Recenze grilu Weber Bar-B-Kettle

Je spíš malý než velký, s moderními metodami se moc nezdržuje, kouří a čoudí, ale griluje se na něm přímo báječně a pokud vám zrovna nezmoknou všechny brikety, nikdy vás nenechá na holičkách. Tak to je Bar-B-Kettle, grilovací klasika koupená za hubičku.

Jak jsme kupovali gril

Celé to začalo tak, že jsme se s manželkou dohadovali, jaký gril si pořídíme. Jestli koupíme něco menšího, tak akorát pro nás nebo pustíme chlup a investujeme do moderního grilu, za kterým se otočí každý kuchař od Aše po Košice. Protože jsem až doposud griloval jen na obyčejných grilech na brikety, vyzkoušel jsem si u kamaráda jen tak pro srovnání zagrilovat na nějakém tom plynovém zázraku. Ten se totiž bouchnul přes kapsu a pořídil si jeden z těch vymazlených nablýskaných grilů na plyn, co mají lepší vybavení jak naše kuchyně a stojí jako solidní ojeté auto. A jo, musím říct, že se na tom griluje dobře. Skoro až moc dobře. Chvílema jsem si říkal, jestli mě ten gril vůbec potřebuje. Skoro všechno dělá za vás, a kdyby ještě uměl otáčet maso, mohl jsem si jít dát dvacet. Tahle zkušenost mi při rozhodování hodně pomohla. Zjistil jsem, že maximální komfort, blýskavý nerez a jedna chytrá funkce vedle druhé není to pravé pro mě. Já potřebuju normální gril, co se z něj čoudí a od kterého budu smrdět jako pes. Chci gril, který si sám zapálím a sám na něm budu grilovat, prostě si ty steaky pěkně odpracuju. Takhle u mě vypadá grilování a ne že budu stát před majestátním krasavcem z nerezu a místo poctivé dřiny jen ladně mačkat knoflíky a točit kohoutky. Takže moje volba byla jasná, chci klasiku – kotlový gril. Manželka nakonec v rámci zachování pohody u rodinného krbu rovněž volila klasiku.

Recenze grilu Bar B Kettle

Vejde se do kufru

Protože jsem to do krámu s grily neměl daleko, zajel jsem si pro něj sám. Potěšující bylo, že bedna s Weber Bar-B-Kettlem byla velká tak akorát a bez potíží se vešla do kufru mé škodovky, aniž bych musel sklápět sedačky nebo vymýšlet podobnou opičárnu. Obecně se krabice s grilem hravě vejde do kufru průměrného osobního auta nemluvě o kombíku nebo pickupu, ti jsou úplně za vodou. Takže udělat si výlet a pro gril si dojet až na prodejnu (což je kolikrát ta nejlepší varianta, protože sami povezete gril vždycky opatrněji a bezpečněji než zaměstnanec přepravní firmy) nepředstavuje problém ani pro majitele menších aut.

Recenze grilu Bar B Kettle

Montáž? Postavit hrad z lega je těžší

Ke grilu je samozřejmě přibalen i podrobný návod, který vás krok za krokem provede celou montáží. Sluší se říct, že montáž je až směšně jednoduchá a po chvilce cviku byste ji zvládli i poslepu. Jednotlivé díly do sebe dobře pasují a kromě šroubováku a možná kladívka nepotřebujete k montáži žádné nářadí. Snad jen nohy by mohly jít do grilu zasadit líp. Rval jsem to trochu hrubou silou, až jsem se bál, že tomu grilu sedřu metalízu.

Recenze grilu Bar B Kettle

Kolik to žere?

Kromě grilu jsem si koupil taky startovací komín, který pomáhá s rozžhavením briket a o něco tak zkrátí čekací lhůtu, než bude gril schopen akce. Od zapálení briket do položení prvního plátku masa na rošt uplyne zhruba 20-30 minut. Někdo by mohl namítnout, že s plynovým grilem bych prostě otočil kohoutkem a hotovo, jenže pro mě tohle čekání tak nějak patří ke grilovací kultuře, takže mi to nečiní žádný problém. A kolik sežere paliva? Moje spotřeba briket na jedno grilování se pohybovala kolem dvou kil, takže v sezóně mi jeden osmikilový pytel vydržel celý měsíc, tj. na čtyři víkendové grilovačky. Bar-B-Kettle má taky dobře řešené větrací průduchy, takže můžete při grilování poměrně snadno regulovat přívod vzduchu a tím ovlivňovat teplotu uvnitř grilu. Rošt sice nepatří k největším (celkem měří 44,5 centimetru), ale pro čtyř až šestihlavou skupinu lidí, která se u nás na grilování obvykle sejde, to je víc než dost. Poklop je docela vysoký, takže se mi pod něj vešla i kuřecí roláda nebo celý vepřový koleno. Navíc má zevnitř přivařený háček, za který gril zavěsíte na spodní část kotle. Víko tak nemusí ležet na zemi nebo někde bokem, ale je pěkně po ruce.

Recenze grilu Bar B Kettle

Jak je na tom s hygienou?

Čistě ze zvědavosti jsem se na prodejně zeptal, kdy a jak je nejlepší gril čistit. Od paní za pultem se mi dostalo šokující odpovědi. Údajně se gril nejlíp čistí bezprostředně po skončení grilování, samozřejmě kartáčem s nerezovými štětinami a nějakým chemickým přípravkem. Přišlo mi to jako pěkný nesmysl, čistit gril v noci, když jsou všichni „pomocníci“ nepoužitelní. To přece nemá cenu. Znám své pappenheimské a moc dobře si pamatuju, jak vypadá obvyklé finále grilování u nás na zahradě. Všichni moji kamarádi (i kamarádky) leží naznak v trávě znavení náloží masa a lihovin a já někde pod lampionem drbu kartáčkem na zuby zbytky připečené mastnoty z ještě pořád rozžhavenýho grilu. To není moc lákavá představa. Ale sám jsem si ověřil, že zaschlá mastnota se ze smaltovaného plechu drhne mnohem hůř než čerstvě připečená, takže jsem se po pár grilovacích dýcháncích smířil s tím, že paní za pultem mi radila dobře. Na noční očistu jsem si časem zvykl a jako benefit jsem vyšetřil nějaký ten čas na druhý den a mohl jsem si dopřát své oblíbené odpolední lenošení. Ještě bych se zmínil o vyklízení popela z briket. Ten se drží v grilovací vaně a po skončení grilování musíte otevřít všechny tři spodní větrací průduchy a počkat až se popel vysype do záchytné misky. Nezní to nijak složitě, ale rukojeti průduchů nemají žádný chránič a po grilování jsou obvykle slušně rozpálený. Navíc záchytná miska je docela mělká, takže když foukne silnější vítr, popel vám lítá po zahradě.

Recenze grilu Bar B Kettle

Grilování je pro mě zábava, ne dlouhodobá investice

Co bych si namlouval, boháč nejsem a tak mě od plynových grilů odrazovala i poměrně vysoká cena, byť za kvalitu. Já se chci grilováním bavit, ale jenom někdy a nechci do toho cpát tolik moc peněz. Nechci si brát úvěr nebo sahat na úspory kvůli ogrilování pár kil krkovičky ročně. Proto pro mě byl malý, levný, ale spolehlivý Bar-B-Kettle přímo ideální. Ale není to jen příznivá cena, co hovořilo ve prospěch Bar-B-Kettlu. Sice na něm na jeden zátah nepřipravíte pohoštění pro dvacetičlennou skupinu lidí, ale upřímně kolikrát do roka se vám taková tlupa na zahradě sejde. Na svatbu, na křtiny, a to se stejně vždycky peče prase. Takže sedmačtyřiceti centimetrový rošt pro mě nepředstavoval handicap, spíš naopak. Tahle velikost přesně odpovídala naší spotřebě masa a zároveň neponoukala sousedy k tomu, že nám s tou hromadou žrádla musí pomoct. Ambiciózní jedinci, kteří se chtějí s každým grilováním stále víc a víc zdokonalovat a potřebují při grilování stále větší servis a bohaté příslušenství, by asi sáhli po jiném grilu. Ale „obyčejnější“ fandové grilování, kteří v grilování vidí, spíš než životní styl vidí jen jednouchou a chutnou úpravu masa, si s ním budou jistě velmi dobře rozumět.

Shrnutí recenze kotlového grilu Weber Bar-B-Kettle

Výhody 

  • nízké pořizovací náklady, je to gril za hubičku
  • klasické grilování s briketami a kouřem
  • grilování vyloženě ve stylu „Udělej si sám“
  • krabice s grilem se vejde do kufru průměrně velkého osobního auta
  • jednoduchost grilu stimuluje vaše grilovací dovednost (koukáním na teploměr si cit pro správné propečení steaku nevypěstujete)

Nevýhody 

  • mělká miska na popel - kotlový Master Touch to prostě není
  • spodní větrací průduchy nemají na rukojeti žádný kryt
  • pro někoho až příliš jednoduchý gril
  • velikost roštu nemusí vždy stačit
  • smaltovaný poklop hází při ostrém sluníčku prasátka
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.