V zimě ? Grilujeme!

Správní grilovací nadšenci grilují celý rok, nezastaví je zima ani nepřízeň počasí. Grilování v zimě je ale specifické, není to stejné jako grilování v létě. Už jen tím, že venku se nedá u grilu trávit čas příjemným posezením. Taky se negriluje to samé. My vám tady chceme nabídnout speciální recepty z grilu, které vás příjemně zahřejí, když už budete muset mrznout u grilu.

I když je grilování spojené s teplými teplotami, dlouhými letními večery, nemusí být ani zima a studené počasí překážkou. Možná jako většina máte grilování pojené právě s pohodou v teple, v krátkém tričku a kraťasech. Zkuste grilovat i přes zimu, kdo ví, třeba vám to bude taky vyhovovat.

Na trhu je spousta grilů, které umožňují grilování i během zimy, za nízkých teplot a klidně i sněžení. Grilování tak získá úplně jiný rozměr. To budou fotky na instagram, s párou jdousí od úst a s kulichem na hlavě.

A jak tedy grilovat v nízkých teplotách?

  • Dejte grilu trochu více času na rozehřátí na správnou teplotu. Většinou to trvá maximálně dvacet minut, až půl hodiny. Moderní grily dokonce nabízejí kontrolu teploty přes aplikaci, takže nemusíte před začátkem grilování vytáhnout nos z vyhřátého domu.
  • Pokud je nasněženo, důkladně sníh z okolí grilu odkliďte. Nenechávejte ani na grilu sněhovou čepici, i když se vám to možná líbí a vypadá to fotogenicky. Stejně tak odstraňte i led, pokud na grilu nějaký je. Zabráníte tak zatékání vody do grilu a možnost reznutí částí grilu.
  • Při zimním grilování platí ještě víc základní poučka o otevírání víka grilu. Jelikož jsou vně grilu velice nízké teploty, dochází samozřejmě k úniku teplot z grilu o to víc a prodlužuje se tak zbytečně grilování a to se v zimě nemusí vyplatit vzhledem k našemu zdraví.

A tady už máme pár jednoduchých receptů, které vás v zimě zahřejí.

Hovězí žebra s čili
Není snad nic lepšího než si dát v zimě čili, to vás stoprocentně rozpálí. Takto připravené hovězí je skvělé s celozrným chlebem nebo pečivem.

Mac & Cheese
Toto je skvělé jídlo na zimní grilování, protože je rychlé a nikdy s ním neuděláte chybu. Chutná většinou všem a zavděčíte se hlavně dětem.

Pečený lilek s parmezánem
Je to taková varianta lasagní, ale pečený lilek je krásně šťavnatý a servírovat ho můžete teplý přímo z grilu.

Pečený kotlík
Jemné telecí se smetanovými bramborami a hnědou omáčkou v kotlíu, to má ambici stát se vaším oblíbeným zimním receptem. Je to opět velice rychlý recept.

Čokoládové sušenky
Nesmí samozřejmě chybět sladká tečka na konec a co je lepší do studeného počasí než čokoláda, jako energetická bomba, která nás napumpuje kaloriemi a pomůže vzdorovat mrazu a sněhu.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.