondy ke grilu

Pokud si nejste jistí tím, jaké teploty jste na grilu dosáhli, nestyďte se a pořiďte si teploměr na maso, který se dá do masa zapíchnout. S takovým teploměrem už si budete vždycky jistí tím, jestli je maso dostatečně propečené, tak jak má a že se nemusíte bát, že vám po konzumaci bude zle. Některé kusy masa jsou různě velké a jen díky takovému teploměru si budete jisti na sto procent, že maso dosáhlo takové teploty, kterou jste chtěli. Je to zásadní například u grilování kuřat a krocanů.

3. Manipulace se syrovým masem a drůbeží

Kuřecí maso na grilu

Syrové maso je plné šťávy, která je základem úspěšného grilovaného masa. Ale pozor i tato šťáva je v syrovém mase plná bakterií a při manipulaci s masem tak může jednoduše kontaminovat i jiné potraviny, které máme na grilování připravené. Dávejte tedy pozor na to, aby se nedostali do kontaktu se zeleninou nebo pečivem. Používejte na maso před grilováním jiné nádobí, nože a jiné příbory než na ostatní čerstvé potraviny.

4. Naložené maso v lednici

Naložené maso na gril

Jednou provždy zapomeňte na to, že byste mohli naložené maso nechat na kuchyňské lince nebo za oknem na sluníčku. Opravdu už to tak nedělejte, není to nic zdravého pro vaše zažívání a ničemu tento postup nepomůže. Maso hezky naložte do nějaké nádoby a dejte na určitou dobu do lednice! Po takovém postupu máte jistotu, že se vám v mase nenamnožilo nic, co byste si nepřáli.

5. Grilované maso mějte pod kontrolou

Maso na grilu

Grilování někdy trvá hodiny, protože jde o pomalou přípravu masa. I kdyby vás to nebavilo a chtěli jste si odskočit, nedělejte to, mějte svoje jídlo pod dohledem. Je pravidlem, že jakmile od grilu odejdete, někdo přijde a začne s masem manipulovat. Vezme si nedodělaný kus masa nebo si začne sám maso grilovat. Vy jste pánem svého grilu a zodpovídáte za něj i za bezpečnost a zdraví všech!

6. Čistěte gril

Čištění grilu

Toto je důležitý bod bezpečnosti. Po každém grilování bychom měli z grilu očistit všechny zbytky jídel. Pokud to neuděláme, najdeme je na jídle při příštím grilování, což si nikdo nepřeje. A v horším případě nám ještě navíc udělají neplechu se zažíváním. K tomuto si můžete vybrat ze široké nabídky příslušenství na čištění grilu.

7. Na konci a na začátku sezony pořádně vyčistěte celý gril!

Údržba grilu

Toto by měl být takový rituál na konci a na začátku sezony. Ještě si naposledy užijte svůj milovaný gril a pořádně ho vyčistěte od roštu až po kolečka. Věřte, že za to budete na jaře rádi a v neposlední řadě zabráníte množení bakterií ve zbytcích jídel a jiných nečistotách, které se za celou grilovací sezónu na grilu nashromáždily. Na jaře se pak takhle pomalu znovu seznamte se všemi zákoutími grilu, vyžeňte všechny pavouky a myši a užijte si první grilování.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.