V čem se liší letní a zimní grilování?

Zima obvykle není obdobím, které si člověk spojí s grilováním, ale to neznamená, že by se v zimě grilovat nedalo. Jasně, že to jde a je to skvělý zážitek. Ovšem, je třeba počítat s tím, že na rozdíl od grilování za příznivějšího počasí je zimní grilování v lecčem trochu odlišné.

 

V létě se od grilu utíká, v zimě se u něj hřeje

V létě se s rozpáleným grilem nikdo moc nemazlí a většina se raději drží v uctivé vzdálenosti, ideálně poblíž nějakého zdroje tekutin a kibicují. Jediný, kdo se s grilem střetává tváří v tvář, je kuchař. V zimě je to ale úplně jinak, to se z grilu najednou stává kámoš (najednou nikomu nevadí, že je rozhicovaný jak zákon káže), ke kterému se chce každý bez rozdílu věku, pohlaví nebo sociálního statutu aspoň na chvilku přitulit.

 

Co se bude jíst?

Letní a zimní grilování se liší také připravovanými jídly. Zatímco v létě je okruh jídel, která si lidé na rozpáleném roštu připravují, velmi široký a může se pohybovat od mořských ryb přes steaky až po grilovanou zeleninu, v zimě se grilují především tučnější kusy masa a obecně vydatnější jídla. Oblíbeným jídlem při zimním grilování je například vepřový bůček, ale také nejrůznější zvěřina. V posledních letech se mezi lidmi hojně rozšířil zvyk využívat ke grilování nejen samotný rošt, ale třeba litinové nádobí, stojany na drůbež a další vymoženosti. Díky tomu není problém udělat při zimní grilovačce například pikantní gulášek na zahřátí nebo si v litinovém hrnci nebo pánvi udělat domácí lojové škvarky.

 

A co množství vypitého alkoholu?

Rozdílů mezi klasickým letním a zimním grilováním je ale víc. Například v konzumaci alkoholu. Ne snad, že by se v zimě pilo nějak radikálně míň (i když jisté zmírnění tempa tu patrné je), ale mění se druhy konzumovaných nápojů a zejména se zvyšuje jejich voltáž (tedy procenta alkoholu). K letnímu grilování neodmyslitelně patří správně vychlazené světlé pivo, v ideálním případě čerstvě natočené ze soudku. Kromě piva se na letních grilovačkách pije také červené nebo bílé víno, podle toho, jaké je zrovna grilovací menu. V zimě je to ale jinak. Klimatické podmínky zpravidla spolehlivě odvedou svou práci důsledkem čehož se poptávka po vychlazeném pivku rovná takřka nule. O moc lépe na tom není ani víno, které ale přece jen zůstává ve hře díky svařáku. Ani míchané drinky a exotické koktejly nemají v zimě na růžích ustláno a drží se na chvostu zimního nápojového lístku. Naopak králem zimního grilování je grog popřípadě čaj, nebo jakýkoli jiný horký nápoj s rumem a destiláty nejrůznějších druhů, barev a chutí.

 

Je to všechno?

Tím jsme ale ještě neskončili. Klimatické rozdíly mezi létem a zimou se viditelně propíšou ještě v několika ohledech. Rozdíly mezi zimou a létem například silně ovlivňují dress code, jaký je při grilování „vyžadován“. Zatímco v létě je poměrně dost jednotvárný, přičemž dominují trička s krátkým rukávem, sandály a ponožky, v zimě je grilovací dress code výrazně pestřejší (povoleny jsou i beranice, kožichy a další při letních grilovačkách zavrhované modely). Odlišná je také doba, jakou grilování trvá. V zimě bývá grilovací doba více méně fixní a kromě klesající teploty nebo neobvyklého množství zvědavců, co nakukují pod poklop grilu, jí nemá co prodloužit. V létě je to ale jinak, to stačí udělat kolem poledne trochu pikantnější křídla (plus to chce mít hóódně piva) a přestože plán byl vypakovat všechny hosty před setměním, a ještě ve tři ráno u vás na zahradě hasí poslední vytrvalci požár v hubě.

 

A teď vážně

  • v zimě se prodlužuje doba pro rozžhavení briket, buďte proto trpěliví
  • čím nižší bude venkovní teplota, tím víc se prodlouží doba, jakou bude muset maso strávit na roštu – pokud si nejste jisti vlastním odhadem, vypomozte si digitální termosondou
  • důkladně se oblečete, ale s rozumem – pletená šále sice krásně hřeje, ale také dobře hoří pokud máte plynový gril,
  • dávejte pozor na skladování plynových bomb při grilování
  • v zimě je víc než kdy jindy důležité mít gril řádně přiklopený víkem, aby neunikalo teplo a gril dobře táhnul
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.