Recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Smokey Joe Premium

Nejmenší gril na dřevěné uhlí v nabídce od Webera. Ideální na chatu pro pár lidí, do kempu nebo na výlet. Je velice skladný a lehký. Vyplatí se ho ale vůbec koupit nebo nefunguje, stejně jako většina takto malých grilů, které můžete koupit v jakémkoli supermarketu?

Dětská hračka? Ani náhodou!Gril na dřevěné uhlí Smokey Joe

Na první pohled Vás každého asi napadne: co to je? Vždyť je to malinké, to je nějaká hračka pro děti nebo co? Není! Rošt s průměrem 37cm samozřejmě neuchvátí nikterak obrovským prostorem pro grilování 6 chodových menu, pár klobás nebo maso to určitě zvládne. Když se vám bude hodně chtít nebo jste odvážní, můžete zkusit v tomhle prckovi ugrilovat i větší kus masa, nám se dokonce povedlo ugrilovat i lososový filet, jenom jsme ho museli přepůlit, celý se nám tam samozřejmě nevešel. Ale co taky čekat od grilu za 3000 korun, který je určen na přenášení.

I s malým kašpárkem se dá zahrát velké divadlo

Gril na dřevěné uhlí Smokey JoeGril na dřevěné uhlí Smokey Joe

Uvnitř kotle jsou umístěny dva rošty. Na ten menší ve spodu se nasypou brikety na grilování nebo dřevěné uhlí a krásně vytopí celý prostor grilu. Jen si dávejte pozor, ať tam briket nedáte moc, jinak se vám může stát, že nebudete schopni uhlídat maso na větším roštu nad briketami a spálíte ho na uhel. A stejně vevnitř bude syrové. Mezi velkým roštem a briketami jsou z boku grilu dva otvory, kudy dovnitř může proudit vzduch a vy tak můžete jednoduše regulovat, kolik vzduchu proudí do grilu a jak moc se vám brikety rozhoří. To je právě ten hlavní rozdíl oproti těm grilům ze supermarketu. Tenhle funguje jak má!

Popel z grilu jednoduše v misce

Gril na dřevěné uhlí Smokey JoeJeště než se přesuneme dál, tak chci říct jednu věc, která mě naprosto nadchla, a nečekal bych jí u grilu za pár tisíc. Pod tím menším, palivovým, roštem je taková malá, nenápadná, hliníková mistička. Když ji vidíte poprvé, můžete si říkat: co to sakra je? K čemu mi to bude, to mám dát do sběru nebo co? Ne, v žádném případě! Tady se naprosto krásně ukázalo, jak i nad tak malým grilem Amíci přemýšlí. Ta miska slouží na popel, který bude přirozeně padat z palivového roštu dolů. Vy tak nemusíte po grilování gril obracet vzhůru nohama, abyste z něj dostali veškerý bordel, jen prostě jednoduše vyjmete misku a vysypete do popelnice. Hlavně pozor, abyste tam nevysypali ještě horký popel a neshořeli.

Bezpečnost a pohodlnost především

Gril na dřevěné uhlí Smokey JoeVe víku je samozřejmě madlo, za které ho můžete jednoduše a pohodlně zvednout a položit vedle sebe na zem, nebo se kolem grilu i kovová půlkružnice, do které můžete víko vsadit a nestarat se pak o vypálené kolečko na trávě. Madlo je od víka odděleno kovovým štítem, abyste se při zvedání víka nespálili. Žár, který se v grilu vytvoří, může být dost veliký a víko tak dost rozpálené. Proto právě ten štítek. Šikovné! Ta obruč, do které víko můžete posadit, slouží také jako jakýsi zámek, kterým při přenášení zablokujete víko na kotli a gril tak můžete za madlo přenášet, jak se vám bude líbit.

Hodně barev, ale žádný teploměr

Gril na dřevěné uhlí Smokey JoeGril je možné si koupit ve spoustě barev, přes klasickou černou nebo krémovou, přes zvláštně červenou až po pěknou zelenou a modrou. To znamená, že gril se hodí jak pro mladé lidi, kteří hledají něco extravagantního, tak i pro starší ročníky, kteří radši klasiku. Bohužel, při navrhování spousty různých barev se nějak zapomnělo na teploměr, který se vždycky hodí mít. To je trochu škoda, ale možná je pravda, že na tomhle grilu nebudete pravděpodobně vytvářet bůhvíjaké kulinářské skvosty. A nepřímé grilování taky nepřichází moc v úvahu, na to je rošt moc malý. Takže vlastně nakonec termosondu ani moc nepotřebujete.

Shrnutí recenze

Gril na dřevěné uhlí  Weber Smokey Joe Premium je perfektní, levný kamarád pro lidi, kteří milují cestování, kempování nebo nepotřebují gril za desítky tisíc, protože grilují jen pro pár lidí. Je škoda, že chybí zmíněná termosonda, ale na klobásy jí stejně nepotřebujete, takže to zase tak veliký problém taky není.

Výhody:

  • Malý, kompaktní gril
  • Na výběr ze spousty barev
  • Miska na vysypání popele
  • Jeden z mála malých grilů na uhlí, který funguje

Nevýhody:

  • Palivový a grilovací rošt blízko u sebe
  • Chybí termosonda
  • Není možné použít metodu nepřímého grilování
  • Pokud do grilu dáte moc uhlí, všechno jídlo spálíte
počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.