Víno ke grilování prostě patří

Možná vás napadne, že ke grilovanému masu se víno nehodí. Jsme Češi a proto máme tu atmosféru kolem grilu spojenou spíše s pivem. Ale když se nad tím zamyslíte, musíte uznat , že v posledních horkých létech se možná víno ke grilování hodí přece jen víc. Ale to už je na každém z nás.

My chceme poradit těm, kteří po vínu sáhnou spíše, ale nejsou si úplně jisti, co se k čemu hodí. Můžeme dokonce říci, že pokud si vyberete víno, povznesete grilované jídlo na vyšší úroveň. Víno je přece jen takový vznešený nápoj.

Víno a grilování

I laik by asi správně řekl, že ke grilovanému masu se nejvíc hodí červené víno. Už by ale určitě nevěděl, z jakého důvodu tomu tak je. Odpověď je taková, že červené víno obsahuje hodně třísloviny, která se hodí k tučnému masu, které je vhodné na grilování.

Není to je červené tučné maso, které se může grilovat, ale oblíbené jsou taky ryby a drůbeží maso. K těmto druhům mas se naopak výborně hodí lehké bílé nebo růžové. Je to hlavně z důvodu, že tato vína nám pročistí ústa, ale zároveň svojí chutí nepřebijí chuť ryby nebo kuřete.

Základní dělení bychom tedy měli, ale tak jednoduché to nebude. Než sáhneme po určitém víně, musíme se uvědomit, co budeme grilovat a na jaký způsob. Například grilované vepřové maso se hodí spíše k sladkým vínům. Sáhneme tedy po červených vínech s vysokým ovocným podílem jako jsou značky Zinfadel, Pinot Noir, Ruby Port nebo Ryzling.

Hovězí maso se zase hodí více k chuti pepře nebo kouře. Skvělá jsou proto vína značek Chianti, Tempranillo, Shiraz nebo vína z Bordeaux.

Dalším nezastupitelným faktorem jsou omáčky a různá dochucovadla,která taky pečlivě ladíme k chuti masa. Zároveň ale tyto ingredience mění chutě a na to musíme při výběru vína taky myslet. Víno by mělo všechny ty chutě zastřešit a dobře vyladit.

Vína značek Monastrelli, Pinotage, Petite Sirah nebo Tannat se skvěle hodí ke sladkým omáčkám. Klasické omáčky můžeme doladit víny značky Cabernet Franc a Sauvignon.

Ryby a drůbeží maso naopak připravujeme s bylinkami nebo na sladký způsob. K takovému vaření se hodí vína Sauvignon Blanc, Ryzling, Bílý Zinfadel nebo Orvieto.

Grilované ryby se dělají na másle a k tomu se hodí vína s lehkým citusovým nebo trávovým nádechem. Nejlepší lehká vína jsou francouzská Sauvignon Blanc, Chardonnay nebo španělské Verdejo a Rioja.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.