Zima grilu nesvědčí

Myslíte, že s tímhle tématem přicházíme pět minut po dvanácté­? Zima už je přece jen v plném proudu, ale jen v kalendáři. Podle teplot to na zimu vypadá konečně až poslední týden, kdy se konečně na teploměru ukázaly i hodnoty pod nulou. Snad se dočkáme sněhu i v nižších polohách. Tím pádem klidně ještě můžete svůj gril zazimovat, jestli jste to doposud nestihli. Ještě bude na grilování spoustu času, nemusíte se bát. Využijte zimu k načerpání nových sil a hlavně nové inspirace a nových receptů.

V posledních letech se stalo grilování celoroční aktivitou, ale zkuste si opravdu v zimě, kdy teploty klesnou, odpočinout a dopřejte klid i svému grilu. A pokud přece jen chcete grilovat i v zimě, prostě vám to nedá, i tak připravte gril na nižší teploty a horší počasí. Pamatujte hlavně na reznutí, kterému je gril v takovém počasí vystaven nejvíce. Letošní teplá a v posledním měsíci i vlhká zima je pro rez to nejlepší a pro vás největší strašák. Voda se dostane všude a kromě reznutí může poškodit i spojovací části. Dostane se opravdu všude.

Prvním krokem před zazimováním grilu je opravdu důkladné očištění všech částí grilu od všech nečistot. Prostě gril vypucujte jako jste to neudělali během celé sezony. Věřte, že na jaře, před prvním grilováním to opravdu oceníte. Vezměte kartáč, čistič a drhněte do padnutí.

Dejte si pozor na chemické čističe. Nikdy přesně nevíte, z čeho jsou vyrobené a jak na ně zareaguje váš gril. Někdy obsahují tak silné chemické látky, že paradoxně více uškodí než pomohou, protože naruší povrch a mohou reznutí uspíšit nebo i nastartovat. Na trhu toho je nepřeberné množství, tak pozor na ty lákavé reklamy, že vyčistí bez námahy. Aby to nedopadlo, že budete čistit, až nebudete mít co čistit. Prostě vezměte osvědčené čističe a pokud nechcete moc investovat, sáhněte po osvědčené jedlé sodě nebo roztoku vody s octem. Tím nic nezkazíte.

Stejně tak dejte pozor na kartáče a houbičky, ty jsou někdy taky problematické kvůli moc drsnému povrchu. Opravdu si neulehčíte práci, když vezmete drsnější houbičku. Tedy správně řečeno, práci si usnadníme, protože ušetříme čas, ale můžeme zase narušit povrch grilu, pokud budeme drhnout moc silně. Zkrátka zůstaňte u měkkých houbiček a věnujte svému milovanému grilu ten čas.

Čištění vnitřku grilu

Rozpalte gril, doporučujeme nechat vysoké teploty alespoň 10 minut, abyste dostali z grilu opravdu všechny zbytky jídel i ty větší a odolnější. Po částečném vychladnutí grilu pořádně očistěte jednotlivé rošty grilu. Na roštech grilu zůstává nejvíc nečistot po zbytcích jídel, omáček a omastku, takže potřebují opravdovou pozornost.

Po vyčištění roštů nechte gril vychladnout úplně a gril rozeberte co nejvíc to jde na základní části, police, části hořáku, držáky na brikety a všechny důkladně vyčistěte, ať se jen lesknou, pokud už nejsou časem zašlé.Ale to poznáte sami,až to bude akorát. Klidně je na nějaký čas ponořte do čistícího roztoku, ať se vám potom lépe čistí. Pokud se to povede, jednoduše všechny nečistoty setřete hadříkem nebo houbičkou.

V části grilu, kde rozděláváte oheň, si dejte hodně záležet, ať nezůstane žádná nečistota. Stačí použít mýdlovou vodu a pořádně vyčistit každý schovaný zastrčený kout. V této části grilu je velké nebezpečí, že se objeví rez, než gril znovu použijete, tak si dejte záležet a po umytí všechno hezky vysušte.

Na závěr vás čeká největší výzva v podobě odkapávací misky. Na vyčištení klidně i nůž, pokud je nános nečistot velký a vysoký. Je to na vašem posouzení, jak se s tím vypořádáte. U této části grilu není zase takový problém, pokud bude trochu poškozená, protože už při samotném grilování dostává dost zabrat.

Čištění grilu zvenku

Nejlepší způsob je asi vyčistit vnější části grilu ve dvou krocích. Nejdřív očistěte prach a jinou hrubpu nečistotu a ve druhém kroku vezměte čistič na nerezovou ocel a dokončete do úplného vyčištění.

První krok ještě podrobněji. Dejte zase pozor, jak čistíte povrch grilu, abyste nenarušili povrch a nevznikly hlubší rýhy nebo díry. Použijte raději jemnější hadříky než hrubé houbičky nebo kartáče. Poud si nebudete úplně jistí, klidně se podívejte do návodu k obsluze, každý gril to má jinak a každý je vyrobený z jiného materiálu. Může tam být důležitá informace o čištění za tepla nebo při vychladnutí. O vhodnosti použití chemických látek,atd.

Nakonec gril hezky vyleštěte nějakou prověřenou leštěnkou, kterých je na trhu nepřeberné množství. Opět se řiďte podle toho, z čeho je váš gril vyrobený a co doporučuje výrobce nebo jiní uživatele na fórech o grilování. Tyto výrobky jsou vždy vyrobeny na olejové bázi, aby gril ochránila před nepříznivými vlivy.

Až bude gril vyčištěný, dejte ho na suché místo, kde bude co nejvíce chráněný před vlhkostí a jinými nepříznivými vlivy. Pokud nemáte místo v garáži nebo na jiném suchém místě pod střechou, můžete využít nabídky různých poklopů nebo povrchů, pod které můžete gril schovat, abyste co nejvíce eliminovali vlhkost, atd. Takové obaly na gril jsou vyráběny z různých materiálů, záleží na vás, kolik do toho chcete financovat.

 

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.