5 jednoduchých tipů na grilovanou rybu

Možná se stane, že letošní sezona nebude na ryby úplně bohatá. Přece jen žijeme v době světové pandemie, kdy jsou hranice částečně uzavřené a my jak známo moře nemáme. Stát sice garantuje, že obchod nebude nijak omezen, ale na cenách se to určitě promítne.

Ryby jsou velice důležitý prvek našeho jídelníčku a to hned z mnoha důvodů. Maso ryb je považováno za jedno z nejzdravějších, protože obsahuje cenné aminokyseliny, prospěšné tuky, vitamíny a minerální látky.

Mnozí mají z ryb na grilu strach, protože jsou malé, lehce se spálí, propadnou roštem, špatně se s nimi manipuluje a k tomu všemu ryby nejí všichni. My vám chceme v tomto článku předvést, že obavy nejsou na místě a že je vlastně velice jednoduché rybu ugrilovat.

Ryba na grilu

1. Nezbavujte rybu kůže

To jednak proto, aby se vám maso ryby nerozpadlo a nepropadlo skrz rošt. Taky se ryba lépe servíruje, pokud je v celku. Navíc rybí kůže je po grilování krásně křupavá. Úplná delikatesa! Ale například lososa a halibuta před konzumací z kůže stáhněte, jsou bez ní chutnější.

2. Použijte držák na ryby

Pokud máte rybí maso bez kůže nebo z nějakého důvodu preferujete grilování rybího masa bez kůže, existuje i řešení pro Vás. Za pomoci speciálního držáku na ryby bude grilovaní naprostá hračka. Držák na ryby vypadá jako velké kleště, mezi které maso umístíte, zavřete a můžete být bez obav, že by maso propadlo grilem. Takových "kleští" je na trhu mnoho druhů a velikostí, záleží, jak velké ryby chcete grilovat. Další variantou jak nepřilepit rybu ke grilu je použití grilovacího prkénka, kdy dřevo z grilu Vaši rybu navíc krásně ovoní. 

Grilovací prkénko na ryby

3. Grilujte rybu v alobalu

Pokud rybu zabalíte do alobalu, nepřijdete o šťávu a ryba nebude vysušená. Alobal potřete olejem a položte rybu. Přidat můžete i jiné ingredience jako zeleninu nebo plátky citronu. Rybu zabalte, ale nechte tam dost místa na páru. Ale zároveň konce dobře zabalte, aby pára neunikala. Ryba se v alobalu griluje asi 8 až 10 minut. Dávejte pozor při manipulaci s alobalem, protože se můžete nehezky spálit, až budete dávat balíček z grilu.

Ryba na grilu

4. Žádné bláznivé obracení

Rybu na grilu obraťte maximálně jednou, aby se hezky udělala z obou stran. Při častém obracení ryby riskujete, že toho z ní moc nezbyde, protože na roštu po každém obrácení zůstane kousek kůže nebo masa. Pro tento případ je opět perfektním doplňkem držák na ryby, kdy se ryba umístěná v držáku grilovacího roštu nedotýká a tudíž se k němu nemůže přichytit. 

Držák na ryby na grilu

5. Rychlý konec

První stranu grilujte déle než tu druhou. Tímto způsobem na první straně získáte krásně křupavou kůrčičku. A dalším důvodem je, že druhá strana se vzhledem k tloušťce rybího masa dělá už, když je ryba obrácená na první straně. Takže druhá strana nepotřebuje tolik času.

Grilování ryb není žádná věda a výsledek je vždy perfektní. Nemůžete se rozhodnout zda rybu grilovat či udit? Naprosto jedinečnou volbou bude pro Vás zahradní gril s udírnou. Tak si může každý vybrat rybu připravenou dle svých představ!

Zahradní gril s udírnou

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.