Trdelník na grilu

Ať se teď, před Vánocemi, vydáte do velkoměsta či jen na místní "vesnické" vánoční trhy, všude narazíte na Trdelník! Je to sladké pečivo ve tvaru velké duté kremrole, které se k nám dostalo celkem nedávno ze Slovenska a Maďarska. Nejen u dětí, ale i u spousty dospělých si okamžitě našel velké fanoušky. Jestli před nějakým stánkem narazíme na nekonečnou frontu, bývá to právě u stánku s trdelníkem. Maminky netrpělivě přešlapují a děti se do nekonečna dotazují, kdy už to bude? Má-li být trdelník správně upečený a má-li mít tu správnou barvu, samozřejmě to chvilku trvá. Trdelník na grilu

Trdelník se vyrábí z kynutého těsta, které se rozválené v pruzích namotává na dřevěný válec, nejlépe z bukového dřeva, o průměru 8 až 10 cm a peče se nad rozžhaveným dřevěným uhlím. Při pečení se otáčí a potírá se mlékem až do té doby, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Pak se z válce opatrně stáhne.

Dnes už si na přípravu trdelníku troufne naprosto každý. Nemohli jsme zůstat pozadu a museli jsme  jej vyzkoušet. Byl to pro nás báječný typ, jak udělat skvělou zábavu pro děti během grilování.  Dají se péct na grilu obyčejně namotané na klacku,  stačilo tedy jen připravit několik bukových tyčí, umíchat těsto podle tradičního receptu a děti už pak většinu práce zvládly sami.  Na zahradním grilu Master Touch jim to šlo jedna báseň. Aby trdelníky měly tu správnou barvu, občas jsme je jen potřeli mlékem a zbytek práce odvedly už děti. Opékání trdelníků trvalo jen chvilku a z bukových klacků šly naprosto bez problémů sundat. Nakonec jen oválet ve skořicovém cukru a popřát dobrou chuť.

Trdelník na grilu

Pro přípravu trdelníku budeme potřebovat:

  • 80 g tuku
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 droždí špetku soli
  • 5 lžic skořicového cukru
  • dřevěné klacky na opékání

Nejprve si připravíme kynuté těsto:

Do lehce ohřátého mléka dáme tři lžíce moučkového cukru a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s moukou a kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Dostatečně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Vykynuté těsto ještě propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme klacky a hada připraveného z těsta na ně namotáme. Opékáme nad dřevěným uhlím, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Při pečení můžeme potírat mlékem. Po upečení nakonec obalíme trdelník ve skořicovém cukru a můžeme podávat.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.