Recenze plynového grilu Napoleon Travel Q Pro 285 X

Klasické balkony, jakými jsou vybaveny panelákové byty, moc prostoru nenabízí. Takže pokud si na něm chcete něco ugrilovat, máte jedinou šanci. Pořídit si nějaký malý gril ideálně na plyn nebo elektřinu, který nezabere skoro žádné místo a přesto se na něm dá obstojně grilovat. A právě takový je plynový gril Napoleon Travel Q Pro 285 X, kterému se teď podíváme na zoubek.

 

Malý vzrůstem, velký výkony

Plynový gril Napoleon Travel Q Pro 285 X má rozměry 112 x 51 x 102 centimetrů, takže by se měl vejít i na malý panelákový balkon nebo balkon v činžáku. Samotný gril je zabudován do praktického vozíku, takže je mobilní a dá se navíc i snadno rozložit. Takže v době nepoužívání zabírá ještě míň místa a dá se snadno uložit do skříně. Lze jej taky sbalit do kufru auta (vešel by se i do Smarta), takže malý plynový gril Napoleon je mimo jiné šikovný gril na výlety do přírody nebo pikniky. Já si ho třeba brával i na ryby, když jsem měl zrovna chuť svůj úlovek okamžitě zbaštit. Přestože Travel Q Pro 285 X patří do kategorie malých grilů, je schopen překvapivě solidního výkonu, jaký bych od tak malýho grilu nečekal. Pod poklopem (a grilovací mřížkou) se schovávají dva trubkové hořáky z nerezové oceli o výkonu 4,1 kW. Zprovozníte je pomocí elektronického zapalovacího systému Jet-Fire. K napájení se používá klasická plynová bomba a nikoliv malá kartuše, jak tomu obvykle bývá u jiných grilů této kategorie. Mohl jsem si tak odečíst náklady na přepojovací sadu nebo hadici, kterou bych si musel pořizovat, kdybych si gril koupil od jiného výrobce.

 

Od poklopu k poklopu

Poklop grilu Napolen Q Travel Pro 285 X má černou barvu a je vyroben z hliníkové slitiny. Víko má pevnou rukojeť z tvrdého plastu, navíc s pojistkou, díky které lze gril napevno zavřít. Do víka je zabudována celkem šikovná věcička, a sice teploměr s ciferníkem. Při grilování se člověk nemusí spoléhat jen na svůj instinkt a zkušenosti, ale může si vypomoct. Kdybych byl úplný amatér, asi bych byl z takový vymoženosti nadšený. Ale vzhledem k tomu, že už nějaký ten pátek griluju a mám už něco za sebou, moc jsem teploměr s ciferníkem nevyužil. Poklop je tak vysoký, že při dobré vůli pod něj nacpete i celé kuře. Ne zrovna to největší, ale takový kuřátko pro dva se pod víko určitě vejde. Kromě kuřete prošlo testem i vepřové koleno, krůtí roláda a pořádný flák bůčku.

 

Mřížka pro osmnáctku i dvacítku

Grilovací rošt plynového Napoleona Travel Q Pro 285 X má rozměry 54 x 37 centimetrů a má vlnitý tvar. To není jen módní výstřelek, ale vlnitý tvar litinové mřížky by měl přispět k tomu, že roštem jen tak něco nepropadne. Co se týče kapacitu roštu, tak v prospektu sice psali, že se na rošt vtěsná až 18 hamburgerů, ale tak docela jsem tomu nevěřil. Chtělo to prostě nějakou zatěžkávací zkoušku. A tak se mi při jednom grilování podařilo na rošt vyskládat ne 18, ale 20 poctivých hamburgerů (mám rád zaokrouhlená čísla), což je číslo, s kterým jsem původně ani nepočítal. Grilovací rošt byl sice přecpaný jako dvaadvacítka během odpolední špičky, ale vešly se s odřenýma ušima všechny. Takže žádný stres, nota bene když dvacítku hamburgerů naráz asi jen tak grilovat nebudu.

Napoleon o své lidi pečuje

Na závěr bych chtěl zmínit jednu drobnou a víceméně nedůležitou, ale o to příjemnější vychytávku. Pod grilovací vanou má plynový Napoleon Q Pro 285 X umístěn otvírák na pivo. Přijde vhod zejména během letních pařáků nebo při delších grilovačkách, kdy není služba u grilu opravdu žádný med. Vyžízněné obsluze grilu stačí jeden rychlý pohyb, zasyčení a žízeň se může dát na útek. Je super když výrobci pamatují na chlapy (a ženský) i s takovýmito maličkostmi.

 

Výhody

  • vyšší poklop umožňuje grilovat celý kuře nebo jiný velký kus masa
  • gril se krásně vejde i na malý balkon
  • je velmi skladný, vhodný jako cestovní gril
  • součástí grilu je otvírák na pivo
  • vzdor velikosti solidní výkon

 

Nevýhody

  • velikost gril přece jen limituje
  • ke grilu není moc příslušenství
  • madlo trochu překáží v přístupu k regulačním knoflíkům

 

Děkujeme Sašovi za zapůjčení :-)

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.